Home Nyheter Merck stoppar utveckling av lovande alzheimerkandidat

Merck stoppar utveckling av lovande alzheimerkandidat

Merck stoppar utveckling av lovande alzheimerkandidat

15 februari, 2017

Återigen har ett amyloidinriktat läkemedel misslyckats med att visa klinisk effekt vid Alzheimers sjukdom. Den senaste i raden av besvikelser i kampen mot den neurodegenerativa sjukdomen Alzheimer kommer från en fas II/III-studie av Mercks BACE-hämmare verubecestat, ett läkemedel som blockerar bildandet av den amyloida plack som anses vara en trolig orsak till uppkomsten av Alzheimers sjukdom. Mercks förhoppningar om att verubecestat skulle ha en större chans att hjälpa Alzheimerspatienter jämfört med läkemedel som löser upp placken, har dessvärre visat sig ogrundade. Läkemedelsjätten avbryter nu studien efter att ha konstaterat att substansen med stor säkerhet inte kommer att visa någon effekt mot sjukdomen.
Merck kunde förra hösten meddela att man hade sett mycket lovande resultat i en mindre klinisk prövning av ett läkemedel som riktas mot giftiga amyloidproteiner i hjärnan – ett av de viktigaste kännetecknen för Alzheimers sjukdom. Hade läkemedlet kunnat bevisas bromsa sjukdomens utveckling skulle det bli den första behandlingen på marknaden på mer än tio år. Statistiken talade dock inte till bolagets fördel – ingen har hittills lyckats framställa ett biverkningsfritt läkemedel mot Alzheimers. Och igår stod det alltså klart att oddsen nu tycks ha försämrats ytterligare.
Merck/MSD rekryterade patienter till sin kliniska studie EPOCH med mild till måttlig Alzheimers symptom, med planen att generera primära resultat senare i år, för att förhoppningsvis gå i mål med kliniska framsteg om två år. Emellertid kunde den senast inkomna interimsdatan till studiens övervakningskommittén fastställa att det “praktiskt taget inte fanns någon chans att se någon positiv klinisk effekt” med läkemedelskandidaten verubecestat.
Patienter världen över har satt sitt hopp till Merck, som innan gårdagens tillkännagivande sett ut att vara närmast att kunna sätta en BACE-hämmare på marknaden. Frågan är nu hur stort hopp som återstår om att någon av Mercks konkurrenter som har BACE-hämmare under utveckling, t.ex. Eli Lilly, AstraZeneca, Eisai/Biogen eller Novartis, ska kunna visa på klinisk effekt.
Listan över misslyckade amyloidinriktade läkemedel mot Alzheimers sjukdom är omfattande, likväl har marknaden hyst stora förhoppningar om att BACE-hämmare skulle kunna gå emot strömmen eftersom de förhindrar bildandet av nytt plack, medan andra läkemedelskandidater har fokuserat på att lösa upp dessa plack. Flera kandidater i denna klass av läkemedel har avbrutits: Roches RG7129, Eli Lillys LY2886721 och Vitae/Boehringer Ingelheims BI 1.181.181. Även om det inte entydigt går att utesluta att BACE-hämmare fortfarande kan visa effekt i människa med någon av konkurrenternas läkemedelskandidater, lär det senaste misslyckandet i raden få en dämpande effekt på investererarnas entusiasm för den specifika verkningsmekanismen inom läkemedelsklassen.
Merck har dock inte gett upp helt om att kunna lindra symptomen för Alzheimerspatienter. Studiens dataövervakningskommitté har nämligen rekommenderat att en klinisk studie i patienter med lindriga kognitiva symtom, men som ännu inte anses ha utvecklat Alzheimers, skall fortsätta. Studien, som kallas APECS, inleddes 2013 och beräknas att kunna generera de första resultaten under 2019.
 
Läs pressmeddelandet från Merck här.
Läs BioStocks tidigare artiklar om Alzheimers sjukdom här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev