Home Nyheter Gilead Sciences stärker positionen inom HIV med dansk antikroppsteknologi

Gilead Sciences stärker positionen inom HIV med dansk antikroppsteknologi

Gilead Sciences stärker positionen inom HIV med dansk antikroppsteknologi

31 augusti, 2016
Den amerikanska läkemedelsjätten Gilead Sciences har nyligen ingått ett avtal för att få tillgång till det danska läkemedelsbolaget Genmabs bispecifika antikroppsteknologi, kallad DuoBody. Avtalet ger Gilead en exklusiv licens att använda plattformen för att utveckla HIV-läkemedel, inklusive möjligheten att addera ytterligare exklusiva licenser på tekniken framöver. Gilead Sciences, vilka räknas som en av världens tio största, utvecklar antivirala läkemedel som används vid behandling av HIV, hepatit B, hepatit C och influensa.
För licensen betalar Gilead 5 miljoner dollar upfront, samt upp till 277 miljoner dollar i milstolpar om ett HIV-läkemedel lyckas ta sig ända fram till marknadsgodkännande. Därtill tillkommer en ensiffrig royalty på framtida försäljning. I avtalet fastställs liknande villkor för eventuella tillkommande licenser på tekniken.
Det är nu två år sedan som Gilead först fick tillgång till Genmabs bispecifika teknikplattform genom ett forskningssamarbete. Då hänvisade Genmab till Gilead som “ett ej namngivet läkemedelsbolag”, men nu har de två bolagen alltså gått vidare med att utveckla forskningssamarbetet till en licensaffär.
Genom avtalet stärker Gilead sin ställning inom fältet för HIV-forskning som för närvarande undergår en expansiv forskningsfas, bland annat genom samarbeten mellan statliga verk såsom amerikanska National Institutes of Health, privata bolag och universitet.
Vilka verksamma substanser som kommer omfattas av teknikplattformen är inte offentliggjort. Andra bolag som redan har licensierat Genmabs bispecifika antikropplattform är läkemedelsjättarna Novartis och danska Novo Nordisk.
Om DuoBody
DuoBody är en plattform för upptäckt och utveckling av bispecifika antikroppar som enligt bolaget kan förbättra antikroppsterapin för cancer, autoimmuna och infektiösa sjukdomar samt sjukdomar i centrala nervsystemet. Bispecifika antikroppar binder till två olika epitoper – den del av en antigen som en specifik antikropp eller t-cellsreceptor binder till – antingen på samma eller på olika mål som kan förbättra antikropparnas specificitet och effektivitet i inaktivering av sina mål. Dessa molekyler kombinerar fördelarna med bispecificitet med styrkan hos konventionella antikroppar som möjliggör att dessa kan administreras och doseras som andra antikroppsläkemedel.

biostockappenFå fler nyheter och analyser direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev