Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet tisdag 20 december 2016

Nyhetssvepet tisdag 20 december 2016

Nyhetssvepet fredag 1 mars

Nyhetssvepet tisdag 20 december 2016

20 december, 2016

Ett redaktionellt urval från dagens Life Science-nyheter.

Zenicor: I Finlands första screeningprojekt avseende förmaksflimmer med Zenicor-EKG, samarbetar hälso- och sjukvården och Universitetssjukhuset i Uleåborg, Zenicor, Biosense Webster samt Bayer för att förhindra strokeinsjuknanden och förbättra vårdkedjan för patienter med förmaksflimmer. Läs mer.

Cantargia har beslutat att genomföra en företrädesemission om cirka 90,6 MSEK före emissionskostnader. Teckningsperioden löper från och med den 23 januari till och med den 6 februari 2017. Likviden från företrädesemissionen är avsedd att finansiera bolaget under kommande 18 månader och möjliggör vidareutveckling av CAN04 genom kliniska studier samt utvecklandet av en ny antikropp för behandling av autoimmuna och inflammatoriska sjukdomar. Läs mer.

PledPharma presenterar idag överlevnadsdata från fas IIb-studien PLIANT med PledOx – en läkemedelskandidat som reducerar förekomsten av cellgiftsorsakade nervskador. Resultaten från en uppföljning av patienterna i upp till 20 månader indikerar att PledOx tillsynes inte påverkar anticancereffekten av cellgifter och därmed överlevnaden negativt. Läs mer.

Lagom till jul delar Barncancerfonden ut miljonbelopp till forskning inom barncancerområdet. 85 forskningsprojekt från 14 olika lärosäten och sjukhus får dela på närmare 87 miljoner kronor i Barncancerfondens stora höstutlysning. Läs mer.

Emeriti Pharma, som utvecklar ett nytt läkemedel mot hudsjukdomar tar in två miljoner kronor i riskkapital från Antaros Medical. I emissionen på totalt tre miljoner kronor deltar också den befintliga ägaren Almi Invest. Emeriti Pharma meddelar samtidigt att bolaget just nu genomför en Fas 1 studie med sin läkemedelskandidat EP0003 för behandling av rosacea och psoriasis. Läs mer.

Aktieägarna i Hamlet Pharma kallas till extra bolagsstämma torsdagen den 19 januari i Malmö. Skälet till att hålla denna bolagsstämma är val av revisor då nuvarande revisor på egen begäran önskar lämna uppdraget. Läs mer.

Tyska Medigene AG har beviljat det privatägda Malmöbaserade startupbolaget 2A Pharma, som bildades så sent som denna månad, en exklusiv global licens för utvecklingen av kommersialiseringen av sin AAVLP-teknologi. Några finansiella detaljer avslöjas inte. 2A Pharma med vd och professor Søren Nielsen i spetsen, utvecklar nya vaccinprodukter. Starka privata investerare deltog enligt uppgift från bolaget i dess första finansieringsrunda. Läs mer.

Novartis har ingått ett slutligt avtal om förvärv av Encore Vision, ett privatägt Texasbaserat företag med fokus på utveckling av en ny behandling inom presbyopi, en åldersrelaterad synnedsättning som drabbar ungefär 80% av personer över 45 års ålder. De finansiella detaljerna i transaktionen avslöjas inte. Läs mer.

Företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre (UIC) har tecknat ett samarbetsavtal med Finlands nystartade Turku Life Science Accelerator. Syftet med samarbetet är att öka möjligheterna till kontakter, affärer och kunskapsutbyte mellan bolag i Finland och Sverige som båda har en stark position på life science-marknaden. Läs mer.

Genmab meddelar att Janssen Pharmaceutical har lämnat in en registreringsansökan i Japan för användning av daratumumab (DARZALEX) för behandling av vuxna med recidiv eller refraktär multipelt myelom. Inlämnandet av ansökan utlöser milstolpsbetalningar på totalt 10 miljoner dollar till Genmab från Janssen. Genmab uppdaterar samtidigt sin finansiella prognos för 2016 med att inkludera denna milstolpe. I augusti 2012 beviljade Genmab Janssen Biotech, Inc. en exklusiv världsomfattande licens att utveckla, tillverka och kommersialisera daratumumab. Läs mer.

Moberg Pharma har slutfört avyttringen av varumärket PediaCare till brittiska Strides Arcolab International Limited för en total köpeskilling om 5,6 miljoner USD, varav 0,6 miljoner USD utgör lagervärdet. PediaCare ingick i en portfölj som förvärvades i juli 2016, där huvudsyftet var att förvärva New Skin, ett strategiskt varumärke för Moberg Pharma. Avyttringen medför ingen reavinst eller reaförlust och möjliggör ytterligare fokus för Moberg Pharma på dess kärnverksamhet. Läs mer.

Immunovia inleder starten av PANFAM-1, en prospektiv studie för att validera tidig diagnos hos familjära bukspottkörtelcancer högriskpatienter. Det första forskningscentret som nu börjat insamling av blodprov är Ramon y Cajal Institute for Health Research (IRYCIS) i Madrid. Studien ska validera blodprov från Immunovias IMMrayTMPanCan-d. Den kommer att pågå under tre år på olika platser i både USA och Europa som erbjuder screening av cancer för dessa högriskpatienter. Läs mer.

Aktieägarna i Wilson Therapeutics kallas till extra bolagsstämma onsdagen den 18 januari 2017, kl. 14.00 på IVA Konferenscenter (Rausingrummet), Grev Turegatan 16 i Stockholm. Läs mer.

Forskningsbolaget Alzinovas vd Per Wester har den 19 december köpt 5.000 aktier i bolaget. Köpet gjordes till en kurs på 16,50 kronor per aktie. Det framgår av Finansinspektionens insynsrapportering.

Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp

Medicinteknikbolaget Ortoma kommer att leverera sitt första OTS-system, Ortoma Treatment Solutions, efter lyckade tester vid ortopedkliniken i Lindesberg. Systemet kommer att utvärderas i ett projekt som startats i Örebro län inom ramen för regeringens satsning på testbäddar i Sverige. Systemet ska implementeras vid universitetssjukhusets ortopedklinik i Lindesberg. Läs mer.

Styrelsen för Pharmacolog har den 19 december 2016, under förutsättning av bolagsstämmans efterföljande godkännande, beslutat om en riktad emission till Erik Hedlund om 250 000 aktier. Emissionen tillför bolaget ca 2,5 MSEK. Samtidigt föreslås Erik Hedlund ta plats i Pharmacologs styrelse. Läs mer.

Novartis ingår ett exklusivt samarbets- och licensavtal med Conatus Pharmaceuticals för att utveckla nya orala behandlingar för kroniska leversjukdomar. Läs mer.

AstraZeneca tappar sin onkologichef Mondher Mahjoubi som blir ny vd för det franska bioteknikföretaget Innate PharmaBolaget står härnäst inför att få besked om resultaten för sina viktiga läkemedelskandidater inom immunterapi. Läs mer.

Aptahem: vd kommenterar utvecklingsläget i bolaget. Läs senaste nyhetsbrevet för december här.

De senaste artiklarna från BioStock
Stora satsningar görs på att utveckla stamcellsbaserade terapier inom en rad olika sjukdomsområden. Ett  högaktuellt exempel är tyska läkemedelsgiganten Bayer som i en gemensam rekordsatsning med Versant Ventures grundat BlueRock Therapeutics, en bioteknik-startup med fokus på regenerativ medicin. Inför lanseringen har motsvarande drygt två miljarder kronor i startkapital tagits in i vad som betecknas som en av de största initiala finansieringsrundorna någonsin inom biotekniksektorn. Det nya bolaget ska utveckla branschens bästa pluripotenta stamceller, initialt med inriktning på regenerativ behandling av hjärtmuskelvävnad hos patienter som haft en hjärtattack eller lider av kronisk hjärtsvikt. Andra områden där det satsas på att utveckla nya stamcellsbehandlingar är t.ex. diabetes, ryggmärgsreparation och – från svenska Xintelas sida – ledbroskskador och artros. Läs mer.
Nu återstår bara några veckor innan danska Saniona kan presentera top-line data från sin fas IIa-studie med Tesomet i patienter med typ 2-diabetes. Denna viktiga milstolpe kommer att utspela sig på J.P. Morgan Healthcare Conference i San Francisco, ett av världens största investerarevent inom hälso- och sjukvårdsektorn där bolagsledare från hela världen ges möjlighet att presentera sina senaste innovationer. Konferensen är en väletablerad plattform för att hitta partnerskap med andra läkemedelsbolag, vilket är en uttalad ambition för Saniona och en konst man har excellerat i sedan börsnoteringen 2014. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Enzymatica +13,49%, Vibrosense Dynamics +13,29%, Zenicor +8,15%, Aptahem +7,39%, Nanexa +4,24%, Idogen +3,36%
Förlorare i morgonhandeln: Cantargia -16,17%, Cereno Scientific -6,78%, ExpreS2ion Biotech -6,45%, Cyxone -6,02%, Hamlet Pharma -5,77%, SpectraCure -5,26%

Läs även:
BioStocks Branschrapport: Life Science trends in Sweden 2015-2016
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev