Home Nyheter Donald Trumps dråpslag mot läkemedelsbranschen

Donald Trumps dråpslag mot läkemedelsbranschen

Donald Trumps dråpslag mot läkemedelsbranschen

12 januari, 2017

När Donald Trump under en presskonferens på onsdagen gick till oväntat hård attack mot läkemedelsbranschen och dess lobbyisters makt över läkemedelspriserna, sänkte han New York-börsens läkemedelsindex. Trump kritiserade industrin för att gärna sälja dyra mediciner till den amerikanska sjukvården, samtidigt som tillverkningen i hög utsträckning flyttas utomlands. Den blivande presidenten  lovade också att den nya federala regeringen kommer att använda all sin kraft för att övervinna lobbyisternas inflytande i kongressen och att införa nya regler för upphandling av läkemedel, något som enligt Trump skulle spara miljarder åt den amerikanska staten.
Mer än halva befolkningen i USA tar idag receptbelagda läkemedel, något som har bidragit till att stigande priser på mediciner blivit en mycket het politisk fråga. Redan under valrörelsen föreslog Donald Trump att Medicare skulle ges rätt att förhandla om priserna på läkemedel. Detta är naturligtvis också en nyckelfråga för pharmaindustrin, som genom lobbygruppen PhRMA lobbar intensivt i Washington mot alla förslag som går i denna riktning, allt för att undvika prispress på sina produkter.

»They’re getting away with murder.«

Den blivande presidenten skrädde inte orden under sin presskonferens när han anklagade bolagen i branschen för att flytta produktionen av läkemedel – och därmed minska antalet arbetstillfällen i sektorn – utomlands, samtidigt som kostnaderna för det amerikanska sjukvårdssystemet och skattebetalarna skenar på grund av stigande läkemedelspriser. Enligt Trump både en effekt av branschens lobbyingverksamhet i Washington och otillräcklig konkurrens i upphandlingen av mediciner inom vården.
Direkt efter Donald Trumps negativa uttalanden igår rasade Nasdaqs biotech-index, och var tidigt under onsdagseftermiddagen ner 3.67 procent. iShares Nasdaq Biotechnology Index stängde för dagen på minus 3 procent. Standard & Poor’s 500 Pharmaceuticals, Biotechnology & Life Sciences Index backade 1.7 procent.

Nasdaqs biotech-index rasade igår. Klicka för större bild.

Under valrörelsen var det annars demokraternas presidentkandidat Hillary Clinton som excellerade i attackera läkemedelsbolagen och kritisera de stigande läkemedelspriserna. Många i branschen vädrade därför en ljusare framtid för sektorn efter Donald Trumps valseger, i hopp om att Trump skulle vara vänligare inställd till pharmabolagen. Den allmänna lättnaden över utsikten om att slippa Clintons utlovade hårdare reglering av läkemedelspriserna initierade därför ett veritabelt lättnadsrally med kraftigt stigande börskurser i sektorn när det visade sig att Donald Trump oväntat stod som valsegrare.
Gårdagens uttalanden visar dock att Trump är mer än beredd att överta Clintons roll som den som ska frälsa den amerikanska allmänheten från skenande läkemedelspriser – och han drar sig som bekant inte heller för att via giftiga Twitter-inlägg eller skarpa uttalanden i media peka ut enskilda företag som bovar, något som bland andra flygplanstillverkarna Boeing och Lockheed Martin samt biltillverkaren Ford tidigare fått känna på, med kraftiga kursfall för bolagens aktier och negativ publicitet som direkt följd.
Not: Den danska läkemedelsjätten Novo Nordisk faller mer än 5 procent under torsdagens morgonhandel, sannolikt kopplat till Trumps utspel. Dessutom har amerikanska jurister lämnat in en stämningsansökan mot bolaget som av en lokal pensionskassa anklagas för att ha presenterat vilseledande vinstprognoser. Novo Nordisk är Nordens största bolag och aktien kursrörelser ger stort utslag på Köpenhamnsbörsen.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev