Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet torsdag 12 januari

Nyhetssvepet torsdag 12 januari

Nyhetssvepet torsdag 13 juni

Nyhetssvepet torsdag 12 januari

12 januari, 2017

Ett redaktionellt urval från dagens Life Science-nyheter

Senzime redovisar data från kliniska studier utförda på Mayo Clinic i USA. Studierna utvärderade Senzimes patientmonitoreringssystem TetraGraphs användarvänlighet, form, design och enkla handhavande. Läs mer.  Bolaget meddelar även att medverkar på the Winter Scientific Meeting (WSM) of the Association of Anaesthetist of Great Britain and Ireland (AAGBI) som inleddes igår i London. Här avser man presentera TetraGraph för neuromuskulär övervakning. Läs mer.
Amerikanska Northwestern Memorial Hospital investerar i Sectras IT-lösning för hantering av mammografibilder. Lösningen stöder sjukhusets radiologer genom hela patientens vårdkedja, från screening till diagnos, vilket möjliggör en förbättrad vård av cancerpatienter. Läs mer.
Vitrolifes vd, Thomas Axelsson, har utsetts till 2016 års vinnare av Arthur D. Little Nordic Life Science Award. Priset kommer att överräckas vid en ceremoni i Stockholm den 26 januari 2017. Läs mer.
Getinge publicerar bokslutskommuniké för 2016 torsdagen den 26 januari 2017. Läs mer.
Johan Sedihn har den 9-11 januari sålt 15.000 aktier i medicinteknikbolaget SyntheticMR där han är styrelseledamot. Aktierna såldes till en kurs på mellan 128 och 128,25 kronor per aktie. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister.
Johnson & Johnson och Actelion har nått en preliminär överenskommelse om ett pris för köp av den schweiziska bioteknikjätten, varvid Actelions forskningscenter eventuellt kommer att knoppas av till en separat börsnoterad verksamhet. Den befintliga samtalsrundan inleddes i slutet av december, dessförinnan hade Johnson & Johnson lagt ett bud värt cirka 260 dollar per aktie eller totalt 28 miljarder dollar på Actelion, enligt källor. Läs mer.
Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet: Det finns stora och långsiktiga vinster med att påskynda processerna kring kirurgiska ingrepp mot epilepsi – innan kroppen och tillvaron påverkats för mycket av sjukdomen. Det framgår av en avhandling där totalt drygt 500 patienter studerats och följts upp. Läs mer.
Processen för en nedmontering av Obamacare inleddes under torsdagen när den amerikanska senaten valde att rösta för utarbetande av ett lagförslag som ska upphäva sjukförsäkringsprogrammet. Läs mer.
Forskare på IVF Sverige och Karolinska sjukhuset utvärderar just nu PGS-metoden (preimplantatorisk genetisk screening) för att öka antalet lyckade befruktningar hos de som önskar få barn på konstgjord väg. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock

Tre immunologiforskare från Japan och USA delar på 2017 års Crafoordpris i polyartrit, och en prissumma på sex miljoner kronor, för “deras upptäckter rörande regulatoriska T-celler som motverkar skadliga immunreaktioner vid artrit och andra autoimmuna sjukdomar”. Den belönade forskningen handlar om upptäckten av regulatoriska T-celler, celler som kan liknas vid ordningsvakter i vårt immunförsvar. De bromsar andra immunceller som angriper kroppsegen vävnad. Det finns förhoppningar om att upptäckterna ska bana väg för nya, mycket effektiva behandlingsmetoder vid autoimmuna sjukdomar, som reumatiska ledsjukdomar, MS och diabetes typ 1. Läs mer.
När Donald Trump under en presskonferens på onsdagen gick till oväntat hård attack mot läkemedelsbranschen och dess lobbyisters makt över läkemedelspriserna, sänkte han New York-börsens läkemedelsindex. Trump kritiserade industrin för att gärna sälja dyra mediciner till den amerikanska sjukvården, samtidigt som tillverkningen i hög utsträckning flyttas utomlands. Den blivande presidenten lovade också att den nya federala regeringen kommer att använda all sin kraft för att övervinna lobbyisternas inflytande i kongressen och att införa nya regler för upphandling av läkemedel, något som enligt Trump skulle spara miljarder åt den amerikanska staten. Läs mer.
I förrgår lanserades eHealth Award, ett samarbete mellan Vitalis, Nordic Connected Health Star Track, Cerner och Sahlgrenska Science Park. Utmärkelsen riktar sig till svenska småföretag inom digital hälsa och går i linje med regeringens och SKL’s “Vision e-hälsa 2025”, som innebär att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på eHälsa. Med denna utmärkelse vill organisatörerna visa på möjligheterna som skapas genom digital hälsa och bidra till att innovationerna kan nå den nationella och internationella marknaden. Läs mer.
Läs även:
BioStocks Branschrapport: Life Science trends in Sweden 2015-2016
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev