Home Nyheter Saniona får milstolpesbetalning i Parkinsonsprojekt

Saniona får milstolpesbetalning i Parkinsonsprojekt

Saniona får milstolpesbetalning i Parkinsonsprojekt

20 oktober, 2016

Idag meddelade danska Saniona att man har erhållit den första milstolpesbetalningen i sitt projekt som syftar till att ta fram nya läkemedelskandidater för behandling av Parkinsons sjukdom. Projektet stöds av Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research och den uppnådda milstolpen innebär en betalning på 175 862 dollar, motsvarande cirka 1,5 miljoner kronor.
The Michael J. Fox Foundation for Parkinson’s Research (MJFF) är världens största non-profit-organisation som stöttar forskning på Parkinsons sjukdom. För att komma ifråga för anslag måste man gå igenom en omfattande granskningsprocess där experter inom området utvärderar inlämnade ansökningar.

Joergen-Drejer_670
Jørgen Drejer, vd Saniona.

– Det är väl dokumenterat att rökare löper lägre risk att utveckla Parkinsons. Orsaken är troligen att nikotin aktiverar och skyddar celler som degenererar vid Parkinsons sjukdom. Men nikotin i sig är inte användbart som läkemedel eftersom det är alldeles för ospecifikt och har allvarliga och uppenbara biverkningar. Saniona har dock identifierat subtyp-specifika nikotinföreningar som kan ge en symptomatisk och skyddande effekt utan de negativa biverkningarna av nikotin, säger Jørgen Drejer, VD för Saniona i en kommentar.
MJFF har tilldelat Saniona ett forskningsanslag på totalt upp till cirka 5,2 miljoner kronor (590 700 USD) för att utveckla småmolekylära modulatorer av nikotinreceptorer som tillhör en subtyp som heter alfa -6, samt utvärdera möjligheten att använda dessa läkemedelskandidater för behandling av Parkinsons sjukdom. Anslaget kommunicerades i februari 2016 och hittills har Saniona fått betalningar om sammanlagt cirka 3,1 miljoner kronor (351 724 USD).
Sanionas forskargrupp är den första forskargrupp som kunnat presentera små molekyler som specifikt underlättar funktionen av alpha-6 nikotinreceptorer som förmedlar dopaminsignaler. Om projektet lyckas är nästa steg att gå vidare mot optimering för att identifiera en läkemedelskandidat att ta vidare in i preklinisk utveckling och eventuellt även kliniska fas 1-studier, som även de kan komma att finansieras av MJFF.
Alla kommersiella rättigheter till de upptäckter och studiedata som genereras inom ramarna för det MJFF-stödda forskningsprogrammet tillfaller Saniona.
Om Parkinsons sjukdom
Parkinsons är den näst vanligaste neurologiska sjukdomen och mer än fem miljoner människor i världen är drabbade. Parkinsons sjukdom är vanligare hos personer över 60 år, men sjukdomen drabbar också personer i tjugoårsåldern. Befintliga läkemedel mot Parkinsons behandlar endast symptomen på sjukdomen.

Om The Michal J. Fox Foundation for Parkinson’s Research
Världens största ideella finansiär av Parkinsons-forskning, uppkallad efter den kände amerikanske skådespelaren Michael J. Fox som själv är drabbad av sjukdomen. Stiftelsens verksamheten är dedikerad till att påskynda utvecklingen av ett botemedel för Parkinsons sjukdom och bättre behandlingar för de som lever med sjukdomen idag. Stiftelsen har hittills bidragit med mer än 525 miljoner USD till forskning om Parkinsons sjukdom.
Läs mer om The Michal J. Fox Foundation for Parkinson’s Research här.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknappgoogleplayknapp
 


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev