Home Nyheter Stort intresse för InDex Pharmaceuticals under BioStock Live Roadshow

Stort intresse för InDex Pharmaceuticals under BioStock Live Roadshow

Stort intresse för InDex Pharmaceuticals under BioStock Live Roadshow

22 september, 2016

BioStock har under veckan genomfört tre av fyra event i BioStock Live Roadshow, där investerare fått möjlighet att träffa noteringsaktuella InDex Pharmaceuticals och höra vd Peter Zerhouni berätta om bolagets långt gångna planer på att ta fram en effektivare och säkrare behandling mot tarmsjukdomen ulcerös kolit. Marknadspotentialen för InDex läkemedelskandidat cobitolimod, som är i sen klinisk utvecklingsfas och spås kunna nå blockbusterstatus vid ett godkännande, i kombination med att en rad mycket stora licensaffärer och uppköp gjorts inom inflammatorisk tarmsjukdom de senaste två åren, torde ha bidragit till det stora intresset för att träffa bolaget inför den förestående börsnoteringen. Imorgon fredag genomförs det sista eventet i serien, som dessutom livesänds via webben.
Fullsatta event och stort intresse
Samtliga investerarträffar under BioStock Live Roadshow i Göteborg, Lund och Stockholm har varit fullsatta, med en engagerad och påläst publik som efter presentationen pepprat InDex vd Peter Zerhouni med sina frågor. I presentationen har Peter Zerhouni bl.a. berättat ingående om indikationen man primärt inriktat sig på och om de resultat och lovande effektdata man sett i tidigare gjorda studier med cobitolimod. Att det medicinska behovet är enormt råder inget tvivel om, ulcerös kolit är en svår sjukdom med besvärliga symptom, inte minst ur ett socialt perspektiv. Under sjukdomens aktiva faser, som kommer i skov, behöver den sjuke i princip ha konstant tillgång till en toalett, då så många som upp till 50-60 toalettbesök under en dag kan krävas.
Stor marknadspotential för en konkurrenskraftig behandling
InDex Pharmaceuticals riktar endast in sig på att behandla de patienter som lider av måttlig till svår ulcerös kolit, vilket dock enligt Peter Zerhounis presentation räcker gott och väl för att en potentiell årlig försäljning om en miljard dollar ska vara möjlig för ett framtida godkänt läkemedel med bättre säkerhetsprofil och, vilket man från bolagets sida förstås hoppas på, bättre behandlande effekt än konkurrerande läkemedel. Peter Zerhouni nämner i sin presentation också att man i dagsläget har sett resultat som är lika bra, eller bättre, än befintliga biologiska läkemedel mot ulcerös kolit som finns på marknaden och sådana som likt cobitolimod är under utveckling.
Frågor om tid till marknad och försäljningspotential
Vanliga frågor från publiken till InDex under eventen har rört hur lång tid utvecklingen av cobitolimod till ett färdigt läkemedel beräknas ta, när det kan nå marknad samt vilken försäljningspotential bolaget räknar med. Peter Zerhouni  har i sina svar klargjort att man i dagsläget står i startgroparna för att genomföra en fas IIb-studie, en s.k. dosstudie vars studiedesign redan är godkänd av det amerikanska läkemedelsverket FDA, och att man vid ett eventuellt godkännande av cobitolimod räknar med att kunna nå s.k. blockbusterförsäljning, vilket motsvarar en miljard dollar i årlig försäljning. När det gäller tidsaspekten har det tydligt framgått att bolagets uttalade plan är att hitta en utvecklingspartner för genomförandet av den mer omfattande fas III-studie som krävs innan man kan ansöka om ett marknadsgodkännande. Peter Zerhouni har även poängterat att man inte nödvändigtvis kommer att behöva vänta tills cobitolimod finns ute på marknaden innan InDex Pharmaceuticals kan börja få intäkter, och han har under sin presentation visat på ett flertal exempel på mycket stora affärer som gjorts inom just området inflammatorisk tarmsjukdom de senaste två åren (se tabell nedan).
I gårdagens presentation i Stockholm fick Peter Zerhouni även frågan om bolaget tror att det är en större aktör – ett Big Pharma-bolag som t.ex. Celgene eller Gilead – som är den troligaste tagaren av projektet, eller om även ett mindre s.k. specialty pharma-bolag inom mage-tarm kan bli aktuella. Svaret kom utan tvekan: “Om vi får de effektdata vi hoppas på kommer de mindre aktörerna inte att ha råd att vara med i budgivningen.”
Stora affärer inom inflammatorisk tarmsjukdom 2014-2015

Klicka på bilden för att förstora.
Klicka på bilden för att förstora.

Imorgon fredag genomförs det fjärde och sista eventet i BioStock Live Roadshow med InDex Pharmaceuticals. Eventet kommer att livesändas på webben vid lunchtid, och det går att anmäla sig för att se sändningen genom att klicka här.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev