Home Nyheter Cline Scientific kliver in på USA-marknaden

Cline Scientific kliver in på USA-marknaden

Cline Scientific kliver in på USA-marknaden

28 mars, 2017

I slutet av förra veckan stod det klart att Cline Scientific uppfyller ett viktigt mål för 2017. När bolagets vd Patrik Sundh höll en presentation under Life Science-dagen vid Sahlgrenska Akademin tidigare i mars, framhölls en USA-etablering som en målsättning under de kommande åren. Nu bildar man ett dotterbolag, och förbereder därmed en starkare etablering på den mycket viktiga nordamerikanska marknaden.

Cline Scientifics produkter riktar sig mot forskning inom cellbiologi, och bolaget har redan etablerat försäljning till kunder inom de båda segmenten akademisk och kommersiell forskning. Bolagets främsta intäktskällor är idag förbrukning av standardprodukter, men man ser även en stor potential i att Clines nanoytor kan bli viktiga komponenter i nya koncept för cancerdiagnostik och för storskalig produktion av stamceller för nya stamcellsbaserade terapier.
Marknaden för forskningsprodukter inom stamceller bedömdes 2016 vara värd 50 miljarder kronor.
Så sent som i slutet av februari fick Cline Scientific ett patentgodkännande i USA avseende bolagets teknologi för framställning av så kallade nanogradientytor, en viktig milstolpe som BioStock har rapporterat om tidigare. Man har nyligen även patent för ännu en nyckelmarknad, Japan. BioStock ställde frågor kring detta besked i en tidigare intervju som kan läsas här.
Det starka innovationsklimatet inom stamcells- och cancerforskning i USA har bidragit till att skapa ett växande intresse för Cline Scientifics nanoteknologi och produkter. Produkterna kan användas för väsentligt förbättrad identifikation av skadliga celler (såsom cancerceller) samt odling av olika typer av önskvärda celler med hög renhet. Detta möjliggör nya typer av cancerdiagnostik samt produktion av stamcellsterapier för att bota sjukdomar.
Uppstarten av det helägda dotterbolaget Cline Scientific Inc. i USA genomförs i syfte att skapa en närmare kontakt med potentiella kunder och licenstagare i landet samt i övriga Nordamerika. Själva etableringen kommer att ske successivt under 2017 och 2018 samtidigt som samarbetet med distributören IWAI North America fortsätter. IWAI har redan erhållit en testorder från en ansedd forskargrupp vid Stanford University.
Vi inleder nu en etablering i USA som kommer att öka vår synlighet och trovärdighet i förhandlingar med såväl akademiska institutioner som bioteknikbolag i t.ex. Silicon Valley, San Diego, Boston, RTP-området med flera. Första fasen i satsningen är att säkra referenskunder som i sin tur kan bidra till såväl vidare etablering i USA som en förstärkning av vår globala tillväxt, säger Cline Scientifics VD Patrik Sundh.
Patrik Sundh framhåller även möjligheten att framöver starta upp tillverkning i USA.
Då vår produkttillverkning endast kräver välutrustade labblokaler kan vi relativt snabbt starta upp den lokalt vid behov. Det är i längden mer tids- och kostnadseffektivt än att leverera från Sverige, och dessutom är det positivt i dagens politiska läge att kunna erbjuda tillverkning i USA, förklarar han.
Klicka här för att se Patrik Sundhs presentation från Life Science-dagen den 8 mars
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev