Home Nyheter Prisad avhandling stödjer A1M Pharmas diagnostikmodell

Prisad avhandling stödjer A1M Pharmas diagnostikmodell

Prisad avhandling stödjer A1M Pharmas diagnostikmodell

1 september, 2016

En avhandling skriven av Ulrik Dolberg Andersson, med kopplingar till A1M Pharma, har utsetts till årets bästa avhandling av den vetenskapliga nämnden inom Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG). Avhandlingen fokuserar på fosterhemoglobin och A1M som biomarkörer för havandeskapsförgiftning-preeklampsi, och ger stöd åt A1M Pharmas diagnostikmodell som är under utveckling.
SFOGs vetenskapliga nämnd begär varje år in en beskrivning av alla avhandlingar som gjorts inom gynekologi och obstetrik från samtliga lärosäten i Sverige. Därefter bedömer nämnden avhandlingarna baserat på kriterier som vetenskaplig kvalitet, studieutformning och relevans för området. I slutet av augusti utsågs en avhandling skriven av Ulrik Dolberg Andersson, under handledning av A1M Pharmas medgrundare professor Stefan Hansson, till årets bästa.
– Att avhandlingen utsetts till årets bästa av SFOG är ett oerhört gott betyg och utgör ett starkt kvitto på att den forskning som A1M Pharmas verksamhet bygger på är i absolut framkant. Det är också glädjande att forskning relaterad till vår verksamhet uppmärksammas i denna typ av sammanhang, då läkare inom branschen är en av de viktigaste målgrupperna att nå ut till. Det är de som i slutändan kommer att använda de läkemedel vi utvecklar, säger A1M Pharmas VD Tomas Eriksson.
Positiva resultat stödjer A1M Pharmas diagnostikmodell
Resultaten som presenteras i den nu prisade avhandlingen tyder på att A1M Pharmas diagnostikmodell, som bygger på fosterhemoglobin och A1M som biomarkörer för havandeskapsförgiftning, med hjälp av ett enkelt blodprov redan under vecka 8-10, kan förutsäga om en gravid kvinna löper ökad risk att utveckla havandeskapsförgiftning senare i graviditeten. Diagnostikmodellen kan även ge en god uppfattning om hur sjuk modern blir senare i graviditeten.
– Avhandlingen är ett utmärkt exempel på välfungerande translationell forskning, d.v.s. där sjukdomsproblem som identifierats i vården ligger till grund för laboratoriebaserade studier. Denna typ av akademisk forskning är verkligen betydelsefull, och möjliggör för bolag som A1M Pharma att utveckla nya och bättre behandlingsmetoder inom områden med stora medicinska behov, säger professor Stefan Hansson, handledare till Ulrik Dolberg Andersson och medgrundare till A1M Pharma.
Läs även en tidigare intervju med Stefan Hansson, ansvarig för den kliniska forskningen och utvecklingen i A1M Pharma, som du hittar här: De utvecklar det enda läkemedlet med potential att bota havandeskapsförgiftning.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev