Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 28 februari

Nyhetssvepet tisdag 28 februari

Nyhetssvepet måndag 26 februari

Nyhetssvepet tisdag 28 februari

28 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Idag inleddes handeln i IRLAB Therapeutics på First North Premier. Bolaget utvecklar nya läkemedel mot Parkinsons sjukdom och demens. Läs BioStocks söndagsintervju med vd Nicholas Waters från 26 februari här.
Corline Biomedical har tidigare meddelat att The Nordic Pancreas and Islet Transplantation Group (NPITG) rekommenderat att starten av den av Läkemedelsverket och Etikprövningsnämnden godkända Cytoparin-studien senareläggs i väntan på gruppens genomgång av studiens prekliniska data. NPITG har nu meddelat att man kräver ytterligare preklinisk data för att allokera vävnad och patienter till studien. Läs mer.
Novo Nordisk ansöker om myndighetsgodkännande för behandling med semaglutide vid typ 2-diabetes i Japan. Läs mer.
Lars Höst, tidigare ekonomichef på D-Link, tillträder som ny CFO i Ortivus den 1:a april. Läs mer.
AstraZeneca meddelar att amerikanska läkemedelsverket FDA har godkänt Qtern, som är en kombination av dapagliflozin och saxagliptin, som tas i tablettform en gång dagligen för behandling av typ 2 diabetes. Läs mer.
Ändring av antalet aktier och röster i Oncopeptides med anledning av de nyemissioner som genomfördes i samband med noteringen av bolagets aktier på Nasdaq Stockholm. Läs mer.
Scandinavian Biopharma har rekryterat samtliga 450 deltagare till sin vaccinationsstudie i Bangladesh för att förhindra diarrésjukdomar. Studien är ett samarbete mellan Enteric Vaccines initiativet på PATH, Göteborgs universitet, ICDDR, B Bangladesh och Scandinavian Biopharma. Läs mer.
15 miljoner kronor om året. Så mycket öronmärker Barncancerfonden till medicinteknisk forskning för att barn ska få bättre vård under cancertiden. Fram till den 4 april kan forskare ansöka om årets anslag. Läs mer.
Nu lanserar eHälsomyndigheten en förbättrad version av e-tjänsten Min förskrivning som ger förskrivaren kontroll på kvaliteten i och kostnaderna för den läkemedelsbehandling som förskrivaren ordinerat, till exempel antibiotika. Syftet är att hjälpa förskrivare och verksamheter att hitta förbättringsområden och uppnå en effektiv läkemedelsanvändning. Läs mer.
Rapporter

Karessa Pharma ExpreS2ion Biotech Klaria Pharma
Karo Pharma  AcouSort  LifeAir

De senaste artiklarna från BioStock
Förra veckan kunde Cline Scientific meddela en ny milstolpe i bolagets historia då det blev klart att man erhållit patentgodkännande i USA för bolagets Nanogradientytor som används till forskning och celltillverkning. I och med detta patent, som gäller till och med år 2037, har Cline nu skyddat sin teknik i Sverige, Kina och USA. Bolagets vd Patrik Sundh kommenterar nedan patentgodkännandet och vilken betydelse det har för bolaget. Läs mer.
 
Dansk blockbusterDanska Genmab skruvade vid flera tillfällen under förra året upp försäljningsprognoserna för sin flaggskeppsprodukt, antikroppsbaserade läkemedlet Darzalex mot benmärgscancer. Och försäljningen ser ut att ånga på bra. I bolagets helårsrapport som släpptes i onsdags klargjorde bolaget att man förväntar sig att Genmabs amerikanska partner, Johnson&Johnson-ägda Janssen, kommer att nå en försäljning av Darzalex på mer än en miljard dollar under 2017. Läs mer.


 
AnalysuppdateringSaniona: Kvartalsanalys. Efter ett händelserikt år och sista kvartal under 2016 har danska Saniona inlett även 2017 mycket positivt. I denna analysuppdatering sammanfattar vi det gångna kvartalets mest tongivande händelser, samt fokuserar lite extra på utfallet av Sanionas avslutade kliniska studie med Tesomet. Läs mer.


 
 
A1M PharmaA1M Pharma: ”Vi har aldrig stått starkare ur ett utvecklingsperspektiv”. Bolaget redovisade som förväntat inga intäkter i fjärde kvartalet 2016, men bokslutskommunikén som släpptes på onsdagen andas ändå stor tillförsikt inför det kommande året. Ur ett utvecklingsperspektiv står A1M starkare än någonsin, enligt bolagets vd Tomas Eriksson. I rapportens vd-kommentar framhålls att man redan sett ett stort intresse för de njurskyddande egenskaper som läkemedelskandidaten ROSGard visar inom bolagets två fokusområden akut njurskada och havandeskapsförgiftning. Läs mer.
NeuroVive Pharmaceuticals bokslutskommuniké för helåret 2016 erbjöd inga större överraskningar. Som väntat visar man inga svarta siffror på sista raden. Året som gick medförde en noterbar besvikelse i form av det nedlagda forskningsprojektet med tidigare flaggskeppskandidaten CicloMulsion inom akut njurskada. Denna motgång dock vägdes upp något av att bolaget kunde presentera lovande prekliniska resultat inom den allvarliga sjukdomen fettlever (NASH). I inledningen av 2017 levererades ännu en stark nyhet: Bolagets nya generation av sanglifehrin-baserade substanser har visat oväntat kraftfulla anti-cancereffekter mot levercancer, den tredje vanligaste dödsorsaken av cancer världen över. Läs mer.
 
Stemcell therapyStamcellsterapier är en form av läkemedelsutveckling som växer kraftigt och anses ha stor behandlingspotential inom en rad allvarliga sjukdomar. Men ett problem med den nya tekniken är att stamceller som odlas i laboratoriemiljö riskerar att börja växa okontrollerat vilket kan ge upphov till cancertumörer. Göteborgsbaserade Cline Scientific har dock hittat en möjlig lösning – en egenutvecklad och patenterad nanoteknik som gör det möjligt att styra celltillväxten vid odling av stamceller. Läs mer.
 
Analys NeuroVive PharmaceuticalBioStock har analyserat NeuroVive Pharmaceutical, ett ledande forskningsbolag inom mitokondriell medicin. Efter att under 2016 både ha tvingats avbryta licenssamarbetet med Arbutus och avsluta utvecklingen av sin tidigare flaggskeppskandidat CicloMulsion, har bolaget haft en tuff period. På senare tid har dock en tydlig återhämtning skett efter att bolaget presenterat lovande studiedata inom leversjukdomen NASH – en av branschens just nu hetaste indikationer – samt inom cancertypen HCC, också det en indikation som kännetecknas av stora medicinska behov. Läs och ladda ned den fullständiga analysrapporten via denna länk.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 8 här.

Vinnare i morgonhandeln
: Zenicor Medical +14,35%, Active Biotech +9,54%, Karo Pharma +7,98%, Idogen +7,62%, Respiratorius +6,30%, Arcoma +5,52%
Förlorare i morgonhandeln: Corline Biomedical -8,89%, LifeAir -7,69%, Oasmia -6,98%, Episurf Medical -6,86%, Klaria Pharma -5,63%, Spago Nano -5%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev