Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet onsdag 14 december 2016

Nyhetssvepet onsdag 14 december 2016

Nyhetssvepet tisdag 25 juni

Nyhetssvepet onsdag 14 december 2016

14 december, 2016

Ett redaktionellt urval från dagens Life Science-nyheter.

Sectra har ingått distributionsavtal med ryska BioVitrum gällande Sectras lösning för lagring, granskning och delning av digitala patologibilder. IT-lösningen bygger på samma tekniska plattform som Sectras lösning för hantering av radiologiska bilder, som sedan tidigare finns tillgänglig på den ryska marknaden via en annan återförsäljare. Den gemensamma plattformen möjliggör så kallad integrerad diagnostik, ett fördjupat samarbete mellan olika discipliner, såsom radiologi och patologi. BioVitrum är en rikstäckande distributör och tillverkare av medicinsk- och laboratorieutrustning i Ryssland och har cirka 250 kunder inom onkologi. Läs mer.
Idogen meddelar att bolaget haft ett framgångsrikt vetenskapligt rådgivningsmöte med svenska Läkemedelsverket. Under mötet diskuterades den tänkta utformningen av bolagets kommande kliniska fas I/II-studie, där tolerogent vaccin för första gången ska testas på människa. Idogens första kliniska studie som planeras att starta under 2018, kommer att behandla vuxna patienter drabbade av blödarsjuka samt antikroppar mot faktor VIII med bolagets tolerogena vaccin. Läs mer.
Vid årsskiftet slutar Hans Örström som VD på IDL Biotech. Charlotte Berg är utsedd som efterträdare. Charlotte Berg har haft positionen som ekonomi- och personalansvarig inom IDL sedan 2009. Charlotte Berg har många års erfarenhet från diagnostik området. Läs mer.
Camurus meddelar att de håller en kapitalmarknads- och F&U-dag idag, den 14 december kl. 13.30 – 17.00 på IVA Konferenscenter, Grev Turegatan 16, Stockholm. Inbjudna är institutionella investerare, analytiker och media. Presentationerna kommer att finnas tillgängliga på www.financialhearings.com imorgon eftermiddag. Läs mer.
Gårdagens artiklar från BioStock:
Snabbare och bättre återhämtning efter stroke kan bli resultatet av en nyupptäckt behandlingsstrategi som visat sig skapa nya nervkopplingar i hjärnan – en avgörande faktor för inlärning. I en studie vid Sahlgrenska akademin förbättrades rörelseförmågan hos möss som fick behandlingen. Studieresultaten har publicerats i Brain: a Journal of Neurology. Läs mer.
Nyheter inkomna efter gårdagens manusstopp:
Pershing Square Holdings har sålt 3,4 miljoner aktier i läkemedelsbolaget Valeant Pharmaceuticals. En aktiepost motsvarande 11 procent av hedgefondens innehav har sålts för att hedgefonden skall kunna utnyttja de förlustavdrag som uppkommer vid försäljningen. Pershings andel av Valeant minskar till 7,8 procent efter försäljningen från tidigare 9 procent. Läs mer.
Reuters skriver om A1M Pharma. Läs mer.
Johnson & Johnson har beslutat att dra sig ur förhandlingarna kring det schweiziska bioteknikbolaget Actelion. I stället har Actelion börjat diskutera med en annan part om en “strategisk transaktion”. Actelion namnger inte vilket bolag det rör sig om, men enligt källor till Financial Times är det franska Sanofi. Ett bud på Actelion, som är Europas största bioteknikbolag, bedöms kunna vara värt 30 miljarder dollar. Läs mer.
Glycorex Transplantation meddelar att den första leverpatienten i Israel har behandlats med Glycosorb-ABO. Beställningen gäller den första blodgruppsinkompatibla levertransplantationen med produkten i Israel, vilken används vid blodgruppsinkompatibla levertransplantationer från både levande och avlidna givare. Läs mer.
Pharmacolog har i samarbete med Karolinska Universitetssjukhuset avslutat Vinnovaprojektet ARM (Advanced Reconstitution Module ). ARM, med integrerad DrugLog- teknologi, medför enligt bolaget en helt ny och säker validering vid iordningställandeprocessen av läkemedel vid behandling av barn. Läs mer.
Pfizer har köpt aktier motsvarande halva Ignite Immunotherapy, som utvecklar onkolytiska virusvacciner mot cancer. Om det tidiga arbetet visar sig lovande har Pfizer en köpoption på företaget. Hur mycket Pfizer framgår inte, däremot kommer Pfizer att erbjuda finansiering till bolagets forskning och utveckling under de kommande tre åren. Läs mer.
Eli Lilly planerar att ge upp till 40 procent rabatt på insulin i samband med stegrande läkemedelspriser för diabetiker. Rabatterna kommer att erbjudas efter nyår genom ett samarbete med Express Scripts Holding med målet att minska kostnaderna för privatpersoner som betalar fullpris i sin drugstore, med målet att nå ut till personer som inte har någon sjukvårdsförsäkring. System kommer att kunna utnyttjas genom mobila- och webblösningar. Läs mer.
MediRätts vd Carl Johan Merner har den 9 december köpt 20.000 aktier. Köpet skedde till kursen 7,50 kronor per aktie. Det framgår av Finansinspektionens insynsregister. Carl Johan Merner har även som meddelats tidigare utnyttjat teckningsoptioner för att teckna 50.000 aktier till kursen 5 kronor per aktie.
Vinnare i morgonhandeln: CombiGen +10,86%, Nexstim +10,06, AlphaHelix +8,70%, Alteco Medical +6,34%, Index Pharmaceuticals +5,98%, Idogen +4,83%
Förlorare i morgonhandeln: ProstaLund +11,24%, Double Bond Pharma -5,69%, Stille -4,27%, Obducat -3,69%, Ellen -3,39%, Genovis -2,67%

Läs även:
BioStocks Branschrapport: Life Science trends in Sweden 2015-2016
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev