Home Nyheter Samsung ska bli störst inom biologiska läkemedel 2018

Samsung ska bli störst inom biologiska läkemedel 2018

Samsung ska bli störst inom biologiska läkemedel 2018

9 november, 2016

Samtidigt som Samsung har tvingats återkalla mobiltelefonen Galaxy Note 7 på grund av brinnande batterier och får utstå kritik för tvättmaskiner som inte fungerar, meddelade vd för Samsungs läkemedelsenhet idag att man siktar på att bli den största kontraktstillverkaren av biologiska läkemedel åt den globala läkemedelsindustrin på mindre än två år. Det är onekligen en hög ambition, men vad många kanske inte vet är att bolaget redan är den tredje största aktören i världen, med flera Big Pharma på kundsidan. Nu börsnoteras bolaget i vad som ser ut att bli årets största IPO på den sydkoreanska börsen.
– Biologiska läkemedel kan bli den viktigaste drivkraften för tillväxt i Sydkoreas största koncern under de kommande fyra åren, förklarade Kim Tae-han, vd för Samsungs läkemedelsenhet, vid en presentation på Nikkei Global Management Forum i Tokyo idag.
Årets största IPO väntar
Nu ska Samsung Biologics börsnoteras på huvudlistan Kospi i Sydkorea och teckningskursen är satt till 136.000 won per aktie, vilket motsvarar en värdering på cirka 8,2 miljarder dollar för hela bolaget. Med detta blir noteringen av bolaget årets största IPO på den sydkoreanska börsen.
Samsung Biologics grundades 2011 och är en kontraktstillverkare av biologiska läkemedel åt den globala läkemedelsindustrin, ursprungligen startat som ett joint venture mellan Samsung och Quintiles Transnational Corp.
Företaget är en viktig del inom Samsungkoncernen, men relativt okänt för många i väst. Företaget äger i sin tur även 91 procent av Samsung Bioepis som utvecklar kopior av läkemedel, så kallade biosimilars. Den komplicerade tillverkningsmetoden för biologiska läkemedel ger upphov till viss variation, t.ex. i glykosyleringsmönster, för såväl referensprodukter som biosimilars, vilket gör att en biosimilar därför utgör ett unikt läkemedel – till skillnad från generiska produkter av kemiskt framställda läkemedel, där den aktiva substansen är identisk med referenspreparatens.
Utnyttjar kunskaper uppbyggda under årtionden
Vd Kim Tae-han upplyste under Nikkei Global Management Forum även om att Samsung redan nu är den tredje största kontraktstillverkaren av biologiska läkemedel i världen, och på god väg att bli världens största aktör, då man inom kort kommer kontrollera 34 procent av den globala produktionen. Nuvarande kunder är bland annat Big Pharma som Bristol-Myers Squibb och Roche.
Att man har kapacitet att växa ytterligare beror enligt vd Kim Tae-han på att man utnyttjar styrkan och kunskaperna som byggts upp under årtionden inom avancerade halvledare och petrokemiska produkter. Han framhöll också att medan andra behöver i genomsnitt 50 månader för att bygga en ny fabrik, kan Samsung gör det på halva tiden.
Nu hoppas man inom Samsung Biologics kunna bli världsledande på samma sätt som Samsung Electronics är det inom smartphonetillverkning och som leverantör av minneschip.
Den globala ekonomin har letts av IT- och elektronikföretag under de senaste 40 åren. Men under de kommande 40 åren, kommer den globala ekonomin att ledas av hälso- och sjukvård och bioteknik. Det är av precis den anledningen Samsung har valt sektorn som ny tillväxtmotor, säger Kim Tae-han.
 


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev