Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 1 mars

Nyhetssvepet onsdag 1 mars

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet onsdag 1 mars

1 mars, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

“Vi har, med andra ord, ännu ett spännande affärsområde som vi tror kan växa!” – Patrik Sundh, VD. Läs Cline Scientifics senaste nyhetsbrev på temat nanopartiklar här.
Storbråk i Oasmia. Den 21 november förra året valdes Anders Lönner till styrelseordförande i Oasmia på en extra bolagsstämma. Lönner meddelade nu under morgonen valberedningen att han avgår som styrelseledamot och ordförande. Därefter kom ett “Tydliggörande från styrelse, ledning samt huvudägare i Oasmia Pharmaceutical AB”, i vilket det framgår att bolaget inte har kunnat acceptera Anders Lönners agerande och de krav han ställt på bolaget, styrelsen och vissa huvudägare. Läs mer här och här. Lönner har avböjt att svara frågor från Nyhetsbyrån Direkt.
Insplorion: Ledning och nyckelpersoner tecknar aktier med stöd av teckningsoptioner från bolagets incitamentsprogram. Läs mer.
AniCura genomför varje kvartal studier av den medicinska kvaliteten inom europeisk djursjukvård, och den senaste studien av 2000 hundar belyser användningen av antibiotika, och visar att svenska och norska veterinärer är återhållsamma med att skriva ut antibiotika jämfört med veterinärer i andra europeiska länder. Läs mer.
En ny studie från Karolinska institutet visar att nyfödda barn till kvinnor som under graviditeten behandlats med läkemedlet Tamiflu mot influensa, inte uppvisar någon ökad risk att drabbas av ohälsa eller missbildningar. Detta är den hittills största studien på området och resultaten har publicerats i den vetenskapliga tidskriften The BMJ. Läs mer.
Orexo meddelar idag att bolaget har lämnat in en stämningsansökan avseende patentintrång mot Actavis Elizabeth LLC, Actavis Pharma, Inc., och dess moderbolag Teva. Ansökan har lämnats in till den amerikanska distriktsdomstolen i Delaware. Orexo hävdar att Actavis generiska versioner av Suboxone och Subutex tabletter gör intrång på Orexos amerikanska patent. Läs mer.
Kallelse till årsstämma i Redsense Medical 5 april. Läs mer.
Rapporter
Elekta
De senaste artiklarna från BioStock
Nyligen kunde Cline Scientific meddela en ny milstolpe i bolagets historia då det blev klart att man erhållit patentgodkännande i USA för bolagets Nanogradientytor som används till forskning och celltillverkning. I och med detta patent, som gäller till och med år 2037, har Cline nu skyddat sin teknik i Sverige, Kina och USA. Bolagets vd Patrik Sundh kommenterar nedan patentgodkännandet och vilken betydelse det har för bolaget. Läs mer.


 
 
AnalysuppdateringSaniona: Kvartalsanalys. Efter ett händelserikt år och sista kvartal under 2016 har danska Saniona inlett även 2017 mycket positivt. I denna analysuppdatering sammanfattar vi det gångna kvartalets mest tongivande händelser, samt fokuserar lite extra på utfallet av Sanionas avslutade kliniska studie med Tesomet. Läs mer.


 
 
A1M PharmaA1M Pharma: ”Vi har aldrig stått starkare ur ett utvecklingsperspektiv”. Bolaget redovisade som förväntat inga intäkter i fjärde kvartalet 2016, men bokslutskommunikén som släpptes på onsdagen andas ändå stor tillförsikt inför det kommande året. Ur ett utvecklingsperspektiv står A1M starkare än någonsin, enligt bolagets vd Tomas Eriksson. I rapportens vd-kommentar framhålls att man redan sett ett stort intresse för de njurskyddande egenskaper som läkemedelskandidaten ROSGard visar inom bolagets två fokusområden akut njurskada och havandeskapsförgiftning. Läs mer.


 
NeuroVive Pharmaceuticals bokslutskommuniké för helåret 2016 erbjöd inga större överraskningar. Som väntat visar man inga svarta siffror på sista raden. Året som gick medförde en noterbar besvikelse i form av det nedlagda forskningsprojektet med tidigare flaggskeppskandidaten CicloMulsion inom akut njurskada. Denna motgång dock vägdes upp något av att bolaget kunde presentera lovande prekliniska resultat inom den allvarliga sjukdomen fettlever (NASH). I inledningen av 2017 levererades ännu en stark nyhet: Bolagets nya generation av sanglifehrin-baserade substanser har visat oväntat kraftfulla anti-cancereffekter mot levercancer, den tredje vanligaste dödsorsaken av cancer världen över. Läs mer.
 
Stemcell therapyStamcellsterapier är en form av läkemedelsutveckling som växer kraftigt och anses ha stor behandlingspotential inom en rad allvarliga sjukdomar. Men ett problem med den nya tekniken är att stamceller som odlas i laboratoriemiljö riskerar att börja växa okontrollerat vilket kan ge upphov till cancertumörer. Göteborgsbaserade Cline Scientific har dock hittat en möjlig lösning – en egenutvecklad och patenterad nanoteknik som gör det möjligt att styra celltillväxten vid odling av stamceller. Läs mer.
 
 
Analys NeuroVive PharmaceuticalBioStock har analyserat NeuroVive Pharmaceutical, ett ledande forskningsbolag inom mitokondriell medicin. Efter att under 2016 både ha tvingats avbryta licenssamarbetet med Arbutus och avsluta utvecklingen av sin tidigare flaggskeppskandidat CicloMulsion, har bolaget haft en tuff period. På senare tid har dock en tydlig återhämtning skett efter att bolaget presenterat lovande studiedata inom leversjukdomen NASH – en av branschens just nu hetaste indikationer – samt inom cancertypen HCC, också det en indikation som kännetecknas av stora medicinska behov. Läs och ladda ned den fullständiga analysrapporten via denna länk.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 8 här.

Vinnare i morgonhandeln
: ProstaLund +10,91%, Xintela +8,70%, A1M Pharma +6,06% LifeAir +5,79%, Zenicor +5,36%, Immunicum +4,18%
Förlorare i morgonhandeln: Oasmia -9,65%, SensoDetect -6,09%, Redwood Pharma -5,67%, Cyxone -5,34%, Dignitana -4,44%, Nexstim -4,35%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev