Home Nyheter Pristagaren av Alzheimerfondens stora forskningspris 2017 utsedd

Pristagaren av Alzheimerfondens stora forskningspris 2017 utsedd

Pristagaren av Alzheimerfondens stora forskningspris 2017 utsedd

13 januari, 2017

Pristagaren för Alzheimerfondens stora forskningspris för 2017 har nu utsetts, och priset har tillfallit Oskar Hansson. Prissumman uppgår till 2,5 miljoner kronor. Oskar Hansson är docent vid Lunds universitet och överläkare på Enheten för klinisk minnesforskning, och han får priset för sina kliniska undersökningar, hjärnavbildning med magnet- och PET-kamera samt biokemiska analyser av blod och cerebrospinalvätska.
Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demenssjukdom, cirka 70 procent av alla fall. Främst drabbas äldre människor, men idag får allt fler yngre denna diagnos, redan i 40-årsåldern eller tidigare. Det betyder att många barn och ungdomar växer upp med en demenssjuk förälder.
Oskar Hansson är docent vid Lunds universitet och överläkare på Enheten för klinisk minnesforskning. Han får priset för sina kliniska undersökningar, hjärnavbildning med magnet- och PET-kamera samt biokemiska analyser av blod och cerebrospinalvätska. Hansson har erhållit en rad utmärkelser tidigare.

Oskar Hansson. Foto: Linnéa Jeschke

Jag är mycket glad och tacksam över att få denna utmärkelse. Priset innebär att jag kan starta en ny större studie där vi undersöker personer med Alzheimers sjukdom med bland annat kliniska tester, nya biomarkörer och modern hjärnavbildning, säger Oskar Hansson.
Oskar Hanssons forskargrupp utvecklar metoder för förbättrad diagnostik av Alzheimers sjukdom. Framför allt har de förbättrat den diagnostiska säkerheten under de tidiga skedena av sjukdomarna.
Vi tror att framtida läkemedelsbehandling mot alzheimer måste påbörjas tidigt innan skadorna på nervcellerna har blivit för utbredda och permanenta, säger Oskar Hansson.
Utöver förbättrad diagnostik arbetar Oskar Hansson och hans forskare för att förstå de underliggande sjukdomsmekanismerna bättre, till exempel varför vissa individer ansamlar β-amyloid i medelåldern medan andra kan leva i 100 år utan att drabbas. Likaså vill de bättre förstå varför vissa personer kan ha β-amyloid i hjärnan i 2–3 decennier utan symtom, medan andra utvecklar minnesproblem relativt snabbt.
Alzheimerfondens generalsekreterare Liselotte Jansson kommenterar valet av pristagare:
Alzheimers sjukdom är den enda av våra folksjukdomar som fortfarande är helt obotligt. Antalet demenssjuka beräknas dessutom vara dubblerat inom några år. Därför känns det extra viktigt att stötta Oskar Hanssons unika forskning som har en tydlig patientnytta. Styrkan i hans projekt ligger i undersökningarna av kliniskt relevanta och välkarakteriserade patientgrupper med moderna och i många fall världsledande tekniker inom hjärnavbildning och proteinkemi.
Läs en längre intervju med Oskar Hansson här.
Läs även: Eli Lillys misslyckade fas III-studie placerar Alzheimerforskningen vid ett vägskäl

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev