Home Nyheter Stockholmsbörsen hetast i Europa för börsnoteringar

Stockholmsbörsen hetast i Europa för börsnoteringar

Stockholmsbörsen hetast i Europa för börsnoteringar

31 december, 2016

Stockholmsbörsen röner störst intresse i hela Europa för nya börsnoteringar. Stockholmsbörsen har gynnats av brexit och även av att internationella bolag söker sig hit. Under 2016 noterades 21 nya bolag på Stockholmsbörsens huvudlista, 54 nya bolag på First North och 24 nya bolag på Aktietorget, vilket gör det gångna året till ett mycket starkt år för nya noteringar, och bland de hetaste sektorerna finner vi Biotech. 
– Medan IPO-marknaderna globalt har varit långsamma, har Nasdaq Nordic behållit sin position som det ledande navet för börsnoteringar i Europa, säger Adam Kostyál, noteringsansvarig för Nasdaq i Norden i ett pressmeddelande.
– Vi har ägnat flera år att jobba mot viktiga intressenter för att ytterligare förbättra det nordiska IPO-klimatet, och den nuvarande aktivitetsnivån bekräftar att den modell som vi har skapat tillsammans fungerar, fortsätter Kostyál.
Under 2016 har 21 nya bolag noterats på Stockholmsbörsens huvudlista, 54 nya bolag har gått till First North och 24 nya bolag har noterats på Aktietorget. Det gör 2016 till ett mycket starkt år för nya noteringar.
– Det som gör Norden unikt ur ett internationellt perspektiv är vår förmåga att hjälpa små och medelstora bolag att anskaffa kapital på den offentliga marknaden. Det har varit särskilt spännande att se ett ökat intresse och en högre aktivitetsnivå i icke-traditionella sektorer i år, såsom tech, spel och bioteknik. Att tillhandahålla entreprenörer en bättre tillgång till kapitalmarknaderna var anledningen till varför Nasdaq First North lanserades år 2006, menar Adam Kostyál

Vd Evy Lundgren-Åkerlund efter klockringningen när börshandeln i Xintelas aktier drogs igång tidigare i år

– I grunden finns ett stort aktieintresse här i Norden. Framför allt i Stockholm har vi lyckats skapa ett ”ekosystem” för mindre bolag. Det finns en industri av rådgivare till denna typ av bolag, och fonder och andra professionella investerare som tittar på små och medelstora nya bolag. Det har gjort Norden, och framför allt Stockholm, till den absolut hetaste platsen i hela Europa för nya börsnoteringar, säger Kostyál i en kommentar till SvD. I resten av Europa krävs att bolagen är större för att de ska bli intressanta investeringsobjekt på börserna, men på Stockholmsbörsen kan även mindre bolag ta sig till börsen.
Fortsatt goda utsikter inför nästa år
Inför 2017 tror Kostyál att noteringarna kommer att fortsätta, och att det finns många faktorer som talar för att börsen kommer att vara ett starkt alternativ även nästa år. De låga räntorna gör att det är ett kontinuerligt flöde från räntor till aktier. Oljepriset kommer gå upp något, och man ser även att Trumps seger i det amerikanska presidentvalet kan påverka.
Nu står flera bolag på kö till Nasdaq Stockholms olika listor inför 2017, och redan nu finns planer hos 7 biotechbolag att ta sig till Aktietorget, 6 till huvudlistan och 8 till First North. Fler lär tillkomma under året. Räknar man även in ospecificerade listor landar man på hela 43 bolag.
2016 blev ett rekordår för svensk Life Science
Samtidigt som intresset för börsnoteringarna inom biotech fortsätter vara högt, kan man se en parallellt hög aktivitet inom svensk läkemedelsutveckling. Tidigare i december kom branschorganet SwedenBIOs pipeline-rapport för 2016, i vilken kunde konstateras att det totalt pågår 369 forsknings- och utvecklingsprojekt, och att bland annat 100 nya cancerbehandlingar är på gång. Det motsvarar en kraftig ökning av projekt i år och det femte året i rad av ökad aktivitet inom Life Science-sektorn.
I rapporten The Swedish Drug Discovery and Development Pipeline framgår att antalet prövningar i klinik, dvs att substanser testas i människa, har ökat med 37 jämfört med förra året och att marknaden därmed når toppnoteringen 144 stycken. SwedenBIO har noterat ett ökande intresse från internationella investerare och globala läkemedelsföretag att satsa på projekten i ett allt tidigare skede i utvecklingen. Trenden är att många vill starta samarbeten tidigt och gärna innan projekt nått klinik. Läs mer: Rekordantal svenska läkemedelsprojekt i klinisk fas.
Fotnot omslagsbilden: En av de allra första nyheterna inom svensk biotech kommer möjligen levereras av Saniona som 9-11 januari presenterar top-line data från sin fas IIa-studie med Tesomet i patienter med typ 2-diabetes under J.P. Morgan Healthcare Conference i San Francisco. Läs mer här.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev