Home Nyheter Hamlet Pharma rusar på börsen efter nyhet

Hamlet Pharma rusar på börsen efter nyhet

Hamlet Pharma rusar på börsen efter nyhet

15 augusti, 2016

Hamlet Pharma har identifierat ett peptidkomplex som består av de aktiva delarna av HAMLET-molekylen samt utvecklat en teknologi för storskalig produktion. Bolaget avser att ansöka om att få använda det nya peptidkomplexet som en “second generation drug” redan i sina planerade fas II-studierna. I och med säkerställandet av storskalig produktion har bolaget forcerat en viktig milstolpe inför den fortsatta läkemedelsutvecklingen och går samtidigt in i en mer offensiv fas. I eftermiddagshandeln var Hamlet-aktien upp cirka 40 procent på börsen.
Peptidkomplexet kan tillverkas i stor skala för både fas II och för framtida fas III-studier, uppger bolaget i ett pressmeddelande. Forskningen har identifierat ett peptidkomplex som består av de aktiva delarna av HAMLET-molekylen samt med en nyutvecklad teknologi säkerställt produktion av dessa i stor skala. Teknologin omfattas av ett godkänt USA-patent och ytterligare patent är under behandling i Europa och USA.
Forskningen har gått oväntat snabbt och därför kommer bolaget ansöka om att få använda peptidkomplexet som en så kallad ”second generation drug”, redan i de planerade fas II-studierna. Detta väntas ge fördelar med en lägre kostnad än rekombinant Hamlet och en enklare process för GMP-godkännande, samtidigt som patentskyddet är betydligt längre för det nya peptidkomplexet.
Produktionsteknologin kommer även göra det möjligt för bolaget att undersöka fler tumörtyper och öppnar även för utlicensieringar av specifika terapiområden inom cancer. I laboratoriet har Hamlet effekt på mer än 40 olika tumörceller, varför bolaget ser goda möjligheter till att söka samarbetspartners för utlicensering avseende olika indikationer.
HAMLET (human alpha lactalbumin made lethal to tumour cells) är ett tumördödande protein-lipidkomplex bildat av två naturliga och ofarliga molekyler som finns i bröstmjölk. Den nya verksamma substansen HAMLET bildas när det humana mjölkproteinet alfa-laktalbumin binder till sig en fettsyra.
Läs även BioStocks gästblogg om Hamlet Pharma som publicerades 14 augusti.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev