Home Nyheter NeuroVive rekryterar meriterad cancerspecialist

NeuroVive rekryterar meriterad cancerspecialist

NeuroVive rekryterar meriterad cancerspecialist

8 november, 2016

NeuroVive har rekryterat Dr. Michele Tavecchio som seniorforskare för att leda forskningsaktiviteter inom bolagets tidiga forskningsprogram. Tavecchio har disputerat i cancerfarmakologi och kommer närmast från en forskartjänst vid Wistar Institute i Philadelphia, där hans forskning har varit inriktad på cyklofilin D och dess inblandning i olika aspekter av metabola sjukdomar och cancer. Det är en intressant rekrytering som väcker frågor om NeuroVive är på väg att ytterligare bredda sitt fokus mot fler sjukdomsindikationer. 
I början av November avslöjade NeuroVive att man kunnat uppvisa positiva prekliniska resultat i en experimentell modell för den kroniska och vanligt förekommande leversjukdomen NASH med en av bolagets cyklofilinhämmare, NVP018. En välbehövlig revansch, kunde BioStock konstatera, efter att Arbutus BioPharma valt att inte gå vidare med just NVP018 i sin utveckling av en kombinationsterapi mot Hepatit B. Att NeuroVive har valt att utvärdera NVP018 med inriktning mot NASH kom som något av en överraskning, och att bolaget nu även knyter till sig en expert inom cancerfarmakologi kan ses som ytterligare ett utropstecken. Cancersjukdomar har hittills under NeuroVives tjugoåriga existens aldrig varit ett fokusområde – men det var å andra sidan inte heller NASH eller Hepatit B tidigare. Innan några långt gående slutsatser dras bör dock även nämnas att det finns kopplingar mellan NASH och metaboliska syndrom, ett annat av Dr. Taveccios expertisområden utöver cancer.

Michele Tavecchio
Michele Tavecchio

Tavecchio tar med sig viktiga erfarenheter
Dr. Tavecchio har disputerat i cancerfarmakologi vid Mario Negri Institute for Pharmacological Research i Milano och har författat över 20 vetenskapliga publikationer. Han kommer närmast från en position som Associate Staff Scientist vid Wistar Institute, Philadelphia, USA, där hans forskning har varit inriktad på cyklofilin D och dess inblandning i olika aspekter av metabola sjukdomar och cancer.
Wistar Institute är inriktad på grundläggande biomedicinsk forskning, och för närvarande utvecklar man bland annat läkemedelskandidaten Gamitrinib mot metastaserande prostacancer där den aktiva substansen inaktiverar flera funktioner i tumörmitokondrierna, en upptäckt för vilken man har erhållit forskningsbidrag från det amerikanska försvarsdepartementet, Department of Defence. Dr. Tavecchio kommer med andra ord från en spännande forskningsmiljö, och har med sig viktiga erfarenheter inom mitokondrieforskning som han nu får möjlighet att tillämpa i bolaget för att eventuellt bidra till att ta fram helt nya läkemedelskandidater.
Dr. Tavecchio kommer enligt bolaget att leda NeuroVives tidiga forskningsprogram och arbeta i nära samarbete med forskningschef Eskil Elmér och Magnus Hansson, bolagets medicinska chef samt övriga i NeuroVives forskargrupp.
Vi är väldigt glada över att ha lyckats rekrytera Dr. Tavecchio till vår forskargrupp. Hans expertis inom området cyklofilin D och relaterade metabola effekter passar som hand i handske med NeuroVives projektportfölj. Detta i kombination med hans omfattade kunskap inom onkologi, gör att Dr. Tavecchios främsta uppgift för NeuroVive blir att utforska nya möjligheter för bolagets cyklofilin-hämmare, säger Eskil Elmér, forskningschef på NeuroVive.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev