Home Nyheter BrainCools SHL-studie med Polar Cap uppmärksammas

BrainCools SHL-studie med Polar Cap uppmärksammas

BrainCools SHL-studie med Polar Cap uppmärksammas

21 november, 2016

I helgen uppmärksammade tidningen Norran den pågående studien med kylningsbolaget BrainCools produkt Polar Cap, där den lokala SHL-klubben Skellefteå AIK medverkar, i en artikel och ett webbsänt tv-inslag. I inslaget intervjuas läkaren och BrainCools styrelseledamot Bengt Furberg tillsammans med SAIK:s lagläkare Karin Rundberg, som uttalar sig positivt om att ha fått möjlighet att utvärdera Polar Cap.
I Norran-artikeln berättar läkaren Bengt Furberg om hur The Polar Cap kommer att användas praktiskt under hockeystudien, som kommer att pågå under två hela säsonger. Om olyckan är framme på match eller träning, och sjukvårdsteamet bedömer att en spelare har fått hjärnskakning, ska den skadade spelaren snabbt ut i sjukrummet, ta av hjälmen och få på sig Polar Cap inom några minuter. Inom en halvtimme kan man därefter sänka spelarens kroppstemperatur med minst två grader. Målet är att mäta hur snabbt spelarna kan komma tillbaka till spel efter en skada, när de har fått behandling med Polar Cap respektive när de inte inte fått kylbehandling.
I intervjun berättar Bengt Furberg även om att djurförsök visat att symptomen av en hjärnskakning vid 39 graders kroppstemperatur är värre än symptomen som uppstår om kroppstemperaturen är 37 grader. En orsak till detta förklarar han med att hjärnans behov av syre och näring ökar respektive minskar med 6-10 procent för varje grad som kroppstemperaturen höjs, respektive sänks.
Lagläkaren Karin Rundblad är den som kommer att sköta den praktiska utvärderingen av produkten i Skellefteå AIK, och hon är positiv:
– Det känns jätteroligt, och det var en självklarhet att vi skulle vara med när vi fick möjligheten. Allt som kan bidra till spelarnas säkerhet, både före, under och efter, ska vi försöka driva utvecklingen framåt. Och hjärnskakningarna är ju ett område där vi behöver hitta alla möjligheter att behandla.
Intervjun och tv-inslaget i Norran kan ses i sin helhet här.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå alla nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev