Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 7 mars

Nyhetssvepet tisdag 7 mars

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet tisdag 7 mars

7 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
Chalmers ökar återigen innehavet i Cline Scientific. Stiftelsen är en långsiktig ägare i noterade bolag som har sitt ursprung från Chalmers Tekniska Högskola. Stiftelsen gick in som delägare i Cline Scientific under 2016 och blev då den 4e största ägaren med totalt ca 3,6% av kapitalet. Nu efter förvärv av ytterligare aktier ökar Stiftelsen sitt ägande till totalt ca 4,8% av bolaget. Läs mer.
Phase Holographic Imaging: Nyligen meddelades det att tyska Sartorius köper Essen BioScience för $320 miljoner kontant. I likhet med Phase Holographic Imagings huvudprodukt HoloMonitor är Essen BioScience huvudprodukt IncuCyte en cellanalysator avsedd att placeras i en cellinkubator för att studera levande celler under längre tidsperioder. I motsats till HoloMonitor bygger IncuCyte på konventionell mikroskopteknik, innebärande att cellerna i de flesta fall behöver genmodifieras eller färgas med giftiga färgämnen. Läs mer.
Sanionas spinout Ataxion har ingått en sammanslagning med Luc Therapeutics Inc som kommer att fokusera på utveckling av precisionsmedicin för neurologiska och psykiatriska sjukdomar och har tre utvecklingsprogram i pipeline. Luc Therapeutics har även ett pågående samarbete med läkemedelsjätten Novartis. Saniona kommer att äga 7,1 % i det sammanslagna Luc Therapeutics och bibehåller rättigheter till royaltyersättningar på marknadsförda produkter som utvecklas inom ataxiprogrammet. Läs mer.
Immunovia: Slutgiltiga data från omfattande svensk studie bekräftar att IMMray biomarkörer särskiljer SLE från andra autoimmuna sjukdomar med 96% träffsäkerhet. Läs mer.
Aktieägarna i Nexstim kallas till årsstämma tisdagen den 28 mars 2017 i Helsingfors. Läs mer.
Immunicum meddelade under morgonen att en ny patient har inkluderats i fas I/II studien för gastrointestinal stromacellstumör (GIST) efter tillägg i studieprotokollet som nyligen godkändes av Etikprövningsnämnden och av Läkemedelsverket i Sverige. Studien genomförs i samarbete med Karolinska Institutet och undersöker säkerhet och effektivitet av INTUVAX i kombination med tyrosinkinashämmare på patienter med obotlig form av GIST. Läs mer.
Tarmcancerpriset 2017 går till professor Torbjörn Holm vid Karolinska Universitetssjukhuset. Läs mer.
Sista dag för handel i Cantargias BTA (betald tecknad aktie) är den 9 mars 2017. Läs mer.
Sobi: FDA godkänner förvaring i rumstemperatur för Orfadin-kapslar. Läs mer.
Sectras niomånadersrapport 2016/2017. Läs mer.
Kallelse till årsstämma i Orexo 6 april. Läs mer.
Belgiska TiGenix NV som fokuserar på att utveckla och kommersialisera nya läkemedel från sin egenutvecklade plattform av allogena stamceller, meddelade idag att man har fått positiv feedback från amerikanska FDA på ett förbättrat protokoll för sin globala fas III-studie för behandling av komplexa perianala fistlar hos patienter med Crohns sjukdom. Läs mer.
Schweiziska Actelion har erhållit marknadsgodkännande för försäljning av Ledaga (Klormetin-gel) i Europa för behandling av den kroniska cancersjukdomen MF-CTCL, Mycosis fungoides, ett T-cellslymfom (non-Hodgkinlymfom) som drabbar immunsystemet, med huvudsaklig manifestation i huden. Läs mer.
Amerikanska Supernus Pharmaceuticals som utvecklar läkemedel mot sjukdomar i centrala nervsystemet, har förlikats med Zydus Pharmaceutical rörande pågående patenttvister avseende Zydus “Abbreviated New Drug Application” för godkännande att marknadsföra generiska versioner av Supernus Trokendi XR mot epilepsi. Förlikningen innebär att Zydus under vissa omständigheter får börja marknadsföra sin generiska version av läkemedlet tidigast år 2023. Supernus patent utgår 2027. Läs mer.
Eli Lilly: Bättre effekt med Taltz än Stelara hos patienter med måttlig till svår plackpsoriasis enligt nya studieresultat. Läs mer.
Amgen meddelade idag att detaljerade kardiovaskulära utfall av kolesterol-läkemedlet Repatha (evolocumab) från Fourier-studien kommer att presenteras 17 mars. Amgen meddelade i februari att Fourier uppnådde sitt primära sammansatta effektmått (endpoint) och sekundära kombinerade dito, samt att delstudien Ebbinghaus uppnådde sitt primära effektmått. Läs mer.
Ett experimentellt leukemiläkemedel från Seattle Genetics kan återupptas i kliniska tester, efter att arbetet avstannat tre månader efter att fyra patienter hade avlidit. Läs mer.
En amerikansk intresseorganisation kritiserar ersättningen för vd i Vertex Pharmaceuticals då det står klart att han under 2015 erhöll 28 miljoner dollar i olika kompensationsprogram, medan bolagets läkemedel mot cystisk fibros årligen kostar 259 000 dollar per patient. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
Häromdagen stod det klart att tyska Sartorius köper amerikanska Essen BioScience för 320 miljoner dollar. Essen säljer cellbaserade analyser och instrument som används för läkemedelsforskning och grundläggande forskningsansökningar, vilket stärker Sartorius position ytterligare inom området bioanalys efter förra årets förvärv av InelliCyt för 90 miljoner dollar. Detta är intressanta nyheter för svenska Phase Holographic Imaging som verkar inom samma område, men som enligt egen utsago har utvecklat ännu mer avancerade instrument för cellanalys med sikte på en global marknad. Läs mer.
 
Intervju med Jan-Ingmar Flock, vd för Intervacc, ett bioteknikbolag som utvecklar nya vacciner mot den globala veterinärmarknaden med initialt fokus på hästar, grisar och kor. Utvecklingen av bolagets första vaccinkandidat Strangvac® har i kliniska prövningar visat god dokumenterad skyddseffekt med hög säkerhet mot en sjukdom som det hittills saknats ett vaccin med tillräcklig säkerhet och effekt mot. Läs mer.
 
 
Förra månaden meddelade det amerikanska startupbolaget Grail att man skulle ta in mer än 1 miljard dollar i en ambitiös plan att utveckla ett blodtest för tidiga cancerdiagnoser. Nu står det klart att bolaget, med Googles tidigare vd Jeff Huber i spetsen, har rest mer än 900 miljoner dollar i en serie B-runda som med råge klår alla andra finansieringsrundor i sektorn. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 9 här.

Vinnare i morgonhandeln
: Phase Holographic +17,26%, RLS Global +7,51%, SensoDetect +7,18%, A1M Pharma +6,11%, Xintela +5,26%, Cline Scientific +5,26%
Förlorare i morgonhandeln: SyntheticMR -6,25%, Dignitana -5,45%, Sectra -5,19%, Klaria Pharma -4,35%, Sprint Bioscience -4,32%, NeuroVive -4,32%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev