Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 9 februari

Nyhetssvepet torsdag 9 februari

Nyhetssvepet tisdag 21 maj

Nyhetssvepet torsdag 9 februari

9 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Senzime har tecknat exklusiva distributionsavtal för TetraGraph i Storbritannien, Irland, Australien samt Nya Zeeland. Läs mer.
AlphaHelix dotterbolag Techtum har under Q4 2016 sålt tre robotar för NGS-biblioteksprepation (Next Generation Sequencing) från franska PrimaDiag. Läs mer. Bolaget meddelade även att Techtum har tecknat ett distributionsavtal med brittiska PCR Biosystems Ltd.
Pharma Lundensis: Positiv internationell PCT-granskning för EcoFilter-patent. Läs mer.
Snart kan det bli enklare att tidigt ställa rätt diagnos på patienter med symtom som påminner om Parkinson. Denna möjlighet grundar sig i en ny studie från Lunds universitet och Sahlgrenska akademien i Göteborg. Studien visar att ett blodprov fungerar lika bra som de ryggvätskeprov som används idag. Förutom att patienten slipper ingreppet i ryggen är provet enkelt, billigt och kan användas i primärvården. Läs mer.
Rapporter
SynAct Pharma redovisar som väntat inga intäkter för det fjärde kvartalet 2016. Inga jämförelsesiffror anges då bolaget bildades i april 2016. Bolaget fokuserar på sin fas 1-studie med AP1189 vars resultat beräknas att presenteras i slutet av 2017, enligt vd vd Jeppe Øvlesen. Läs mer.
Alteco Medical minskade omsättningen och ökade förlusten under det fjärde kvartalet 2016 från 2,3 till 1,1MSEK, främst beroende på politisk och finansiell oro som drabbade bolagets partners och därmed även den egna omsättningen, enligt vd Håkan Petersson. Läs mer.
RhoVac redovisar inga intäkter i det fjärde kvartalet 2016. Kassa och bank var den 31 december på 20,4 miljoner kronor (6,9). Kassaflödet från den löpande verksamheten blev -6,6 miljoner kronor (-0,5) i fjärde kvartalet. Läs mer.
Biotage redovisar ett resultat efter skatt på 17,5 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016 (20,7). Resultatet per aktie uppgick till 0:27 kronor (0:32). Minskningen förklaras av finansnettot för kvartalet om -5,9 miljoner kronor (-0,7) som främst består av resultat från valutasäkringstransaktioner. Nettoomsättningen uppgick till 179 miljoner kronor (169). En utdelning om 1:25 kronor per aktie föreslås för helåret 2016 (1:25). Läs mer.
Bactiguard redovisar ett resultat efter skatt på -7,4 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016 (-19,3). Resultatet per aktie uppgick till -0:22 kronor (-0:58). Nettoomsättningen uppgick till 33,6 miljoner kronor (20,6). Rörelseresultatet blev -3,9 miljoner kronor (-14,4) och ebitdaresultatet 4,5 miljoner kronor (-6,1), vilket gav en ebitda-marginal på 14 procent (-30). Läs mer.
Forskningsbolaget Respiratorius redovisade igår inga intäkter i det fjärde kvartalet 2016. Kassa och bank var på 2,2 miljoner kronor per den 31 december. Läs mer.
Övriga nyheter
En federal domare i USA blockerar den planerade fusionen mellan hälsoförsäkringsbolagen Anthem och Cigna. Affären som är värd 48 miljarder dollar stoppas på grunder av att den skulle leda till en betydlig minskning i antalet företag som kan tjäna stora multistatliga företag som försäkrar sina anställda. I domen lyftes även andra negativa påföljder fram så som högre priser och försämrade utsikter för nya innovationer på marknaden. Läs mer.
Harvard Medical School testar ett hjärnimplantat som förhoppningsvis skall återställa synen hos blinda. Läs mer.
Propeller Health, en startup som tillverkar internetanslutna inhalatorer och sensorer för att hjälpa astma och KOL-patienter, meddelar att de kommer att samarbeta med Novartis för att bygga en add-on sensor för den schweiziska läkemedelsjättens Breezhaler-enhet. De finansiella villkoren för partnerskapet har inte offentliggjorts. Läs mer.
AstraZeneca överväger enligt Bloomberg att sälja äldre läkemedel i USA och Europa. Värdet på tillgångarna som säljs kan vara allt från några hundra miljoner upp till över 1 miljard dollar, enligt Bloomberg. Bland läkemedlen finns bland annat Pulmicort Respules, Nexium, Prilosec, Arimidex och Atacand. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 5 här.
De senaste artiklarna från BioStock
Professor Marcus Keep, neurokirurgIntervju. Den amerikanske neurokirurgen professor Marcus Keep har samarbetat med svenska Xintela bl.a. som rådgivare i utformningen av bolagets prekliniska studier med ett antikropp-cellgiftskonjugat mot den aggressiva hjärntumörformen glioblastom. BioStock fick möjlighet att via länk prata med professor Keep, som ger sin syn på Xintelas behandlingskoncept för glioblastom ur en neurokirurgs perspektiv. Läs mer.
 
 
BrainCool utökar samarbetet med hockeyligan SHL och HockeyAllsvenskan för att utvärdera Polar Cap System vid akut behandling av hjärnskakning. De tillkommande lagen är Karlskrona HK, BIK Karlskoga, Luleå HF och Rögle BK. Det innebär att totalt 11 föreningar från SHL och Hockeyallsvenskan deltar i studien. Studien mäter hur snabbt spelarna klarar den s.k. hjärntrappan, inklusive antal dagar till återgång till matchspel och beräknas pågå under innevarande och nästa säsong. Läs mer.
 
Igår kunde uppsalabolaget DexTech Medical meddela ett litet, men som det kan visa sig, viktigt steg om att man är på rätt väg med sin läkemedelskandidat OsteoDex för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) med skelettmetastaser. Bolaget har nu studerat de första resultaten från sin pågående fas IIb-studie, och man har kunnat konstatera en tidig trend som visar att patienternas benmarkörsvärden antingen bibehålls normala, eller i de fall när värden är abnorma, successivt normaliseras. Läs mer.
 
Jan Nilsson vd CombiGeneDet nyemissionsaktuella Medicon Village-bolaget CombiGene kombinerar neurovetenskap och modern genteknik för att ta fram nya innovativa behandlingsmetoder mot epilepsi. Ur ett investerarperspektiv är det intressant att notera att CombiGene är det enda börsnoterade svenska genterapibolaget. Till skillnad från traditionella läkemedel kan genterapi bota eller lindra en kronisk sjukdom genom en eller ett fåtal behandlingar som ges för att ersätta defekta eller saknade gener eller, som med CombiGenes behandlingsmetod, för att komplettera fungerande gener. Läs mer.
 
Vinnare i morgonhandeln: PharmaLundensis +50,88%, Vitrolife +13,07%, Cyxone +7,69%, Xintela +5,77%, Nanologica +4,94%, Genovis +4,80%,
Förlorare i morgonhandeln: Respiratorius -6,48%, Biotage -6,36%, RLS Global -5,05%, SynAct Pharma -4,90%, Vibrosense Dynamics -4,49%, Diamyd Medical -4,20%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev