Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet fredag 10 februari

Nyhetssvepet fredag 10 februari

Nyhetssvepet fredag 19 april

Nyhetssvepet fredag 10 februari

10 februari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter
Cantargia meddelade i dag att 80 procent av emissionen tecknades vilket tillför bolaget tillräckligt med kapital för att ta CAN04 genom fas I och produktionsoptimering. Läs mer.
Under 2016 har Kontigo Cares vårdsystem TripleA använts av Uppsala Kommuns Socialförvaltning i ett pilotprojekt avseende utvärdering av ny teknik med fokus på ökad egenmakt i missbruksbehandling. Utvärderingen av projektet visar att såväl myndighetens som utförarnas personal vill fortsätta att använda systemet för platsobundna nykterhetstester, samt att systemet bidrar till goda samhällsvinster. Läs mer.
Capio utser Britta Wallgren som landschef för Capio i Sverige. Wallgren är idag affärsområdeschef för Capio S:t Görans sjukhus och kommer att ta över ledningen av den svenska verksamheten från VD och koncernchef Thomas Berglund per den 1 mars 2017. Läs mer.
Rapporter
Hamlet Pharma gör en förlust på 2,9 miljoner kronor efter skatt i andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret, oktober till december 2016. Nettoomsättningen uppgick till noll, i likhet med samma period i fjol. Bolaget har en välfylld kassa efter en lyckad inlösen av teckningsoptioner TO2 i oktober och därmed ekonomiska resurser att genomföra planerade aktiviteter. Läs mer.
Sjukvårdbolaget Capio redovisar en vinst som var något under analytikernas förväntan. Men omsättningen överraskade på uppsidan och tillväxten är stabil. Capio redovisar ett ebita-resultat på 183 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016, väntat var 192 miljoner enligt SME Direkt. Nettoomsättningen uppgick till 3.725 miljoner kronor, väntat var 3.658 miljoner. En utdelning om 0:90 kronor per aktie föreslås för helåret 2016, att jämföra med förväntade 0:82 kronor. Läs mer.
Ortivus redovisar ett resultat efter skatt på 1 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2016 (-1,9). Resultatet per aktie uppgick till 0:05 kronor (-0:09). Nettoomsättningen uppgick till 22,9 miljoner kronor (13,8). Läs mer.
Bioteknikbolaget BioGaia ökade omsättning och resultat i kvarvarande verksamhet i fjärde kvartalet. Bolaget höjer den totala utdelningen med 50 procent. Biogaia höjer också målet för rörelsemarginalen. Läs mer.
Vaccinföretaget Eurocine Vaccines redovisar som förväntat inga intäkter i andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret, oktober till december 2016. Läs mer.
Övriga nyheter
Tarmbakterier kan påskynda utvecklingen av Alzheimers sjukdom visar ny forskning från Lunds universitet. Resultaten öppnar upp för nya möjligheter att förebygga och behandla sjukdomen, enligt forskarna bakom arbetet. Forskningsarbetet publicerades i Scientific Reports 8 februari 2017. Läs mer.
En ny studie från Karolinska Institutet visar att korttidsstrålning i kombination med fördröjd kirurgi minskar biverkningar utan att försämra behandlingen vid ändtarmscancer. Resultaten presenteras i vetenskapstidskriften The Lancet Oncology. Läs mer
Styrelsen i medicinteknikbolaget Vibrosense Dynamics har beslutat att genomföra en företrädesemission av units, med stöd av bemyndigande från extrastämman den 25 januari. Totalt kan bolaget tillföras 23 miljoner kronor före emissionskostnader. Läs mer.
Dentware byter namn till Wiema och satsar efter nyinvestering. Läs mer.
PharmaLundensis: Sista dag för handel i bolagets aktie (PHAL) med rätt till tilldelning av uniträtter i emissionen är den 13 februari 2017. Läs mer.
Merck sägs utvärdera en försäljning av vissa läkemedel inom dermatologi, inklusive en som är under utveckling. Det uppger källor till Bloomberg som menar att affären kan vara på runt 1 miljard dollar. Portföljen står för över 360 miljoner dollar i försäljning per år. Läs mer.
Danska Novo har investerat 90,3 miljoner euro i läkemedelsutvecklingsbolaget Evotec AG genom köp av 13,1 miljoner aktier i en riktad nyemission. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 5 här.
De senaste artiklarna från BioStock
A1M Pharma behöver inte avsluta fas II-studierna för att attrahera de större läkemedelsbolag som utvecklar produkter mot njurskydd i samband med målsökande strålbehandling av tumörer, det räcker att visa att verkningsmekanismen i bolagets läkemedelskandidat har en skyddande effekt. Det menar Martin Austin, styrelseordförande och ansvarig för affärsutvecklingen i A1M Pharma och som tidigare bland annat har haft samma position i läkemedelsdivisionen hos Roche. Läs mer.
 
Professor Marcus Keep, neurokirurgIntervju. Den amerikanske neurokirurgen professor Marcus Keep har samarbetat med svenska Xintela bl.a. som rådgivare i utformningen av bolagets prekliniska studier med ett antikropp-cellgiftskonjugat mot den aggressiva hjärntumörformen glioblastom. BioStock fick möjlighet att via länk prata med professor Keep, som ger sin syn på Xintelas behandlingskoncept för glioblastom ur en neurokirurgs perspektiv. Läs mer.
 

BrainCool
utökar samarbetet med hockeyligan SHL och HockeyAllsvenskan för att utvärdera Polar Cap System vid akut behandling av hjärnskakning. De tillkommande lagen är Karlskrona HK, BIK Karlskoga, Luleå HF och Rögle BK. Det innebär att totalt 11 föreningar från SHL och Hockeyallsvenskan deltar i studien. Studien mäter hur snabbt spelarna klarar den s.k. hjärntrappan, inklusive antal dagar till återgång till matchspel och beräknas pågå under innevarande och nästa säsong. Läs mer.
 
Tidigare i veckan kunde uppsalabolaget DexTech Medical meddela ett litet, men som det kan visa sig, viktigt steg om att man är på rätt väg med sin läkemedelskandidat OsteoDex för behandling av kastrationsresistent prostatacancer (CRPC) med skelettmetastaser. Bolaget har nu studerat de första resultaten från sin pågående fas IIb-studie, och man har kunnat konstatera en tidig trend som visar att patienternas benmarkörsvärden antingen bibehålls normala, eller i de fall när värden är abnorma, successivt normaliseras. Läs mer.
 
Jan Nilsson vd CombiGeneDet nyemissionsaktuella Medicon Village-bolaget CombiGene kombinerar neurovetenskap och modern genteknik för att ta fram nya innovativa behandlingsmetoder mot epilepsi. Ur ett investerarperspektiv är det intressant att notera att CombiGene är det enda börsnoterade svenska genterapibolaget. Till skillnad från traditionella läkemedel kan genterapi bota eller lindra en kronisk sjukdom genom en eller ett fåtal behandlingar som ges för att ersätta defekta eller saknade gener eller, som med CombiGenes behandlingsmetod, för att komplettera fungerande gener. Läs mer.
 
Vinnare i morgonhandeln: CombiGene +5,45%, AlphaHelix +5,30%, Ortivus +4,76%, Cyxone +4,76%, Nanologica +4,29%, Wilson Therapeutics +4,04%
Förlorare i morgonhandeln: Vibrosense Dynamics -10,07%, Enorama Pharma -6,25%, Hamlet Pharma -4,71%, Cereno Scientific -4,61%, Peptonic Medical -4,19%, Capio -4,14%
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev