Home Nyheter Kraftig marknadstillväxt för särläkemedel 2017-2022

Kraftig marknadstillväxt för särläkemedel 2017-2022

Kraftig marknadstillväxt för särläkemedel 2017-2022

8 mars, 2017

År 2022 kommer marknaden för särläkemedel att vara värd 209 miljarder dollar, motsvarande 1881 miljarder kronor. Det fastslår Evaluate Pharma i en ny analys. Särläkemedel eller orphan drugs, betecknar sådana läkemedel som kan behandla, förebeygga eller diagnosticera livshotande eller kroniskt försvagande sjukdomar och som drabbar högst 5 av 10 000 individer. Men bilden av det tappra lilla biotechbolaget som strävar efter att utveckla behandlingar för sällsynta sjukdomar som i hög grad ignoreras av Big Pharma, stämmer inte längre enligt analysen. Istället är det just Big Pharma som kommer se till att detta marknadssegment får en dubbelt så hög tillväxt jämfört med den totala marknaden för receptbelagda läkemedel de kommande åren.
Mellan 2017 och 2022 förutspås marknaden för särläkemedel att ha en stark tillväxt om 11 procent årligen, och det är inte oväntat de största läkemedelsbolagen likt Novartis, Roche och Johnson & Johnson, som kommer att håva in de största summorna.
Om fem år förutspås dock Celgene, världens 23:e största läkemedelsbolag enligt Forbes årliga Global 2000-ranking, slå samtliga konkurrenter (inom särläkemedel) med en försäljning om mer än 13,5 miljarder dollar för sitt blodcancerläkemedel Revlimid, jämfört med nästan 7 miljarder dollar år 2016. Detta immunmodulerande läkemedel påverkar hur celler delar sig och växer, och stör de kemikalier som celler använder för att signalera till varandra att växa. Det hindrar även tumörer att tillverka de egna blodkärl som behövs för kontinuerlig blodtillförsel.
Celgene erhöll särläkemedelsstatus 2005 för behandling av myelodysplastiskt syndrom. Sedan dess har bolaget även erhållit särläkemedelsstatus för sjukdomsindikationerna non-Hodgkins lymfom och multipelt myelom.

Evaluate Pharma: Orphan Drug Report 2017

På en delad andraplats föräväntar sig Evaluate Pharma att de i sammanhanget större bolagen Bristol-Myers Squibb, Novartis, Roche och Johnson & Johnson ska placera sig. Celgene har idag ett börsvärde på ca 87 miljarder dollar, jämfört med J&J:s 312 miljarder dollar. Immunonkologiläkemedlet och checkpointhämmaren Opdivo förväntas vara det toppsäljande särläkemedlet i Europa i slutet av 2022. Bristol-Myers Squibb och Infinity Pharmaceuticals slog sig förra året samman för att studera tumörresistens mot checkpointhämmare med BMS Opdivo (nivolumab) i en kombinationsstudie med Infinitys kandidat IPI-549.
Kite Pharma har i Axicabtagene Ciloleucel den mest lovande läkemedelskandidaten – återigen inom särläkemedelsområdet – under utveckling, enligt rapporten. Kite Pharma kunde så sent som 28 februari meddela positiva primära toplineresultat från en pivotal CAR-T-studie på patienter med aggressiv Non-Hodgkins lymfom.
Den europeiska särläkemedelsmarknaden står inför en kraftig tillväxtökning
Särläkemedel kostade i genomsnitt ca 140000 dollar per patient förra året, jämfört med 27 000 dollar för icke särläkemedel, så de femfaldigt dyrare särläkemedlen tar alltså igen för det mindre patientunderlaget med en extrem prissättning som med visst förståeligt fog har fått utstå hård kritik, inte minst de senaste åren.
En detalj i rapportens redan anmärkningsvärda slutsatser är i sig uppmuntrande för den europeiska marknaden: Evaluate Pharma prognosticerar att den europeiska pipelinen av särläkemedel ökar med 56 procent till år 2022, med en genomsnittlig årlig tillväxttakt om hela 116 procent.
Läs rapporten Orphan Drug 2017 report här
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev