Home Nyheter Ansökan inlämnad för fas III-studie med Sanionas tesofensine mot fetma

Ansökan inlämnad för fas III-studie med Sanionas tesofensine mot fetma

Promore Pharma

Ansökan inlämnad för fas III-studie med Sanionas tesofensine mot fetma

21 december, 2016

Sanionas samarbetspartner Productos Medix har lämnat in ansökan om klinisk prövning i Mexiko för att inleda en fas 3-studie på tesofensine i mexikanska patienter som lider av fetma. Tesofensine kan bli Sanionas första produktkandidat att nå marknad, vilket på medellång sikt kan ge stabila intäkter via royalties på försäljning, enligt bolagets vd Jørgen Drejer. 
Det var i början av året som Saniona ingick licensavtal med mexikanska Productos Medix, som är en marknadsledande aktör inom övervikts- och fetmaläkemedel på sin hemmamarknad Mexiko och som även har dotterbolag i Argentina och ett urval andra länder i Sydamerika.
Medix betalade 10 MSEK upfront vid licensavtalets ingång för att få tillgång till rättigheterna för tesofensine för marknaderna Mexiko och Argentina. Enligt tidigare uppgifter från Saniona ska enligt avtalet även regulatoriska milstolpesbetalningar utgå, vilket innebär att Saniona kan räkna med en utbetalning om – eller snarare när – de mexikanska myndigheterna godkänner Medix ansökan om klinisk prövning för den aktuella fas III-studien.
I en intervju med BioStock i mars i år berättade Sanionas vd Jørgen Drejer angående Medix-avtalet att man förutom förskottsbetalningen om 10 miljoner kronor, fullt finansierade kliniska studier samt regulatoriska milstolpesbetalningar också förhandlat om en tvåsiffrig royaltysats. I intervjun antyddes att det kan röra sig om så pass hög royalty som 15-20 procent på all försäljning i Mexiko och Argentina.
Läs intervjun med Jørgen Drejer från mars 2016 här.
Mexiko rankas som världens mest överviktiga land med över 70 procent av landets 128 miljoner invånare som uppskattas vara överviktiga, varav mer än 30 procent lider av klinisk fetma. Fetmarelaterade sjukdomar som diabetes, akut hjärtinfarkt och högt blodtryck har ökat dramatiskt och sedan 2012 är diabetes kopplat till övervikt den största enskilda dödsorsaken i landet. Den mexikanska marknaden för fetma beräknas vara värd ca 250 miljoner dollar årligen, motsvarande ca 2,5 miljarder kronor.
Fetma ökar även kraftigt globalt sett, och enligt världshälsoorganisationen WHO är mer än en miljard vuxna överviktiga, varav minst 300 miljoner kan räknas som kliniskt feta med ett BMI (Body Mass Index) på över 30. BMI-gränsen för övervikt ligger mellan 25-30.
Läs hela pressmeddelandet från Saniona här.

Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev