Home Nyheter Barncancerfonden delar ut 86 miljoner till forskning

Barncancerfonden delar ut 86 miljoner till forskning

Barncancerfonden delar ut 86 miljoner till forskning

20 december, 2016

Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk barncancerforskning, och sedan fonden bildades för närmare 35 år sedan har över två miljarder kronor gått till den svenska forskningen om barncancer. I Barncancerfondens stora höstutlysning får nu 85 forskningsprojekt från 14 olika lärosäten och sjukhus dela på närmare 87 miljoner kronor. Bland de projekt som får del av pengarna finns forskning om nya diagnosmetoder och behandlingar för leukemi och hjärntumörer, men också återfall av cancer. Barncancerfonden finansierar även forskning om hur barn påverkas av en cancerbehandling i efterhand, så kallade sena komplikationer. 
Totalt inkom 186 ansökningar varav 85 st beviljades (beviljandegrad 45,7 procent). Totalt beviljat belopp uppgick till 86 750 000 kr. I projektutlysningen (PR) var motsvarande siffror 127 inskickade och 55 beviljade (beviljandegrad 43,3 procent). Totalt beviljat inom PR uppgick till 58 425 000 kr.
Det är viktigt för oss att stödja forskning på flera olika områden. Det behövs för att vi ska kunna bygga bästa möjliga barncancervård i Sverige. Och det är tack vare våra fantastiska givare, både privatpersoner och företag, som vi har möjlighet att stötta så många intressanta projekt, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.
Sedan 1970-talet har det skett dramatiska förbättringar inom barncancerområdet – från att tre av fyra barn som insjuknade i cancer dog – till dagens situation när 80 procent av barnen överlever.
Utvecklingen har varit fantastisk, men dessvärre har överlevnadskurvan planat ut de senaste tio åren. För att nå vår vision, att barncancer ska utrotas, behövs mycket mer forskning. Barn drabbas av helt andra cancersjukdomar än vuxna. Och cancer är fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland barn mellan 1 och 14 år i Sverige, säger Kerstin Sollerbrant.
Om Barncancerfondens höstutlysning 2016

  • Totalt 86 750 miljoner kronor till 85 olika forskningsprojekt delas ut.
  • Tre gånger om året utlyser Barncancerfonden medel till forskning. Ansökningarna bedöms av Barncancerfondens forskningsnämnder.
  • Barncancerfondens webbplats finns en fullständig förteckning över alla forskare och projekt som har beviljats anslag.

Läs även: Cancerfonden delar ut 396 miljoner kr till 480 forskningsprojekt.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev