Home Nyheter Stort intresse för nytt biobläckbolag på First North

Stort intresse för nytt biobläckbolag på First North

Stort intresse för nytt biobläckbolag på First North

3 november, 2016

Bioteknikbolaget Cellinks aktie började idag handlas på Nasdaq First North. Bolagets börsintroduktion föregicks av ett stort intresse och erbjudandet om att teckna aktier övertecknades hela tio gånger om. Intresset har även visat sig stort i samband med dagens handelsstart för Cellinks aktie, där det första avslutet gjordes på 38 kronor och högsta dagsnotering ligger på 57 kronor  – mer än 100 procent över teckningskursen 26 kronor.

bioprint350
3D-utskrift av vävnad med Cellinks biobläck.

Cellinks aktien har under förmiddagen handlats mellan 36 och 57 kronor och i skrivande stund är senast betalt knappt 48 kronor, vilket motsvarar en uppgång på drygt 80 procent jämfört med teckningskursen på 26 kronor. Så här långt in i handeln har aktier för drygt 8 miljoner kronor bytt ägare. Med ca 6 miljoner aktier ligger bolagets börsvärde i skrivande stund på knappt 300 miljoner kronor. Pre-moneyvärderingen var 156 miljoner kronor.
Göteborgsbaserade Cellink har utvecklat ett biobläck som kan blandas med levande celler för att utveckla funktionella mänskliga vävnader. Biobläcket kan användas i så kallade 3D-bioskrivare för att skapa ny mänsklig vävnad för användning inom forskning. Både biobläcket och 3D-bioskrivaren har väckt stort intresse och bolaget har erhållit flera utmärkelser, såväl vetenskapliga som för framgångsrikt entreprenörskap.
I dagsläget jobbar Cellink fokuserat med försäljning av sin 3D-bioskrivare för att också på sikt kunna etablera en så stor marknad som möjligt för bolagets biobläck. Sedan bolaget formellt startades den 27 januari 2016 och fram till 31 augusti 2016 hade försäljningen uppgått till drygt 3,7 miljoner kronor. Enligt uppgifter från bolaget beräknar Cellink att majoriteten av intäkterna på lång sikt kommer att genereras av återkommande försäljning av bolagets biobläck.
Läs mer om Cellink på bolagets hemsida.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev