Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 18 januari

Nyhetssvepet onsdag 18 januari

Nyhetssvepet torsdag 25 april

Nyhetssvepet onsdag 18 januari

18 januari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

BrainCool meddelade under morgonen att bolaget nu befinner sig i slutfasen av ett marknadsgodkännande i USA för BrainCool System. I dialog med amerikanska FDA har vissa modifieringar genomförts samt ett namnbyte av varumärket till IQOOL System i USA. Samtidigt har förberedelser för marknadslansering inletts. Läs mer.
Ny dansk analys ger köprekommendation av Saniona. Läs mer.
Boule Diagnostics har vunnit ännu en offentlig upphandling till blodbanker i Indien om totalt 100 Medonic-system. Systemen kommer att levereras under det första kvartalet 2017. Upphandlande myndighet är Centre of Medicine Store and Distribution (CMSD) i Lucknow i Uttar Pradesh. Medonic-systemen kommer att installeras på blodbanker runt om i Uttar Pradesh regionen. Läs mer.
Pharmacolog och universitetssjukhuset i Freiburg, Tyskland har ingått ett avtal avseende användning av DrugLog vid beredning och dosering av intravenösa läkemedel vid sjukhusets apotek. Avtalet omfattar genomförandet av omkring 1000 tester med DrugLog, med möjlighet att utöka avtalet för ytterligare tester. Läs mer.
Dignitana har lanserat en mobilapp för amerikanska patienter. Läs mer.
Moberg Pharma meddelar idag att New Skin Spray kommer att säljas i 3 900 Walmart-butiker och i mer än 1,500 Walgreens-butiker. Första leverans av New Skin Spray förväntas ske under mitten av mars. Läs mer.
CELLINK offentliggör sin första kvartalsrapport. Läs mer.
Episurf Medical utökar sin Clinical Advisory Board med Dr Adam Mitchell, Fortius Clinic i London. Läs mer.
Theranos som är verksamt inom blodtester riskerar nya sanktioner efter att felaktigheter upptäckts i ett andra labb i företagets regi. Detta upptäcktes under en grundlig inspektion av amerikanska reglerande myndigheter. Bakslaget har inte rapporterats till varken investerare eller patienter, skriver The Wall Street Journal. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Real Heart +9,20%, Cellavision +5,98%, Cellink +5,93%, Cereno Scientific +5,26%, Oasmia Pharma +3,95%, Moberg Pharma +3,92%
Förlorare i morgonhandeln: Nexstim -8,91%, Toleranzia -4,27%, Alteco Medical -4,03%, RhoVac -3,30%, SensoDetect -3,28%, Invent Medic Sweden -2,96%
De senaste artiklarna från BioStock
Glioblastom är den mest aggressiva typen av cancer som drabbar hjärnan. Det är också den mest svårbehandlade, eftersom behandling med radioaktiv strålning normalt bara påverkar vissa tumörceller, medan andra celler inte påverkas alls. Nu kan forskare vid University of Leeds dock ha funnit en lösning på problemet. Genom att blockera upptaget av ett specifikt protein i hjärnan har man lyckats uppnå högre effektivitet och döda fler glioblastomceller med strålbehandling än tidigare. Läs mer.
 
 
Läkemedelsjätten Biogen Inc meddelade idag att man har ingått en uppgörelse och ett licensavtal med danska Forward Pharma. Licensavtalet ger Biogen en oåterkallelig licens för alla immateriella rättigheter som ägs av Forward Pharma. Syftet är att skydda de immateriella rättigheterna för Biogens läkemedel Tecfidera, en oral behandling för multipel skleros, med samma aktiva substans som Forward Pharma använder i sitt läkemedel mot samma sjukdomsindikation. Läs mer.
 
 
Linköpingsbolaget Amra som har utvecklat en metod där magnetröntgen kan mäta kroppsfetter, har stängt en finansieringsrunda på 80 miljoner kronor i vilken tungviktarna Pfizer Venture Investments och danska Novo Seeds, som ägs av Novo Nordisk Foundation, samt Industrifonden går in som ägare. Läs mer.
 
 
 
En amerikansk kvinna dog förra året av en bakteriell infektion som var resistent mot samtliga 26 typer av antibiotika som finns tillgängliga i USA. Kvinnan som var i 70-årsåldern hade rest till Indien, utvecklat septisk chock och dog i början av september. Nu har dödsorsaken offentliggjorts av amerikanska federala myndigheter. Även om detta utgör ett isolerat fall så är det ett oroväckande tecken i tiden om en post-antibiotika-era, där vanliga infektioner och mindre skador återigen kan bli dödliga, även i länder med mycket välutvecklad sjukvård. Läs mer.
 
 
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev