Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 2 februari

Nyhetssvepet torsdag 2 februari

Nyhetssvepet onsdag 17 april

Nyhetssvepet torsdag 2 februari

2 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

NeuroVive meddelar idag att bolagets nya generation av sanglifehrin-baserade substanser uppvisar starkt hämmande effekt på humana levercancerceller med upp till 500 ggr större hämmande effekt än Bayers läkemedel Nexavar (sorenafib), som är det befintliga behandlingsalternativet för framskriden levercellscancer och som dominerar marknaden. Läs mer. Läs även BioStocks intervju med bolagets medicinska chef Magnus Hansson här.
CombiGenes vd, Jan Nilsson, drar igång 2017 med deltagande dels på två aktiedagar i Aktiespararnas regi i Lund och Stockholm dels på Aktietorget i Stockholm. Läs mer.
Nuevolution offentliggör idag att bolaget kommer att presentera resultatet för det andra kvartalet 2016/17 onsdagen den 8 februari 2017, kl. 8.30. Läs mer.
EQL Pharma meddelar idag att de har rekryterat Catarina Hjelm och att bolaget därmed förstärker sin avdelning för Regulatory Affairs & Quality Assurance. Hon tillträdde tjänsten den 15 december 2016, skriver man vidare. Närmast kommer Hjelm från en tjänst som kvalitetsledare på Klinisk genetik och biobank vid Region Skåne och hon har dessförinnan mångårig erfarenhet av läkemedelsutveckling vid AstraZeneca. Läs mer.
Sobi har fått bekräftat att EU-kommissionen godkänt en reducerad doseringsfrekvens för Orfadin (nitisinon), från två gånger till en gång dagligen, för personer med ärftlig tyrosinemi typ 1 (HT-1) och en kroppsvikt > 20 kg. Personer med HT-1 har svårt att bryta ned aminosyran tyrosin, varpå toxiska biprodukter bildas och ansamlas i kroppen, vilket kan orsaka lever-, njur- och neurologiska komplikationer. Ca 1 000 personer runt om i världen är diagnostiserade med HT-1 idag. Läs mer.
Cantargia informerar om att det idag den 2 februari 2017 är sista dag för handel med teckningsrätter på Nasdaq Stockholm First North. Teckningsperioden för företrädesemissionen pågår till och med den 6 februari 2017. Läs mer.
AstraZeneca minskade sin omsättning under det fjärde kvartalet medan den justerade vinsten ökade. Bolagets omsättning uppgick till 5.585 miljoner dollar (6.399). Marknaden hade räknat med 5.771 miljoner dollar, enligt konsensus från Inquiry Financial. Vinsten per aktie för kärnverksamheten blev 1,21 dollar (0,94), mot väntade var 1,17 dollar. Styrelsen föreslår en halvårsutdelning på 1,90 dollar vilket gör att utdelningen för helåret blir 2,80 dollar (2,80), väntat var 2,73 dollar. Försäljningen väntas under 2017 att minska med låga medelhöga ensiffriga procenttal. Läs mer.
Cancerkonferens: Frontiers in Cancer Research and Therapy, 23-24 februari. Världsledande forskare inom cancer är på väg till Sverige och Karolinska Institutet för att presentera sina senaste forskningsresultat. I år liggee fokus särskilt på lungcancer men innehåller även föreläsningar om allt från genetik till nya behandlingssätt, energiomsättningen i tumörer och samspelet mellan immunsystemet och cancerceller. Plats: Karolinska Institutet campus, Solna. Läs mer. Hela programmet kan läsas här.
Sista patienten har slutfört sin behandling i första delen av Peptonic Medicals fas 2b -studie avseende vaginal atrofi. Läs mer.
University Health Network (UHN) i Kanada har med ensamrätt licensierat en ny AI-teknologi (artificiell intelligens) för automatiserad dosplanering vid strålbehandling till RaySearch, för införlivande i dosplaneringssystemet RayStation. Teknologin har utvecklats av Techna Institute, som är ett samarbete mellan UHN och University of Toronto. Läs mer.
Sahlgrenska akademin: Kvinnor med anorexi uppvisar tydliga autistiska drag, även sedan ätstörningen klingat av och de uppnått normalvikt, visar forskning vid Sahlgrenska akademin. Likheterna mellan anorexi och autism hos kvinnor syns också i den del av hjärnan som styr social förmåga. Läs mer.
Biotech Umeå Investment Day inleds idag, där startups inom life science i Västerbotten får möta potentiella investerare och partners. Totalt väntas uppemot 80 mötessessioner mellan bolag och investerare genomföras, enligt arrangören Biotech Umeå. Biotech Umeå är ett klusterinitiativ, och en satsning hos Uminova Innovation, med syfte att skapa tillväxt och bättre förutsättningar för regionens life science-företag, i samarbete med regionala, nationella och internationella partners. Läs mer.
Scandinavian ChemoTech AB undertecknar sitt andra Letter of Intent i Filippinerna. Läs mer.

Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp
A1M Pharma kunde igår meddela att man med goda resultat och planenligt har genomfört initiala immunogenicitetsstudier i djurmodell för den aktiva substansen i läkemedelskandidaten ROSGard. Bolaget fortsätter nu att undersöka substansen under längre tidsperioder samt som en del i den kommande registreringsgrundande GLP-toxicitetsstudien. Läs mer.
Igår kväll utsågs Johan Löf från RaySearch Laboratories till Sveriges främsta entreprenör när den nationella finalen av EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln i Stockholms stadshus. Tävlingen genomförs på regional, nationell och internationell nivå i fler än 140 städer i fler än 60 länder. EY refererar till den globala organisationen samt kan avse en eller flera medlemsföretag i Ernst & Young Global LimitedLäs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 4 här.
Xintelas presentation vid Aktiedagen i Lund kan ses här.
De senaste artiklarna från BioStock

Förra veckan kunde NeuroVive Pharmaceutical meddela marknaden att vissa av bolagets sanglifehrin-baserade substanser utövar oväntat kraftfulla anti-cancereffekter, och att man därmed har adderat levercancer – den sjätte vanligaste cancerformen och den tredje vanligaste dödsorsaken av cancer världen över – till sin pipeline. Idag förtydligade bolaget i ett pressmeddelande att man sett ända upp till 500 ggr större hämmande effekt än för läkemedlet sorenafib, som är det befintliga behandlingsalternativ för framskriden levercellscancer som dominerar marknaden. Läs BioStocks intervju med NVP:s CMO Magnus Hansson här. Läs mer.

Vinnare i morgonhandeln: NeuroVive +25,80%, Cline Scientific +9,25%, Eurocine Vaccines +5,23%, Doxa +5,19%, SynAct Pharma +4,96%, Alzinova +4,91%
Förlorare i morgonhandeln: Nexstim -6,60%, Mertiva -5,77%, Sprint BioScience -5,33%, Double Bond -5,04%, Ellen -4,92%, ExpreS2ion Biotech -4,29%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev