Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 7 februari

Nyhetssvepet tisdag 7 februari

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet tisdag 7 februari

7 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Corline Biomedical: NPITG/Scandiatransplant vill granska den prekliniska datan före uppstart av Cytoparin-studien. Läs mer.
Idogen meddelar idag att det japanska patentverket har godkänt bolagets patentansökan avseende inducering av IDO för behandling av autoimmuna sjukdomar och bortstötning av transplanterade organ. Läs mer.
A1M Pharma beslutar om företrädesemission om 122,9 MSEK, sammanläggning av aktier samt ansöker om listning på Nasdaq First North. I ett separat pressmeddelande framgår att en extra bolagsstämma kommer att hållas onsdagen den 8 mars 2017 kl. 10.00 på Medicon Village, Scheelevägen 22 i Lund. Läs mer.
Bactiguard och Smartwise har etablerat ett gemensamt utvecklingsprojekt för avancerade, Bactiguard-belagda vaskulära injektionskatetrar. Samtidigt har ett licensavtal tecknats. Smartwise kommer under 2017 att betala 2,5 miljoner USD för den exklusiva och globala rätten till Bactiguard-teknologin inom detta applikationsområde, följt av royaltybetalningar när produkterna kommersialiserats. Läs mer.
Trots att många som lider av depression och ångest blir hjälpta av att gå till en psykolog finns det personer som inte blir bättre eller till och med mår sämre. Psykologisk behandling kan ge negativa biverkningar precis som läkemedel. Detta hittills ganska outforskade område studeras i en ny avhandling från Stockholms universitet. Läs mer
Samsung äntrar den amerikanska veterinärmarknaden med sin blodprovsmätare PT10V genom ett samarbete med Henry Schein, en distributör av medicinsk utrustning. PT10V är endast en tredjedel så stor jämfört med konventionella testmätare och kan undersöka 13 parametrar på en gång, inklusive lever, njure och metabola sjukdomar. Resultaten skickas via appar inom loppet av tio minuter. Veterinärmarknaden i USA uppskattas vara värd cirka 63 miljarder dollar. Läs mer.
CellaVision: Bokslutskommuniké 2016. Läs mer.
Nyheter inkomna efter manusstopp igår
Aptahem stärker forsknings- och utvecklingsorganisationen med industriell expertis inom kardiovaskulära sjukdomar och klinisk utveckling. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 5 här.
De senaste artiklarna från BioStock
Jan Nilsson vd CombiGeneDet nyemissionsaktuella Medicon Village-bolaget CombiGene kombinerar neurovetenskap och modern genteknik för att ta fram nya innovativa behandlingsmetoder mot epilepsi. Ur ett investerarperspektiv är det intressant att notera att CombiGene är det enda börsnoterade svenska genterapibolaget. Till skillnad från traditionella läkemedel kan genterapi bota eller lindra en kronisk sjukdom genom en eller ett fåtal behandlingar som ges för att ersätta defekta eller saknade gener eller, som med CombiGenes behandlingsmetod, för att komplettera fungerande gener. Läs mer.
 
Biomedicinbolaget Xintela avslutade hösten 2016 starkt och har även inlett 2017 på ett övertygande sätt med rapporter om positiva prekliniska studieresultat i bolagets huvudprojekt inom både regenerativ medicin och cancer. Xintela medverkade under den gångna veckan vid ett flertal investerarevent, och trots ett hektiskt schema fick BioStock möjlighet till en pratstund med bolagets vd Evy Lundgren-Åkerlund. Samtalet återges här i årets första Söndagsintervju. Läs mer.
 
För ett år sedan meddelade USAs dåvarande president Barack Obama att man initierat National Cancer Moonshot för att påskynda utvecklingen av läkemedel mot cancer. De senaste decenniernas framsteg har vidgat vår förståelse av de bakomliggande molekylära grunderna för cancer, och vissa områden har varit mer framgångsrika än andra. I onsdags släppte American Society of Clinical Oncology (ASCO) sin rapport “2017 Advance of the Year”, och den allra största potentialen ser ASCO – världens ledande onkologiorganisation – inom immunterapin, det vill säga att med hjälp av kroppens eget immunförsvar döda cancerceller. Läs mer.
 
Patienter med cancerformen glioblastom har mycket dålig prognos eftersom effektiva behandlingar mot den aggressiva tumörtypen saknas. I en studie som publicerats i tidskriften Cell Reports har forskare vid Uppsala universitet, knutna till det nationella centret för molekylära biovetenskaper SciLifeLab, funnit ett samband mellan tumörens ursprung och dess tillväxt samt hur känslig den är för cancerläkemedel. Mer kunskap om vad som ligger bakom detta samband kan leda till utvecklingen av effektivare behandlingar mot olika undergrupper av glioblastom. Läs mer.
 
Intervju med NVP:s CMO Magnus Hansson. Nyligen kunde NeuroVive Pharmaceutical meddela marknaden att vissa av bolagets sanglifehrin-baserade substanser utövar oväntat kraftfulla anti-cancereffekter med upp till 500 ggr större hämmande effekt än för läkemedlet sorenafib, som är det befintliga behandlingsalternativ för framskriden levercellscancer som dominerar marknaden. Läs mer.
 
 
Sverige är fortsatt en mycket attraktiv marknad när det gäller bolagsförvärv, fusioner och börsnoteringar. Det visar Global Transactions Forecast, en ny rapport från advokatbyrån Baker McKenzie och Oxford Economics, som prognostiserar företagstransaktioner och börsnoteringar på 37 marknader fram till år 2020. Analytikerna har skapat en “Transaction Attractiveness Indicator” som mäter ett lands attraktionskraft för M&A och IPO:s på en skala från 0 till 10. Här placerar sig Sverige på en femte plats med 7,1 poäng, vilket kan jämföras med USA som hamnar på plats 14 med 5,7 poäng. Läs mer.
 
Vinnare i morgonhandeln: Cellavision +7,36%, CLS +7,07%, Idogen +6,35%, Senzime +5,47%, Double Bond Pharma +4,20%, Prebona +3,89%
Förlorare i morgonhandeln: A1M Pharma -31,98%, Corline Biomedical -14,79%, Cantargia -5,63%, SynAct Pharma -5,48%, Toleranzia -4,24%, Scandidos -4,18%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev