Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 30 mars

Nyhetssvepet torsdag 30 mars

Nyhetssvepet måndag 24 juni

Nyhetssvepet torsdag 30 mars

30 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
Europeiska kommissionen tilldelar Alzinova finansiering inom programmet Horizon 2020 SME Instrument, steg 1. Bidraget uppgår till €50,000. Läs mer.
Moberg Pharma: Efter en framgångsrik testlansering i Japan inleds nu en utökad lansering av Zanmira Nail (Kerasal Nail) i landet. Det är japanska CMIC Group, Moberg Pharmas lokala samarbetspartner, som ansvarar för lanseringen som täcker in ett flertal större städer under andra kvartalet. Läs mer.
I sitt årliga brev till investerarna skriver hedgefondförvaltaren Bill Ackman: “Utan tvekan var vår investering i Valeant ett enormt misstag”. Pershing Square köpte in sig i Valeant 2015 till en genomsnittlig kurs på 196 dollar per aktie. Tidigare denna månad avyttrades hela posten på 27,2 miljoner aktier för cirka 11 dollar st och förlusten uppgår därmed till närmare 35 miljarder kronor. Valeants aktie har rasat 95 procent sedan augusti 2015. Läs mer.
EMD Serono, Merck KGaAs biofarmaverksamhet i USA och Kanada, och Pfizer meddelar att US Food and Drug Administration (FDA) godkänner Bavencio, den första immunterapibehandlingen för metastatiskt Merkelcellskarcinom, en ovanlig och aggressiv form av hudcancer där mindre än hälften av patienterna överlever mer än ett år och färre än 20 % överlever mer än fem år. Läs mer.
Oncology Venture offentliggör Finansinspektionens godkännande av passportering av tilläggsprospekt i Danmark. Läs mer.
Nuevolutions presentation från Aktiespararnas Aktiekväll i Göteborg 28 mars finns nu tillgänglig. Läs mer.
Vitrolife har idag publicerat sin årsredovisning för 2016. Läs mer.
Greiner Bio-One GmbH förlänger acceptperioden i budet på Vigmed. Villkoret om lägsta acceptansnivå, vilket innebär att GBO blir ägare till mer än 90 procent av samtliga aktier i Vigmed, är för närvarande inte uppfyllt. Istället för att återkalla erbjudandet, förlängs det nu istället till den 20 april. Läs mer.
CLS deltar i BIO 2017 i San Diego, USA, med stöd från EUs SME Instrument – Overseas Trade Fairs Participation Program. Läs mer.
Argentina kan komma att legalisera marijuana för medicinskt bruk, och om landets president nu undertecknar kongressens lagförslag så följer man i grannlandet Uruguays fotspår som legaliserade marijuana för tre år sedan. Läs mer.
Medfield Diagnostics: Stort nationellt och internationellt genomslag för publicerad studie som använder Strokefinder, skriver bolaget nu under morgonen. Läs mer.
Reumatikerförbundet lanserar den digitala mobiltjänsten Reumatiker för nyheter, receptbeställning, hälsoregistrering etc som nås via Bank-ID. Genom en fullmaktsfunktion kan användaren även se och hantera sina anhörigas recept. Det går att beställa uttag av receptbelagda läkemedel direkt i appen från apotek, där också hemkörning erbjuds kostnadsfritt. Läs mer.
Xavitech får order värd 0,6 Mkr inom sömnapné av det amerikanska bolaget Apnicure. Läs mer.
Placeras chefredaktör Tomas Linnala har avlidit 51 år gammal. Claes Hemberg, Sparekonom på Avanza, har skrivit ett personligt minnesord på sin blogg.
Stämmor
Swedish Orphan Biovitrum
Probi
Camurus
De senaste artiklarna från BioStock

Time is Brain” menar det svenska bolaget Medfield Diagnostics, och med det avser man det faktum att runt två miljoner nervceller dör varje minut en strokepatient väntar på rätt behandling. Medfields produkter kapar avsevärt tiden från diagnos till behandling i den akutmedicinska miljön, det vill säga redan innan patienten har kommit till sjukhuset. Behovet av att snabbt få diagnos och bli transporterad till rätt sjukhus, vårdmottagning och få behandling är helt avgörande – dels för att hålla patienten vid liv, men också för att säkerställa att skadorna minimeras även vid en lyckad behandling. Läs mer.
 
Igår kunde A1M Pharma presentera forskningsresultat som bekräftar att den aktiva substansen i läkemedelskandidaten ROSGard har en starkt skyddande effekt mot njurskador i samband med strålbehandling. Resultaten baseras på långtidsstudier som visar att den skyddseffekt man tidigare sett under 8 dagar efter avslutad behandling är bestående. Emissionsaktuella A1M Pharma har en uttalad ambition att utlicensiera ROSGard till ett större läkemedelsbolag i tidig klinisk fas och i och med dagens besked har oddsen för ett sådant scenario förbättrats ytterligare. Se BioStockakadmins fördjupningsfilm om bolaget via denna länk.
Medfield DiagnosticsFör varje minut som en strokedrabbad väntar på rätt behandling riskerar två miljoner nervceller att dö. Behovet av att snabbt få diagnos, komma till sjukhus och få behandling är därmed helt avgörande för en patients fortsatta liv. Med bolaget Medfield Diagnostics instrument Strokefinder kan livsavgörande beslut fattas redan i ambulansen. Nu öppnar bolaget upp för en företrädesemission för att få in 23 miljoner kronor som ska finansiera fortsatt teknikutveckling för nästa generations diagnostiksystem. Läs mer.
 
Flytande vävnadsprover eller biopsier kan dramatiskt komma att förändra onkologiforskningen och är inte längre en avlägsen framtidsvision. Tekniken förutspås kunna få stor betydelse inom forskning om tumörsjukdomar, onkologi och spänner över flera olika användningsområden och applikationer. Det menar företaget Novella Clinical i en ny rapport. Läs mer.
Läs BioStocks senaste Nyhetsbrev för mars v 12 här.
Vinnare i morgonhandeln: Peptonic Medical +13,67%, Alzinova +12,98%, AcouSort +5,88%, Xintela +5,05%, Brighter +4,58%, Enzymatica +3,83%
Förlorare i morgonhandeln: Ortivus -11,37%, ISR Holding -6,16%, Nanexa -2,79%, A1M Pharma -2,75%, Cereno Scientific -2,44%, Lidds -2,10%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev