Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 30 januari

Nyhetssvepet måndag 30 januari

Nyhetssvepet tisdag 21 maj

Nyhetssvepet måndag 30 januari

30 januari, 2017

Ett redaktionellt urval av dagens Life Science-nyheter

Danska Novo Nordisk har ingått avtal med universitetet i Oxford om ett samarbete kring utveckling av nya läkemedel för behandling av diabetes. Som en del i partnerskapet kommer Novo Nordisk att investera en miljard danska kronor i ett nytt forskningscenter, vilka kommer användas under en tioårsperiod. Anläggningen kommer att tillhöra Oxford men vara utrustad med upp till 100 forskare från Novo Nordisk. Läs mer.
Attana, som finansierades via Sciety under hösten 2016, öppnar ett nytt labb i centrala Köpenhamn på COBIS Business Park för att fortsätta att stärka sin position i Danmark och internationellt, samt presenterar nya resultat om hur tekniken effektiviserar utvecklingen av nya läkemedel. I maj kommer Attana att närvara på Annual Global Discovery to Development Innovation i London där de ska presentera sina senaste resultat som visar på att deras patenterade teknik redan i tidig utvecklingsfas kan bedöma effekter och biverkningar av potentiella läkemedel. Läs mer.
Xintela: Idag inleds teckningsperioden för teckningsoptioner av serie TO1. Läs mer.
Sensodetect har tillsammans med Londonbaserade Dr Afzal Ghazala skickat in en ansökan om en studie till Vinnova. Studien som har en budget om 420kkr förväntas, om den erhåller godkännande, starta i april och avslutas vid årsskiftet. Den metod som skall undersökas, rör en hörlursbaserad apparatur som med självvalda ljudsekvenser maskerar och minskar hörselhallucinationer vid psykossjukdomar. Läs mer.

C-RAD och det amerikanska cancerbehandlingscentret MD Anderson tecknar avtal om leverans av innovativ SIGRT-lösning (Surface Image Guided Radiation Therapy). Ordervärdet uppgår till ca 17 MSEK. Leveranserna förväntas påbörjas under det första halvåret 2017 och projektet är estimerat att slutföras under 2018. Beställningen inkluderas i orderingången för det första kvartalet 2017. Läs mer.

Ortivus: South Western Ambulance Service Foundation Trust, som är en del av NHS England med säte i Exeter, utökar sin ambulansflotta med 28 fordon och har valt att utrusta dem med MobiMed Smart Monitorering från Ortivus. Leverans och installation beräknas ske under kvartal 2, 2017. Läs mer.

Abilia AB, ett bolag inom MedCap-koncernen, har tecknat avtal om att förvärva produkträttigheterna till en portfölj av etablerade epilepsi- och närvarolarm från finska Emfit Ltd. Läs mer.
Läs BioStocks senaste nyhetsbrev Januari, v 4 här.
De senaste artiklarna från BioStock
BioStock har via videolänk fått möjlighet att intervjua Dr Lisa Fortier vid Cornell University i Ithaca, New York, ansvarig för genomförandet av Xintelas häststudie. Dr Lisa Fortier är en internationellt erkänd expert inom broskreparation och veterinärmedicin med lång erfarenhet av ledbroskskador och artros hos människor och hästar. Trots sin breda erfarenhet menar hon dock att de resultat man hittills kunnat se i Xintelas häststudie överträffar allt man tidigare sett på området. Läs mer.
 
Nyligen lyckades svenska och amerikanska forskare framställa ett 3d-printat mikroskop som kopplas till en vanlig mobiltelefonkamera för att spåra cancer och antibiotikaresistens. Nu har ett forskarteam vid Stanford University bevisat att artificiell intelligens kan upptäcka hudcancer lika bra som en hudläkare, och även här är förhoppningen att tekniken ska kunna användas med en mobiltelefon i framtiden. Läs mer.
 
 
Enorama Pharma kan gynnas av nya regler. E-cigaretter marknadsförs ofta som ett säkrare alternativ till vanliga cigaretter, men på senare tid har alltfler vetenskapliga studier kunnat fastslå att de är långt ifrån ofarliga. I nuläget saknas tydliga svenska riktlinjer för marknadsföring av produkterna, något som dock ser ut att kunna ändras inom kort. Under torsdagen beslutade regeringen om en lagrådsremiss med förslag på hur elektroniska cigaretter ska regleras i Sverige i enlighet med EU:s tobaksproduktsdirektiv. Läs mer.
 
Ett urval av helgens nyheter

Professorer vid Centrum för primärvårdsforskning och Lunds universitet/Region Skåne, får hedrande uppdrag vid Icahn School of Medicine vid Mount Sinai, New York. Läs mer.
På fredagen ställde sig Europeiska EMA:s CHMP (The Committee for Medicinal Products for Human Use) bakom godkännande av flera behandlingar såsom Xeljanz tofacitinib från Pfizer Inc. och ABP 501 från Amgen Inc, en biosimilar till Humira adalimumab. Kommittén rekommenderade ett godkännande till Xeljanz för behandling av måttlig till svår reumatoid artrit hos vuxna som svarat otillräckligt på eller är intoleranta mot en eller flera sjukdomsmodifierande antireumatiska läkemedel. Läs mer.
Genom att följa läkemedels- och medicinteknikbolaget Johnson & Johnsons privatjets rörelser på internet, lyckades flera hedgefonder känna sig allt mer säkra på att J&J:s uppköp av det schweiziska bioteknikbolaget Actelion skulle bli av, och därmed göra stora pengar på affären. Förra veckan stod flygplanet parkerat på en flygplats i närheten av Actelions huvudkontor i Basel. I torsdags, när Johnson & Johnson tillslut meddelade att bolaget köper Actelion för 30 miljarder dollar, kunde hedgefonderna räkna hem godaförtjänster. Kapitalförvaltarna Och-Ziff, Eton Park och Elliot hade vid tillfället för affärens offentliggörande lyckats bygga upp innehav för hundratals miljoner dollar i Actelion, vilket visade sig vara en lyckad affär. Inget av bolagen har valt att kommentera uppgifterna. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Prebona +8,06%, C-Rad +4,51%, BrainCool +4%, Nanexa +4%, Idogen +3,40%, Vigmed +3,03%
Förlorare i morgonhandeln: Respiratorius -6,39%, SynthethicMR -5,77%, Eurocine Vaccines -5,17%, WntResearch -4,38%, Lidds -4,26%, AlphaHelix -4,03%

Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev