Home Nyhetssvepet Nyhetssvepet måndag 19 december 2016

Nyhetssvepet måndag 19 december 2016

Nyhetssvepet fredag 17 maj

Nyhetssvepet måndag 19 december 2016

19 december, 2016

Ett redaktionellt urval från dagens Life Science-nyheter.

Om ett par veckor väntas Saniona lämna top-line data från sin fas 2a-studie för Tesomet i patienter med typ 2-diabetes på San Francisco – 35th Annual J.P. Morgan Healthcare Conference, ett av världens största investerarevent inom hälso- och sjukvårdsektorn under året som ger tusentals investerare och bolagsledare från hela världen möjlighet att presentera sina senaste innovationer. Konferensen som äger rum 9-11 januari samlar hela sjukvårdsbranschen och är därför en idealisk tidpunkt för presentationen av studieresultaten enligt bolagets vd. Läs mer.
Recipharm meddelar idag att Björn Westberg har meddelat sin uppsägning från tjänsten som finanschef (CFO). Läs mer.
Good Life och LifeAssays har skrivit ett s.k. Letter of Intent där Good Life skall marknadsföra och sälja LifeAssays produkter i Thailand.  Läs mer.
AbbVies: EU-kommissionen har godkänt HUMIRA (adalimumab) för behandling av måttlig till svår aktiv Hidradenitis suppurativa (HS) hos ungdomar från 12 år som inte svarar tillräckligt på konventionell systemisk HS-behandling. HUMIRA är det första godkända biologiska behandlingsalternativet för HS-patienter inom EU från 12 år. HS är en smärtsam, kronisk inflammatorisk hudsjukdom som påverkar cirka 1 procent av världens befolkning. Läs mer.
MedicPen tecknar ytterligare ett avtal i Kina. Avtalet ingås med United Family Healthcare Group i Beijing och avser att göra en studie med Medimi. United Family Healthcare Group har tre sjukhus och ett 20-tal privatkliniker spridda över hela Kina. Läs mer.
Västerbotten läns landsting investerar i Sectras IT-lösning för lagring, granskning och delning av digitala patologibilder. IT-lösningen gör det möjligt för regionen att öka andelen undersökningar som granskas digitalt. Det gör att fler bilder kan granskas oberoende av vilket av regionens sjukhus som patologen arbetar ifrån. Lösningen kommer även att användas av patologer i Region Jämtland Härjedalen. Läs mer.
Senzime lanserar OnZurf Probe för användning inom preklinisk forskning. Onzurf Probe är en ny generation av mikrodialysprobe (kateter) som ger möjlighet till organspecifik monitorering efter operationer av exempelvis matstrupe, tarm och lever. Onzurf Probe har en unik fästanordning som innebär att den enkelt kan placeras på ytan av ett organ utan att föras in genom vävnaden med nålstick och orsaka onödig stress på organet. Läs mer.
Cantargia meddelade den 13 september 2016 att en artikel kring Cantargias antikroppar och koncept för cancerbehandling publicerats i den välrenommerade tidskriften Blood. Nya data visades bl.a. med produktkandidaten CAN04 vid behandling av kronisk myeloisk leukemi (”KML”) i prekliniska modeller. Artikeln har nu uppmärksammats ytterligare av tidskriften Blood och diskuteras här i ett större sammanhang tillsammans med data från en forskargrupp i USA. Läs mer.
Kancera rapporterar positiva resultat med fractalkine-blockeraren KAN0440567 i preklinisk modell av smärta orsakad av anti-cancerläkemedel. Läs mer.
ScandiDos, ett bolag verksamt inom kvalitetssäkring av modern strålterapi genom avancerade mät- och beräkningsmetoder samt noterat på First North, låter meddela att man tagit en order på sex st Delta4 Phantom+ till Grekland. Läs mer.
SCA har ingått ett avtal att förvärva BSN medical, ett ledande medicintekniskt företag, från riskkapitalbolaget EQT. BSN medical utvecklar, tillverkar, marknadsför och säljer produkter inom sårvård, kompressionsbehandling och ortopedi. Köpeskillingen uppgår till 2 740 MEUR på skuld- och kontantfri basis. Transaktionen är villkorad av sedvanliga godkännanden från konkurrensmyndigheter och förväntas slutföras under andra kvartalet 2017. Läs mer.
Novartis: Sju av tio patienter med myeloproliferativa neoplasmer, MPN, har minskad livskvalitet och nedsatt arbetskapacitet på grund av sin sjukdom. Studien presenterades av Novartis på den internationella hematologikongressen ASH i San Diego, 3-6 december. MPN är en grupp ovanliga och livshotande blodcancersjukdomar som kan påverka livskvaliteten negativt och förkorta livet hos dem som drabbas. Läs mer.
Tysk-Svenska Handelskammaren: På Universitetet i Tübingen har ett vetenskapsteam för första gången lyckats med att delvis återfå händernas funktion hos ryggmärgsskadade med förlamning i både armar och ben (Tetraplegi). Det är med hjälp av ett hjärnstyrt hand-exoskelett, alltså en slags bärbar robot, som de sex testpersoner visade sig kunna använda sin förlamade hand i vanliga vardagssituationer. Neurorobotiken gör det bland annat möjligt för förlamade personer att äta själv. Läs mer.
Umeå universitet: Ultraljud kan upptäcka hjärtfel efter framgångsrik operation. Med en nyare form av ekokardiografi, en ultraljudsmetod, kan man på ett icke-invasivt sätt undersöka hjärtmuskulaturen för att identifiera påverkad hjärtfunktion hos barn som opererats för förträngning av stora kroppspulsådern. Kirurgisk korrektion på spädbarn med förträngning av stora kroppspulsådern är en vanlig och ofta livsnödvändigt åtgärd. Men forskning från Umeå universitet visar nu att nyare ekokardiografiska metoder kan och borde användas för att upptäcka tidig och asymtomatisk påverkan på hjärtmuskeln efter operationen. Läs mer.

Mylan kommer att mer än halvera priset för en generisk version av adrenalinpennan Epipen, som används för bland annat allergi och astma. Åtgärden kommer efter att ett tjugotal amerikanska delstater valt att stämma bolaget och fem andra generiska tillverkare för oligopolprissättning. Mylan har tidigare fått genomgå förhör hos den amerikanska kongressen med förfrågningar om varför priset på Epipen hade höjts till 600 dollar från 100 dollar år 2008. Vid tillkännagivandet av sin generiska version för Epipen i augusti uppgav Mylan att läkemedlet skulle kosta 300 dollar. Läs mer.

De senaste artiklarna från BioStock
A1M Pharma: Tidigare under hösten meddelade A1M Pharma att man valt njurskydd i samband med målsökande strålbehandling av tumörer, s.k. PRRT-behandling, som första inriktning inom sitt fokusområde akut njurskada (AKI) med läkemedelskandidaten ROSgard. Under förra veckan kom också beskedet att positiva resultat från prekliniska djurstudier visar att den aktiva substansen i ROSgard de facto har skyddande effekt på njurarna vid PRRT. I dagens Söndagsintervju har BioStock intervjuat både professor Bo Åkerström, grundare av A1M Pharma och senior ansvarig för preklinisk forskning och utveckling, samt bolagets affärsutvecklingsansvarige Martin Austin för att få veta mer betydelsen av de nya resultaten, dels för patienterna men också ur ett affärsmässigt perspektiv. Läs mer.
Gilead Sciences har av en federal domstol beordrats att betala 2,5 miljarder dollar i skadestånd till Merck för ett patentbrott gällande utvecklingen av två storsäljande hepatit C-läkemedel. Då bolaget befanns skyldigt till medvetet patentintrång, kan domaren dessutom välja att utöka skadeståndet med tre gånger det belopp som fastställts av juryn. Det är en långvarig tvist som nu fått sin upplösning, även om Gilead avser att överklaga domen. Läs mer.
Medicinteknikbolaget RLS Global har beslutat att genomföra en riktad nyemission och en företrädesemission om sammanlagt 70 miljoner kronor. Den riktade nyemissionen tecknas av Zebra Holdings and Investments, ett bolag ägt av en stiftelse som kontrolleras av familjen Lundin till 97,5 procent samt Vallea Holding till 2,5 procent. Teckningskursen i bägge emissioner är 8 kronor per aktie. Kapitalltillskottet ska användas för att skapa möjligheter för RLS att kommersialisera ChloraSolv, en innovativ behandling för svårläkta sår. Läs mer.
Vinnare i morgonhandeln: Kancera +8,11%, Clinical Laserthermia +6,44%, Scandidos +6,21,%, ExpreS2ion Biotech +5,33%, Saniona +4,17%, Cantargia +3,66%
Förlorare i morgonhandeln: Redwood Pharma -9,33%, Alteco Medical -5,71%, CombiGen -5,12%, Obducat -4,68%, Alzinova -4,02%, Arocell -3,76%

Läs även:
BioStocks Branschrapport: Life Science trends in Sweden 2015-2016
Du kan även följa BioStock på Twitter och Facebook där vi dagligen uppmärksammar nyheter och forskningsframsteg inom life science.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev