Home Nyheter Danska analytiker starkt positiva till Saniona

Danska analytiker starkt positiva till Saniona

Danska analytiker starkt positiva till Saniona

8 september, 2016

Det danska Økonomisk Ugebrev som primärt vänder sig till företagsledare inom den finansiella sektorn med bl.a. aktie- och branschanalyser, ger i sin senaste utgåva en stark köprekommendation för Saniona med riktkursen 50 SEK, motsvarande ca 35 procent över dagens kurs. Analytikerna tror på framgång för Sanionas fas II-studie med Tesomet, och inleder härmed bevakning av Saniona. När bolaget noteras på Nasdaq OMX Small Cap senare i höst, får även större investerare, inklusive fonder som annars är begränsade till investeringar till de större marknadsplatserna, möjlighet att investera i Saniona.
Økonomisk Ugebrev skriver i sin analys att man imponeras över det partneravtal Saniona tecknat med tyska läkemedelsjätten Boehringer Ingelheim i augusti, ett avtal som syftar till att utveckla läkemedel för behandling av schizofreni på basis av Sanionas teknikplattform inom jonkanaler. Avtalet ger Boehringer Ingelheim exklusiva världsrättigheter att utveckla, tillverka och kommersialisera produkter som utvecklats gemensamt. För Sanionas del väntar totalt upp till 854 MSEK i milstolpsbetalningar, plus royalties på framtida global försäljning, utöver den initiala upfront på 47 MSEK bolaget erhåller.
Vidare framhåller analytikerna att Saniona under de senaste veckorna har visat framsteg också i sin befintliga läkemedelspipeline, t.ex. att rekryteringen till fas II-diabetesstudien med Tesomet avslutades under augusti och väntas leverera resultat i början på 2017. Man noterar även att Saniona har inlett en fas IIa-studie med NS2359 som potentiell behandling av kokainberoende med partnern University of Pennsylvania, en studie som väntas pågå under åtta veckor.
Økonomisk Ugebrev nämner även på plussidan Sanionas beviljade forskningsanslag om 5,3 miljoner SEK, medel som avses täcka bolagets forskningsprogram inom neuropatisk smärta, cancer och inkontinens. Dessutom förvärvade Saniona resterande pipeline från det danska bioteknikbolaget Neurosearch, två dopaminstabilisatorer ACR325 (ordopidine) och ACR343 (Seridopidine), som redan genomgått kliniska fas I-studier för sjukdomar i det centrala nervsystemet.
Vad gäller Sanionas fetmaläkemedel, Tesofensine, noterar analytikerna samarbetet med den mexikanska partnern Medix, där fokus ligger på att få ut ett läkemedel på bl.a. den mexikanska marknaden – men man uppmärksammar även att bolaget har ett flertal prekliniska forskningsprogram i pipeline.
Mycket goda chanser för Tesomet
Økonomisk Ugebrev menar att bolaget i och med förskottsbetalningen från Boehringer Ingelheim har kapitalresurser som bör räcka minst tre år från och med nu även om utgifterna för forskning och utveckling accelererar ytterligare – då skall man ha i åtanke att dessa utgifter ökade med 96 procent från Q1 2015 till motsvarande period i år.
Baserat på bolagets starka finansiella ställning, samt att avtalet med Boehringer Ingelheim utgör en stark validering av Sanionas jonkanal-teknikplattform, plus de mycket goda utsikterna till att erhålla positiva data för Tesomet i början av 2017, gör att de danska analytikerna initierar bevakning av Saniona och utfärdar en köprekommendation och en 12-månaders riktkurs på 50 SEK per aktie.
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev