Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 17 januari

Nyhetssvepet tisdag 17 januari

Nyhetssvepet måndag 22 juli

Nyhetssvepet tisdag 17 januari

17 januari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Ortivus CFO, Jonas Wennersten, meddelade idag att han lämnar bolaget. Han har tjänstgjort ca två år som CFO. Under 2016 arbetade han även som tillförordnad VD. Wennersten som även är medlem i bolagets ledningsgrupp anställdes under 2015. Han behåller sitt uppdrag tills han lämnar Ortivus under april 2017. Processen att utse en ersättare har påbörjats. Läs mer.
Nanologica har utsett Eva Osterman till ny CFO. Osterman tillträder tjänsten den 6 mars 2017. Nanologica arbetar med nanoteknik inom life science och skapar produkter inom Drug Delivery och Kromatografi. Läs mer.
Den amerikanska sjukvårdsorganisationen John Muir Health investerar i Sectras molnbaserade arkiv för lagring av radiologi- och kardiologibilder. Avtalet innefattar även Sectras informationsvisare för alla typer av medicinska bilder och dokument. Genom att lösningen integreras med kundens journalsystem, får vårdpersonal enligt bolaget tillgång till patientinformation och bilder från ett enda system vilket avser skapa förutsättningar bl.a. för en effektivare vård. Läs mer.
AstraZeneca utökar sin 1-line immunonkologiprogram inom lungcancer. Läs mer.
Stockholm Corporate Finance kommer i samarbete med Financialhearings och Nyhetsbyån Direkt arrangera det nionde Life Science seminariumet på Operaterassen i Stockholm. Anmälan görs via denna länk.
Oncurious och Bioinvents gemensamma läkemedelsprojekt TB-403 för medulloblastom har fått särläkemedelsstatus av EU-kommissionen. Beskedet följer på ett tidigare positivt utlåtande från Europeiska läkemedelsmyndigheten. En fas l/ll-studie med TB-403 utförs i samarbete med NMTRC (Neuroblastoma and Medulloblastoma Translational Research Consortium), ett nätverk av specialistkliniker i USA. BioInvent bidrar med hälften av utvecklingskostnaderna och har rätt till 40 procent av alla framtida intäkter från projektet. Läs mer.
Kommuniké från extra bolagsstämma i Oncology Venture. Läs mer.
Umeå universitet: Det finns stora skillnader mellan läkare och allmänheten när det gäller att fatta beslut om att avstå eller avsluta att behandla en terminalt sjuk patient. Men i hypotetisk fallbeskrivning av en tydligt hopplös medicinsk situation finns stor samstämmighet mellan läkarnas och allmänhetens bedömningar vad gäller att avbryta behandling respektive lindrande behandling i livets slutskede. En avhandling vid Umeå universitet beskriver studien, som även undersökt vilka argument som läkare inom intensivvård, neurokirurgi och nyföddhetsvård anser mest relevanta och viktigast för att göra bedömningarna. Läs mer.
Nyheter inkomna efter lunch igår
Aktietorget har godkänt Sanionas avknoppning Initiator Pharma för notering. Första handelsdag beräknas bli den 16 mars. Initiator Pharma har sitt säte i Århus på Jylland i Danmark. Bolagets huvudfokus är läkemedelskandidaten IPED2015 som utgör en ny behandlingsmetod för indikationen erektil dysfunktion (ED), det vill säga oförmågan hos en man att uppnå och bibehålla en erektion och därmed kunna genomföra ett samlag. Bolaget har godkänts för notering på Aktietorget under förutsättning att bland annat en nyemission genomförs. Läs mer.
Den indiska startupen och hälsovårdsföretaget Practo har fått finansiering med 55 miljoner dollar, eller drygt 490 miljoner kronor i en D-finansieringsrunda som kinesiska Tencent hållit i. Företaget erbjuder bland annat tjänster för att koppla ihop patienter med läkare, hjälpa kliniker med kundtjänst men tar även fram skräddarsydda digitala produkter till fitnessbranschen. Läs mer.
De senaste artiklarna från BioStock

Linköpingsbolaget Amra som har utvecklat en metod där magnetröntgen kan mäta kroppsfetter, har stängt en finansieringsrunda på 80 miljoner kronor i vilken tungviktarna Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds, som ägs av Novo Nordisk Foundation, samt Industrifonden går in som ägare. Läs mer.
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev