Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 22 mars

Nyhetssvepet onsdag 22 mars

Nyhetssvepet fredag 12 april

Nyhetssvepet onsdag 22 mars

22 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
BrainCool offentliggör idag sin tidsplan för NHS kliniska migränstudie i England, samt informerar om 7th Annual Therapeutic Hypothermia and Temperature Management i Miami, USA. Läs mer.
Toleranzia kunde under morgonen meddela att amerikanska FDA har beviljat bolaget särläkemedelsstatus för dess nya tolerogen, TOL2 mot indikationen myastenia gravis, en autoimmun neuromuskulär sjukdom där signalöverföringen från nervändan till muskelcellen är störd. Särläkemedelsstatus innebär sju års marknadsexklusivitet läkemedlet godkänns på den amerikanska marknaden, lägre utvecklingskostnader samt hjälp från regulatoriska myndigheter. Läs mer.
Nästa tisdag, 28 mars, ges allmänheten möjlighet att träffa en rad bolag på Aktiespararnas aktiekväll i Göteborg. Medverkar gör bland andra A1M Pharma, Medfield Diagnostics och Nuevolution. Läs mer och anmäl dig här.
Såväl BrainCool och A1M Pharma kan du för övrigt träffa under BioStock Live som vi arrangerar onsdag 29 mars med presentationer, god mat & mingel på Grand Hotel i Lund. Anmäl dig idag, ett fåtal platser kvar!
Kontigo Care har slutit avtal med två kommuner för leverans av bolagets eHälsolösning TripleA. De två nya kommunkunderna har tillsammans cirka 25 000 invånare och båda kommunerna har lagt inledande ordrar. Inberäknat dessa två kommuner har Kontigo Care nu avtal med totalt 28 kommuner. Läs mer.
Anna Sundlöv föreslås till styrelsen i Spago Nanomedical. Anna Sundlöv är specialist inom radionuklidterapi för cancer. Läs mer.
Aktieägarna i Alligator Bioscience kallas till årsstämma tisdagen den 2 maj i Lund. Läs mer.
Vigmeds oberoende budkommitté rekommenderar fortsatt Vigmeds aktieägare att acceptera Greiner Bio-Ones uppköpserbjudande. Läs mer.
Under morgonen stod det klart att Novartis läkemedel RLX030 (serelaxin) mot hjärtsvikt blev en flopp, fas III-studien RELAX-AHF-2 inte uppfyllde primärt effektmått av minskad kardiovaskulär död eller förvärrad hjärtsvikt hos patienter med akut hjärtsvikt. Läs mer.
Amgen: Kyprolis rekommenderas som kombinationsbehandling refraktär eller relapserande multipelt myelom. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har på uppdrag av NT-rådet gjort en bedömning av kostnadseffektiviteten för Kyprolis i kombination med dexametason i dosering 56 mg/m2 med maxdos 123 mg, vilken ligger till grund för denna rekommendation. Läs mer.
En tunn tryckledare kan enklare än dagens kranskärlsröntgen avgöra vilka kärl som ska behandlas vid hjärtinfarkt, det visar ny forskning som publicerats i New England Journal of Medicine. På samma sätt som det är viktigt att inte missa ett förträngt blodkärl, så är det viktigt att inte ballongvidga ett kärl som inte behöver behandlas eftersom det kan leda till senare besvär och är kostsamt. Den nya metoden gör det enkelt att avgöra vilka kärl som behöver behandlas. Studien genomfördes bl.a vid Universitetssjukhuset i Örebro och finansierades av Philips Volcano. Läs mer.
Den danska radion 24syv har gjort en intervju med Oncology Venture – som igår fick grönt ljus för sin DRP-fokuserade kliniska studie med APO010 i multipelt myelom – samt Medical Prognosis Institute A/S. Lyssna på intervjun här.
Karolinska institutet: “IgNobel – forskning som väcker skratt men också eftertanke”. Läs mer.
ScandiDos delårsrapport för perioden 1 maj 2016 – 31 januari 2017. Läs mer.
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
I samband med den planerade börsnoteringen av Isofol MedicalNasdaq First North Premier bjuder bolaget in till två presentationer i Stockholm den 29 mars. Läs mer.
Per-Ola Rosenqvists försäljning av aktier via bolaget Ironblock i SensoDetect där han är styrelseledamot, är relaterat till pressmeddelandet den 15 mars där det aviserades att SensoDetects vd Johan Olson förvärvar 500.000 aktier i bolaget från företrädare för investerargruppen, i vilken Rosenqvist ingår. Läs mer.
Medicinteknikbolaget Chordate Medical har fått samtliga åtta patentansökningar godkända i Kina. Patenten gäller i 20 år vardera och löper ut mellan 2028-2033. Patenten avser Chordates teknologi för icke-kirurgisk nervstimulering för behandling av kronisk nästäppa, men även för behandling av huvudvärk, stimulering av autonoma nervsystemet och hypotalamus samt ytterligare varianter på sätt att ge och mäta behandlingar. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock

I måndags kunde Phase Holographic Imaging (PHI) meddela att man tillsammans med bl.a. Malmö högskola har beviljats ett bidrag om 2,3 miljoner kronor från statliga KK-stiftelsen. Projektanslaget syftar till att utveckla förbättrade metoder för att detektera blodburna cancerceller med benägenhet att metastasera. BioStock kontaktade vd Peter Egelberg för att få veta mer om projektet. Läs mer.
 
 
I BioStocks Söndagsintervju från 19 mars mötte vi Lena Söderström, vd för Senzime, som med innovativa system för övervakning av patienter innan, under och efter operationer kan minimera riskerna för komplikationer, samtidigt som man minskar vårdkostnaderna. Med ett färskt distributionsavtal i Japan i ryggen förbereder bolaget sig nu för lansering globalt, och potentialen är stor – enbart marknaderna i Europa och USA värderas till 10 miljarder kronor årligen. Läs mer.
 
I höstas lämnade Saniona in en ansökan om klinisk prövning i Tjeckien och Ungern för att under första halvåret 2017 genomföra en fas IIa-studie med läkemedelskandidaten Tesomet på patienter med Prader-Willis syndrom (PWS), en genetisk störning som ofta orsakar livshotande övervikt. Saniona delgav då också sina planer på att ansöka om särläkemedelsstatus för indikationen hos både EMA och FDA. Idag meddelar Saniona att de regulatoriska myndigheterna i berörda länder har godkänt bolagets ansökan om klinisk prövning. Läs mer.
 
Biomedicinbolaget Xintela genomförde under 2016 en första häststudie vid Cornell University i New York, som visade att bolagets stamceller är säkra att använda samt har en skyddande effekt på ledbrosk och ben efter en broskskada – nu går man vidare med utvecklingen av en stamcellsprodukt för behandling av artros hos hästar. Nästa viktiga milstolpe i utvecklingen är en klinisk studie på hästar som ska genomföras under andra halvåret 2017. Läs mer.
 
Annette Colin Lövgren, Annexin PharmaceuticalsAnnexin Pharmaceuticals utvecklar ett nytt biologiskt läkemedel baserat på Annexin A5, ett protein i våra kroppar med unika egenskaper som gör att det både skyddar och snabbt reparerar celler och motverkar inflammation. Med bolagets läkemedelskandidat ANXV är målet att kunna erbjuda akut behandling mot hjärt- och kärlsjukdomar med skador och inflammation i blodkärlen som idag saknar botande behandlingsalternativ – befintliga behandlingar fokuserar enbart på att lindra symptomen. Läs mer.
I BioStocks senaste Nyhetsbrev för mars v.11 kan du bl.a. läsa om Senzime, IRLAB Therapeutics, Annexin, Cline Scientific. Missa inte att anmäla dig till investerarträff med A1M Pharma & BrainCool på BioStock Live. Läs mer.

Vinnare i förmiddagshandeln
: Toleranzia +17,27%, SensoDetect +4,48%, Scandidos +4,13%, Orasolv +2,63%, CombiGene +2,52%, Spago Nano +2,17%
Förlorare i förmiddagshandeln: Real Heart -12,24%, A1M Pharma -10,16%, Cantargia -7,89%, SyntheticMR -7,65%, Redwood Pharma -7,30%, Xintela -5,36%,
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev