Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 6 december 2016

Nyhetssvepet tisdag 6 december 2016

Nyhetssvepet måndag 4 mars

Nyhetssvepet tisdag 6 december 2016

6 december, 2016

Ett redaktionellt urval från dagens nyheter inom svensk Life Science.

Braincool startar en internationell produktutvärdering av Cooral System som utvecklats för att motverkar oral mukosit, vilket är ett stort problem för flertalet patienter som genomgår behandling av cancer. Utvärderingen som inleds Q1 2017 kommer att göras tillsammans med Imperial College som är en ledande klinik inom National Health Service (NHS) i Storbritannien. Läs mer.
Imorgon inleds SwedenBIO Summit, en årligt återkommande mötesplats för life science-branschen. Företagsledare från Siemens, AstraZeneca och Strikersoft berättar hur de förhåller sig till mega-trenden digitalisering och vad både små och stora bolag kan vinna på genom att satsa på digital hälsa. Utöver detta får deltagarna också höra årets vinnare av SwedenBIO Award, Alligator Bioscience berätta om sin resa. På mötet presenteras även The Swedish Drug Discovery & Development Pipeline 2016, som visar hur det går för de svenska läkemedelsprojekten, en rapport som BioStock naturligtvis återkommer till. SwedenBIO Summit hålls på Grand Hotel i Stockholm och anmälan kan göras via denna länk.
Sectra har tecknat ett distributionsavtal med Tecmed Africa, en leverantör av medicinsk utrustning i Sydafrika för att kunna erbjuda den sydafrikanska marknaden medicinska IT-lösningar för en effektivare och mer patientcentrerad vård. Samarbetet inkluderar distribution av Sectras IT-lösningar för medicinsk bildhantering som omfattar PACS (Picture Archiving and Communication system) för bildintensiva avdelningar, arkiv för alla typer av medicinska bilder (VNA, Vendor Neutral Archive) och system som underlättar samarbete mellan sjukhus. Läs mer.
LifeAssays 0ch Kattec har skrivit ett s.k. Letter of Intent där Kattec skall marknadsföra och sälja LifeAssays produkter i Storbritannien.  Första ordern avseende instrument och reagens, uppgår till ett värde av 2 855 Euro. Kattec är ett relativt nybildat företag med fokus på att bringa kvalitetsprodukter inom veterinärmedicin till den brittiska marknaden. Läs mer.
MedicPen lanserar Medimi Pro med den nya funktionen Remote och visar upp Medimi Smart för en bredare publik på HIMSS* Connected Health Conference i Washington den 11- 14 december, 2016. MedicPens affärsidé är att utveckla, tillverka och sälja produkter som underlättar för patienter att sköta sin medicinering. Läs mer.
AstraZeneca presenterade idag resultat från AURA3 studien som stödjer att osimertinib kan bli standard vid andra linjens behandling av patienter som är EGFR (epidermal growth factor receptor) T790M mutation-positiva vid lokalt avancerad eller metastaserad icke småcellig lungcancer (NSCLC). De första resultaten från den randomiserade fas 3-studien visade på en förlängd progressionsfri överlevnad med 5.7 månader vid behandling med osimertinib som andra linjens behandling jämfört med dubbel platinumbaserad cytostatikabehandling. Resultaten presenterades i Wien vid World Conference on Lung Cancer (WCLC). De har även publicerats i The New England Journal of Medicine. Läs mer.
Coala Life I en artikel på M3.se recenserar journalisten Jan Sandbladh Coalas Heart Monitor. Trygghetstjänsten Coala fick 9 av 10 i betyg och rekommenderas av Sveriges Prylsajt M3.se med orden “Visst är det värt mycket att hålla koll på hälsan och Coala Heart Monitor kan bokstavligt talat rädda ditt liv.” Läs mer.
LIDDS intensifierar arbetet med utlicensiering och strategiska partnerskap och går in i nästa fas av den kommersiella planen för NanoZolid-plattformen, vilken enligt bolaget används för att utveckla nya effektiva lokalt verkande läkemedel med många olika sorters läkemedelssubstanser. Teknologin kan leda till en förlängd effekt så att patienter inte behöver ta sina läkemedel lika ofta, och med lindrigare biverkningar vilket är önskvärt vid behandling av många cancersjukdomar.
Det första steget i denna kommersiella process är nu genomförd. Läs mer.
Övrigt:
Medivir: Erik Penser Bank anser att man får mycket för pengarna i Medivir. Banken räknar med en stor utdelning under våren då bara kassan motsvarar 63 kronor per aktie, vilket kan jämföras med aktiekursen på 74 kronor vid gårdagens stängning. Det indikerar en utdelning på runt 32 kronor under första halvåret 2017, framgår det av ett marknadsbrev på tisdagen. Vidare skriver Erik Penser Bank att en så kallad SOTP-värdering, sum of all parts, indikerar ett värde på runt 120 kronor. Medivir meddelade i början av november att dotterbolaget BioPhausia avyttrades till Karo Pharma vilket ökade kassan med 908 miljoner kronor.
Obducat: Henri Bergstrand har den 1 december sålt 12.880 B-aktier i Obducat där han är storägare. Aktierna såldes till en kurs på 5 kronor per aktie. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. Henri Bergstrand var i tjugo år styrelseordförande i Obducat, en befattning som han lämnade den 28 oktober.
RaySearch: Pareto inleder bevakning av RaySearch med behåll och riktkursen 205 kronor
Sanofi sägs överväga ett bud på schweiziska bioteknikbolaget Actelion vilket i så fall skulle utmana Johnson & Johnsons försök att lägga vantarna på bolaget. Det uppger personer med insyn till Bloomberg. Sanofi sägs arbeta med rådgivare för att se över sina möjligheter. Något slutgiltigt beslut i frågan har dock ännu inte fattats. I fredags sade källor att samtalen mellan J&J och Actelion gått framåt efter att det förstnämnda bolaget sockrat sitt erbjudande. Det amerikanska bolaget ska ha höjt budet till över 250 dollar per aktie vilket i så fall värderar Actelion till mer än 27 miljarder dollar. I helgen sade Joe Jimenez, vd för Novartis att hans bolag inte kommer att lägga fram något motbud. Novartis är i stället fokuserade på kompletterande förvärv i storleksordningen 2 till 5 miljarder dollar. Läs mer.
Amgen: Den amerikanska läkemedelsjätten Amgen är det första företaget som söker tillstånd för att sälja ett biosimilar till läkemedlet Avastin i Europa. Detta för att försöka ta täten i att introducera billigare kopior av det storsäljande cancerläkemedlet, skriver The Investor. Amgen och samarbetspartnern Allergan gick nyligen ut med att de har lämnat in en ansökan av preparatet ABP 215 med Roches Avastin som referens till den europeiska läkemedelsmyndigheten. Avastin används för närvarande i behandlingen av cancer i ändtarmen, lungor, njurar och långt framskriden livmoderhalscancer. Läkemedlet omsatte 5,1 miljarder dollar under årets nio första månader, uppger The Investor. Andra läkemedelsföretag som också vill lansera biosimilar till Avastin är Boehringer Ingelheim, Pfizer och Samsung Bioepis. En biosimilar är näst intill kopior av biologiska läkemedel som framställs med hjälp av levande celler och därmed skiljer sig åt från enklare kemiskt syntetiserade såsom aspirin. Läs mer.

Google Ventures-grundaren Bill Maris är i färd med att ta in ungefär 230 miljoner dollar till en ny hälsoinriktad fond, uppger Recodes källor. Enligt uppgift har han redan fått med ett antal investerare på tåget till fonden som går under namnet Section 32. Fonden uppges komma att drivas enbart av Bill Maris själv och det från San Diego och inte Silicon Valley. Registreringsansökan om rundan förväntas sannolikt ske under denna vecka. Bill Maris grundade Googles riskkapitalbolag 2009. Sex år senare förvaltade Google Ventures upp till 2,4 miljarder dollar och hade en aktiv närvaro i Silicon Valley. Bill Maris lämnade Google Ventures tidigare i år, av att döma på grund av meningsskiljaktigheter kring investeringsenhetens självbestämmande. Läs mer.

Vinnare i morgonhandeln: Medivir +6,40%, Episurf Medical +6,15%, QuickCool +6,14%, Enorama Pharma +5,11%, Invent Medic Sweden +4,78%, Alteco Medical +4,44%
Förlorare i morgonhandeln: Addvise -13,09%, Senzime -10,17%, Nexstim -10%, Zenicor Medical -9,86%, Doxa -7,69%, ExpreS2ion Biotech -5,84%,

Läs även:
BioStocks Branschrapport: Life Science trends in Sweden 2015-2016
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev