Home Nyheter Startup-företag tecknar mångmiljardavtal med AstraZeneca

Startup-företag tecknar mångmiljardavtal med AstraZeneca

Startup-företag tecknar mångmiljardavtal med AstraZeneca

6 december, 2016

Biotech-startupen Bicycle Therapeutics tycks ha dragit vinstlotten alla små forskningsbolag drömmer om – bolaget har nämligen tecknat ett brett samarbetsavtal med AstraZeneca som kan bli värt upp till en miljard dollar, motsvarande nästan 10 miljarder kronor. Samarbetsavtalet rör det Cambridgebaserade spjutspetsföretagets unika peptidteknologi, och rapporteras omfatta flera indikationer inom respiratoriska, kardiovaskulära och metabola sjukdomar.
Initialt fokuserar Bicycle Therapeutics på utveckling inom cancer, och man har långt gångna planer på att inleda kliniska prövningar inom kort med sin primära läkemedelskandidat BT1718, en s.k. bicyklisk peptid inriktad mot MTI-MMP, som reglerar cellmigration i vävnader.
Precis som monoklonala antikroppar har bicykliska peptider målsökande egenskaper men de har även, likt småmolekylära läkemedel, förmågan att lättare att penetrera vävnader och att kunna levereras i exakta doser. Peptiderna är dessutom vattenlösliga, enklare att syntetisera och mindre benägna att orsaka immunreaktioner än antikroppsläkemedel, vilket innebär att de kan användas i ett brett spektrum av formuleringar.
De många positiva egenskaperna gör att AstraZeneca ser stora möjligheter för att vidareutveckla de bicykliska peptiderna inom flera indikationsområden:
– Bicycles fokus har hittills legat främst inom onkologi, men genom att addera AstraZenecas expertis inom respiratoriska, kardiovaskulära och metabola sjukdomar kan vi öka potentialen hos deras innovativa teknologiplattform rejält, säger Kumar Srinivasan, vice vd för avdelningen för scientific partnering and alliances hos läkemedelsjätten i en kommentar.
Avtalet med AstraZeneca innebär att Bicycle Therapeutics dels får en hemlig summa i förskottsbetalning, finansiering av FoU samt sedvanliga utvecklings-, regulatoriska- och kommersiella milstolpesbetalningar. Det totala avtalsvärdet om 1 miljard dollar uppnås om samtliga planerade projekt når marknaden.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev