Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 26 januari

Nyhetssvepet torsdag 26 januari

Nyhetssvepet torsdag 28 mars

Nyhetssvepet torsdag 26 januari

26 januari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Idag inleds teckningstiden i Initiator Pharmas företrädesemission. Initiator Pharma är ett danskt läkemedelsbolag ursprungligen utspunnet från Saniona. Bolagets huvudfokus är läkemedelskandidaten IPED2015 som utgör en ny behandlingsmetod för indikationen erektil dysfunktion (ED), det vill säga oförmågan hos en man att uppnå och bibehålla en erektion och därmed kunna genomföra ett samlag. Bolaget avser att inleda omfattande studier och vidareutveckling av IPED2015 och genomför därför nu en företrädesemission inför planerad notering på AktieTorget. Läs mer.
ADDvise förvärvar Hettich Labinstrument AB för 12,95 MSEK. Hettich är verksamma inom instrument, förbrukningsmaterial och service till sjukvård och forskning och ADDvise räknar med att förvärvet blir ett starkt komplement till verksamheten. Läs mer.
CombiGene: Företrädesemission omfattas till 80,5 procent av garantiåtaganden och teckningsförbindelser. Läs mer.
PharmaLundensis patentansökan som skyddar behandling av kronisk bronkit med KI-impregnerat (kaliumjodid) aktivt kol har nu godkänts i Japan (WO 2014/084763 A1). Patentet räcker till 2034. Läs mer.
Amerikanska Johnson & Johnson köper det schweiziska bioteknikbolaget Actelion för 30 miljarder dollar (cirka 260 miljarder kronor). Budet innebär en premie på 23 procent på Actelion-aktien jämfört med stängningskursen igår onsdag. Actelion kommer i samband med transaktionen att knoppa av sin forskning- och utvecklingsverksamhet till ett fristående bolag med hemvist i Schweiz. Läs mer.
Philadelphiabaserade Ossianix Inc får en milstensbetalning från danska Lundbeck efter ett framgångsrikt genomförande av ett delmål från det samarbetsavtal bolagen slöt år 2014. Tekniken rör antikroppar från hajar som avser leverera leverera bispecifika antikroppar och eventuellt läkemedel till hjärnan över blodhjärnbarriären, vilket är ett av neurovetenskapens största utmaningar. Lundbeck hoppas kunna använda den nya kunskapen i kampen mot Parkinsons och Alzheimers sjukdom. De finansiella villkoren för milstolpsbetalningen har inte offentliggjorts. Läs mer.
Venrock meddelar att de nu har tagit in 450 miljoner dollar till en ny fond som kommer att följa den strategi man anammat i sina tidigare fonder, med investeringar främst i USA-baserade offentliga och privata vård- och teknikföretag, ofta ledda av förstagångs-vd:ar. Venrock portfölj består bl.a. av Juno Therapeutics, Audentes Therapeutics och Intarcia Therapeutics. Läs mer.
Kinesiska Connect Biopharmaceuticals har tagit in 20 miljoner dollar i en övertecknad serie A-runda lett av Qiming Venture Partners, Northern Light Venture Capital, Lapan Capital och Colin Venture Capital. Företaget planerar en fas II-studie CBP-307 för behandling av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Inom ett år hoppas man även starta en fas I-studie med en andra kandidat, CBP-201, som är under utveckling för behandling av atopisk dermatit och astma. Läs mer.
Evy Lundgren-Åkerlund har under tisdagen köpt 20.000 aktier på kursen 4,56 kronor i Xintela där hon är vd. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.
De senaste artiklarna från BioStock
BrainCool meddelade under tisdagen att man satsar på ett nytt affärsområde – behandling av migrän. Till grund för beslutet ligger förvärvet av konkurrenten Benechill och produkten RhinoChill, som i en klinisk studie visat mycket positiva resultat vid behandling mot migrän. Baserat på sin tekniska expertis har BrainCool gjort ytterligare anpassningar och förbättringar av produkten, och man adderar därmed ytterligare en indikation med marknadspotential i mångmiljardklassen – till sin breda projektportfölj som även omfattar kylning vid stroke, hjärtstillestånd och hjärnskakning, samt vid biverkningar av olika cancerbehandlingar. Läs mer.
Det amerikanska startupbolaget Recursion Pharmaceuticals som kombinerar robotik, artificiell intelligens, maskininlärning och algoritmer som specialiserats att begripa cellers anatomi, ska ompositionera och återanvända gamla läkemedel för att bota sällsynta sjukdomar. Målet att ta fram hundra nya behandlingar på tio år kan tyckas övermäktigt, men bolaget menar att den futuristiska tekniken eliminerar den mänskliga partiskhet som följer av traditionell läkemedelsutveckling, och att redan befintlig säkerhets- och effektdata kan leda till billigare och snabbare upptäckter av helt nya användningsområden för kända substanser. Läs mer.
 

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev