Home Nyheter Pfizer köper konkurrent för 120 miljarder kronor

Pfizer köper konkurrent för 120 miljarder kronor

Pfizer köper konkurrent för 120 miljarder kronor

24 augusti, 2016

Den amerikanska läkemedelskoncernen Pfizer köper upp Medivation, ett bolag specialiserat på utveckling av cancerläkemedel. Styrelserna i båda bolagen har enhälligt godkänt affären som är värd 14 miljarder dollar, den måste dock konkurrensprövas av amerikanska myndigheter. Pfizer har erbjudit Medivations aktieägare 81:50 dollar per aktie, vilket innebär en budpremie på 21 procent jämfört med Medivations stängningskurs i fredags. Pfizer räknar med att finansiera transaktionen med befintliga likvida medel.
Ian Readzer, vd i Pfizer, menar att förvärvet förväntas öka bolagets intäktstillväxt och driva den övergripande tillväxtpotentialen, samt skynda på processen att göra Pfizer till en världsledande aktör inom onkologi.
Medivations läkemedelsportfolio innehåller bland annat Xtandi (enzalutamide), en androgen receptorhämmare som blockerar flera steg i androgenreceptorns signalväg i tumörcellen. Xtandi är den ledande hormonbehandlingen i USA och genererade cirka 2,2 miljarder dollar i global omsättning under de senaste fyra kvartalen, men prognosen är att nå en försäljning om 5,7 miljarder dollar per år fram till år 2020. Detta till trots innebär prislappen att Pfizer betalar ca tio gånger mer än Medivations egna försäljningsprognoser för helåret 2017, en måhända mastig ekvation att räkna hem.
Under 2009 ingick Medivation ett avtal med Astellas Pharma för att utveckla Xtandi globalt och kommersialisera det gemensamt i USA. Sedan läkemedlet godkändes för behandling av avancerad metastaserande prostatacancer av FDA, det amerikanska läkemedelsverket, under år 2012 har läkemedlet enligt Pfizer använts för att behandla 64 000 män enbart i USA.
Medivations utvecklingsprogram för Xtandi inkluderar två fas III-studier på icke-metastaserande prostatacancer och en fas III-studie mot hormonkänslig metastaserad prostatacancer. Därtill kommer en fas II-studie för potentiell behandling av avancerad bröstcancer och levercancer. Medivation har en rad andra onkologiska utvecklingsprogram i sin pipeline – bland annat talazoparib och pidiluzimab, som nu alltså kommer utvecklas vidare av Pfizer – varav vissa med potential att kombineras med andra läkemedelsterapier i Pfizers omfattande pipeline. Medivations experimentella behandling mot bröstcancer anses ha varit en synnerligen god anledning för Pfizer att lägga ett bud på bolaget.
Även andra konkurrenter som Sanofi och Merck & Co har uttryckt intresse för ett köp av Medivation, och så sent som i april lade Sanofi ett bud på Medivation på nära 80 miljarder kronor, vilket avvisades.


biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev