Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 8 mars

Nyhetssvepet onsdag 8 mars

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet onsdag 8 mars

8 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
A1M Pharma omnämnda i SVT nyheter gällande sin läkemedelskandidat mot havandeskapsförgiftning: “Nu har ett forskarteam i Lund kommit ett stort steg närmare ett botemedel”. Se inslag i nyheterna (2 min in) här, samt artikel “De har tagit fram unik medicin mot havandeskapsförgiftning“.
Danska Novo Nordisk räknar inte längre med att nå upp till sitt ambitiösa mål om att fördubbla antalet behandlade diabetiker år 2020. Novo Nordisk tidigare målsättning låg på behandling av 40 miljoner patienter. Läs mer.
Kameran i en vanlig mobiltelefon ska kunna användas som mikroskop för att tidigt, enkelt och billigt upptäcka vanliga parasit- och bakteriesjukdomar. Organismerna identifieras först i en bärbar nanoteknologisk detektor, utvecklad vid LTH, Lunds universitet, som därefter pluggas in i telefonen för att förstoras enligt en teknik utvecklad vid University of Californa (UCLA) medan den tillhörande DNA-analysen är under utveckling i Lund. I projektet ingår också forskare från Glasgow och Karolinska institutet samt ChalmersLäs mer.
RhoVac: VD Anders Ljungqvist förlänger lock up-avtal. Läs mer.
Hansa Medical presenterar vid The Oppenheimer 27th Annual Healthcare Conference den 21 mars i New York. Läs mer.
InDex Pharmaceuticals meddelade idag att bolaget utsett Johan Giléus till ny Chief Financial Officer (CFO) från och med den 1 maj 2017. Läs mer.
Medicinteknikbolaget Chordate Medical, som idag börjar handlas på NGM Nordic MTF, tidigarelägger årsstämman till den 19 april. Där föreslås att Gunilla Lundmark väljs som ny styrelseledamot. Gunilla Lundmark har mer än 25 års erfarenhet från olika toppbefattningar inom läkemedelsindustrin och medicinteknik industri och är sedan 2011 vd för Pharmanest. Läs mer.
Medfield Diagnostics: Resultat från en patientstudie bekräftar att mikrovågsteknik kan användas för att snabbt påvisa blödning efter skallskador. Genom att patienten undersöks med Medfields Strokefinder mikrovågshjälm kan sjukvårdspersonal få livsviktig information och snabbt fatta beslut om rätt behandling. Det visar en vetenskaplig artikel som nyligen publicerats Journal of Neurotrauma. Där presenterar forskare från Chalmers, Sahlgrenska akademin och Sahlgrenska Universitetssjukhuset resultaten från den nya patientstudien. Läs mer.
Agria Djurförsäkring donerar 4,2 miljoner kronor till en doktorandtjänst vid Sveriges lantbruksuniversitet. I uppdraget ingår bland annat att bättre diagnosticera och behandla knäledssjukdomarnas epidemiologi hos hund. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock
Intervacc är ett utvecklingsbolag som utvecklar nya vacciner baserade på rekombinanta proteiner för att möta det ökande behovet av effektiv djurhälsa. Marknaden för djurvacciner växer globalt och bolagets förhoppning är att dess teknologiplattform för nästa generations vacciner, skall ger stora möjligheter att ta nya marknadsandelar. Genom dotterbolaget Nordvacc har Intervacc en egen försäljningsorganisation som verkat i över 30 år och hittills sålt mer än 150 miljoner doser vaccin på djurhälsomarknaden som distributörer i Norden och Baltikum. Just nu genomför Intervacc en nyemission av units inför förestående listning på Nasdaq First North med beräknad första handelsdag den 7 april 2017. Läs mer.
År 2022 kommer marknaden för särläkemedel att vara värd 209 miljarder dollar, motsvarande 1881 miljarder kronor. Det fastslår Evaluate Pharma i en ny rapport. Särläkemedel eller orphan drugs, betecknar sådana läkemedel som kan behandla, förebeygga eller diagnosticera livshotande eller kroniskt försvagande sjukdomar och som drabbar högst 5 av 10 000 individer. Men bilden av det tappra lilla biotechbolaget som strävar efter att utveckla behandlingar för sällsynta sjukdomar som i hög grad ignoreras av Big Pharma, stämmer inte längre enligt rapporten. Läs mer.
 
Häromdagen stod det klart att tyska Sartorius köper amerikanska Essen BioScience för 320 miljoner dollar. Essen säljer cellbaserade analyser och instrument som används för läkemedelsforskning och grundläggande forskningsansökningar, vilket stärker Sartorius position ytterligare inom området bioanalys efter förra årets förvärv av InelliCyt för 90 miljoner dollar. Detta är intressanta nyheter för svenska Phase Holographic Imaging som verkar inom samma område, men som enligt egen utsago har utvecklat ännu mer avancerade instrument för cellanalys med sikte på en global marknad. Läs mer.
 
Intervju med Jan-Ingmar Flock, vd för Intervacc, ett bioteknikbolag som utvecklar nya vacciner mot den globala veterinärmarknaden med initialt fokus på hästar, grisar och kor. Utvecklingen av bolagets första vaccinkandidat Strangvac® har i kliniska prövningar visat god dokumenterad skyddseffekt med hög säkerhet mot en sjukdom som det hittills saknats ett vaccin med tillräcklig säkerhet och effekt mot. Läs mer.
 
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev för mars, v 9 här.

Vinnare i morgonhandeln
: A1M Pharma +6,47%, WntResearch +5,51%, SyntheticMR +4,73%, RLS Global +4,40%, SynAct Pharma +4,10%, Invent Medic +3,60%
Förlorare i morgonhandeln: Ellen -7,02%, Nanexa -5,50%, Double Bond Pharma -5,19%, Phase Holographic -4,94%, Episurf Medical -4,52%, ProstaLund -4,35%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev