Home Nyheter Pfizer och Novo Nordisk köper in sig i svensk medtechstartup

Pfizer och Novo Nordisk köper in sig i svensk medtechstartup

Pfizer och Novo Nordisk köper in sig i svensk medtechstartup

17 januari, 2017

Linköpingsbolaget Amra som har utvecklat en metod där magnetröntgen kan mäta kroppsfetter, har stängt en finansieringsrunda på 80 miljoner kronor i vilken tungviktarna Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds, som ägs av Novo Nordisk Foundation, samt Industrifonden går in som ägare, rapporterar Di Digital. Sedan tidigare har Amra pågående samarbeten med både Pfizer och GE Healthcare där man använder bolagets egenutvecklade metod för att med magnetkamera undersöka sambandet mellan fett- och muskelsammansättningen i kroppen och bedömer riskfaktorer för sjukdomar såsom fetma, hjärtinfarkt, leversjukdomar och diabetes. 
Risken att utveckla fetmarelaterade sjukdomar beror enligt Amra på placeringen och fördelningen av olika typer av fett hos en individ. Att kunna få exakta mätningar av individens olika fett- och muskelvolymer menar man därför kan ge en mer korrekt bedömning av en persons hälsotillstånd. Genom ett internationellt forskarsamarbete använder Amra sin mätteknik för att utveckla en Body Composition Profile (BCP), ett kompletterande verktyg som kan användas tillsammans med BMI (Body Mass Index) för att leverera en tydligare bild av en individs hälsa och risk att drabbas av metaboliska sjukdomar.
Amras unika mätmetod har satt en ny standard för mätning av kroppssammansättning och visuella biomarkörer. Det gör också att bolaget har lyckats attrahera och skriva samarbetsavtal med stora spelare som Pfizer (2015) och GE Healtcare (2016).
Amras mål är att assistera världens medicinska ledare genom att erbjuda bättre verktyg för att mäta människors kroppssammansättning. Detta kommer att leda till en mer individanpassad behandling för människor som löper hög risk att drabbas av metabola sjukdomar. Amra och GE Healthcare’s samarbetsavtal är ett betydelsefullt steg framåt i denna ambition, sa bolagets vd Tommy Johansson i samband med att avtalet med GE Healthcare slöts i mars 2016.

Amras mätmetod visar fördelningen mellan fett och muskler. Foto: UCSD NAFLD Research Center.

Magnetröntgenbilder visar fördelningen av fett och muskler
Utifrån bilder tagna i magnetkamera avslöjar Amras teknologi mängden fett och muskler i kroppen. Bilderna visar i detalj vad som är underhudsfett, bukfett och dolt fett, till exempel i levern. Inom ramen för Amras samarbetsavtal med Pfizer ska upp till 7000 personers fett- och muskelsammansättning analyseras. Målet med forskningssamarbetet är att bättre förstå mekanismerna bakom fetma och diabetes för att kunna utveckla effektivare och mer individanpassade behandlingar. Bilderna som analyseras hämtas från den brittiska biobanken UK Biobank, en stiftelse som samlar in hälsodata från en halv miljon människor för att förbättra förebyggande vård, diagnostik och behandling för en lång rad sjukdomar.
Tommy Johansson, vd Amra.

Vd tror på över 50 miljoner kronor i omsättning 2018
Tommy Johansson är tidigare också känd som grundare av kartbolaget C3 Technologies som såldes till Apple år 2011. År 2012 blev han vd och delägare i Amra och ägde innan den nu avslutade kapitalrundan själv 18 procent av bolaget. Nu tror han att Amra kommer omsätta över 50 miljoner kronor redan 2018, ett mål som amerikanska  läkemedelsjätten Pfizers investering kan underlätta för bolaget att uppnå.
Vårt mål på kort sikt är att Amra ska användas i läkemedelsprövningar. Pfizer och Novo Seeds investering kommer att väcka stor uppmärksamhet och öppna många dörrar till läkemedelsjättarna, säger Johansson till Di Digital i en kommentar.
Läs mer i Di Digital.
Läs mer om samarbetsavtalet med GE Healtcare här.
 
 


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev