Home Nyheter Amerikansk pharmajätte satsar i dansk universitetsutbildning

Amerikansk pharmajätte satsar i dansk universitetsutbildning

Amerikansk pharmajätte satsar i dansk universitetsutbildning

17 oktober, 2016

Läkemedelsföretaget Bristol-Myers Squibb har ingått ett partnerskap med Köpenhamns universitet om en ny utbildning inom medicinskt entreprenörsskap. Syftet är att ge forskarstuderande bättre verktyg för att kommersialisera sin framtida forskning, och skapa en starkare länk mellan industri och akademi.
Det nya partnerskapet mellan Bristol-Myers Squibb, Köpenhamns Universitet och Fonden for Entreprenørskab är tänkt att accelerera entreprenörskapet i de danska hälsovetenskapliga programmen. Målet är att göra de danska forskarstudenterna bättre på att omvandla sina idéer och forskningsprojekt till nya affärsidéer samt starta nya företag som utvecklar nya innovativa behandlingar.
Samarbetet innebär att Bristol-Myers Squibb kommer att finansiera föreläsningar av ett antal danska och internationella experter inom innovation, affärsstrategi, utveckling av läkemedel, etc. Bland annat kommer experter från bolagets huvudkontor i New York att flygas in för föreläsningar för de danska studenterna. Utöver detta bidrar bolaget också med två stipendier om 50 000 DKR till de studenter som presterar bäst och mest innovativt.
Bristol-Myers Squibb hoppas att satsningen skall leda till stärkta relationer mellan den akademiska världen och industrin, och att fler studenter ska ta examen med sikte på att bli både forskare och företagare. Läkemedelsjätten har under de senaste åren gjort investeringar på tiotals miljarder kronor i forsknings- och utvecklingsprojekt i Danmark, och med denna satsning stärker man sannolikt sin position långsiktigt på den danska Life Science-scenen. Samtidigt är det ett smart sätt att marknadsföra sig mot duktiga aspirerande forskare med innovativa idéer.
– Jag är glad att Bristol-Myers Squibb i rekordfart har omvandlat sina avsikter till handling. Vi vill gärna arbeta mer med verksamheten och se till att våra duktiga studenter har just den kompetens som efterfrågas i många nyckelpositioner både nationellt och internationellt, säger den medicinska fakultetens dekanus Ulla Wewer i en kommentar.
Med det nya samarbetet ser vi till att studenterna har kopplat sina yrkesfärdigheter till kunskaper om företagande. Det innebär att de i framtiden kan skapa förnyelse och innovation inom BioPharma-industrin. Vi har höga förväntningar på samarbetet, säger Christian Vintergaard, vd på Stiftelsen för entreprenörskap.
 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev