Home Nyheter AI-bolag ska ta fram 100 nya behandlingar på 10 år

AI-bolag ska ta fram 100 nya behandlingar på 10 år

AI-bolag ska ta fram 100 nya behandlingar på 10 år

25 januari, 2017

Det amerikanska startupbolaget Recursion Pharmaceuticals som kombinerar robotik, artificiell intelligens, maskininlärning och algoritmer som specialiserats att begripa cellers anatomi, ska ompositionera och återanvända gamla läkemedel för att bota sällsynta sjukdomar. Målet att ta fram hundra nya behandlingar på tio år kan tyckas övermäktigt, men bolaget menar att den futuristiska tekniken eliminerar den mänskliga partiskhet som följer av traditionell läkemedelsutveckling, och att redan befintlig säkerhets- och effektdata kan leda till billigare och snabbare upptäckter av helt nya användningsområden för kända substanser. Att denna strategi är attraktivt för big pharma, är tydligt då man redan har partneravtal med tre av världens största läkemedelsföretag. Genom att ta del av sina kunders databaser kan Recursion scanna av hundratusentals bilder av mänskliga celler varje vecka.
Salt Lake Citybaserade Recursion Pharmaceuticals arbetar storskaligt och scannar av hundratals sjukdomar parallellt med sin avancerade programvara, och tar begreppet läkemedelsprövning till en ny nivå med algoritmer som inspekterar celler i detaljnivå. Programvaran mäter tusentals funktioner i cellen som till exempel storleken och formen på dess kärna eller avståndet mellan olika inre delar.
I företagets labb i Salt Lake City matas hundratusentals bilder av mänskliga celler in varje vecka som har modifierats för att modellera genetiska sjukdomar, och bolagets automatiserade mikroskop med bildigenkänningsprogramvara letar efter tecken på att en av de mer än 2000 läkemedel man testar på sjuka celler, kan få dem att bete sig som friska dito.
Bolaget menar att man redan har identifierat 15 lovande behandlingar mot sällsynta sjukdomar varav de allra flesta saknar godkända läkemedelsbehandlingar. Men sällsynta sjukdomar är inte det enda område där Recursion Pharmaceuticals tillvägagångssätt har framgångspotential. Man har även fått stöd av federala National Institutes of Health att tillämpa sin plattform för framtagande av potentiella nya verksamma substanser mot åldersrelaterade sjukdomar, såsom inflammation, infektionssjukdomar, onkologi och diagnostik.

»Det fina med vår plattform är att det är tillräckligt flexibelt för att tillämpas på alla sjukdomar som kan modelleras i mänskliga celler« – Blake Borgeson, grundare av Recursion Pharmaceuticals

Ett läkemedel som identifierats väntas gå in i kliniska prövningar senare i år för att behandla kavernöst angiom som orsakar hjärnskador och påverkar 60000 personer i USA. Företaget räknar med att tre andra behandlingar kommer att få de FDA-tillstånd som behövs för att inleda kliniska studier under nästa år.
Det bildbehandlingsprogram Recursion använder har sitt ursprung i Broad Institute vid Harvard och MIT, vars grupp under ledning av Anne Carpenter arbetar med att utvinna information från “biologiska” bilder. Carpenter, som numera är rådgivare åt bolaget, menar att Recursions strategi gör det möjligt att identifiera potentiella behandlingar utan långa, dyra undersökningar av mekanismen för en viss sjukdom. De flesta av de sjukdomstillstånd som företaget söker nya behandlingar för, är inte helt utredda på cellulär och molekylär nivå.
Läs mer på bolagets webbplats

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev