Home Nyheter Ett gram fett i vågskålen avgörande för typ 2-diabetes

Ett gram fett i vågskålen avgörande för typ 2-diabetes

Ett gram fett i vågskålen avgörande för typ 2-diabetes

10 augusti, 2016

Att reducera kroppsfettet kan vända utvecklingen av typ 2-diabetes – så länge fettet kommer från bukspottkörteln. Detta menar forskare vid Newcastle University som publicerat nya forskningsrön i tidskriften Diabetes Care. I försöken att bättre förstå sjukdomen är upptäckten betydelsefull, inte minst för danska Saniona som med en nyligen färdigrekryterad fas II-studie inom typ 2-diabetes nu får ytterligare stöd för sin kraftigt viktminskande läkemedelskandidat från externa forskningsrön.
Det är redan känt att viktminskning i hög grad kan påverka utvecklingen av typ 2-diabetes – ett progressivt tillstånd där kroppen antingen slutar att producera tillräckligt med insulin, eller blir okänslig för det – men det är först nu som forskare har visat den exakta viktminskning som behövs för att få sjukdomstillståndet under kontroll. Svaret är lika förbluffande som exakt: 1 gram.
I den aktuella studien följdes 18 överviktiga deltagare både före och efter en gastric bypassoperation, vilket är den allra vanligaste formen av fetmaoperation, varav hälften hade typ 2-diabetes.
Med hjälp av en MR-undersökning kunde forskarna visa att diabetikerna i studien hade onormalt höga nivåer av fett i bukspottkörteln – kroppens insulinproducerande organ – jämfört med de överviktiga utan typ 2-diabetes.
Efter operationen kunde insulinnivåerna återställas till det normala, vilket tyder på att överflödigt fett i bukspottkörteln är specifikt kännetecknande för typ 2-diabetes och att detta på något sätt täpper till den normala frisättningen av insulin.
Att förlora ett fram fett från bukspottskörteln – inte så lätt som det låter
Tyvärr är det inte så enkelt att bara förlora lite vikt och dessutom välja var i kroppen viktminskningen skall uppstå.
– Om du undrar hur mycket vikt du behöver tappa för att din diabetes ska försvinna, är svaret ett gram! Men det grammet fett måste komma från bukspottkörteln, säger forskaren Roy Taylor som lett studien i Newcastle.
Efter operationen hade alla deltagare gått ned omkring 13 procent av sin ursprungliga kroppsvikt, dock var resultatet väldigt spritt i fråga om var i kroppen på deltagarna fettet hade reducerats.
Icke-diabetikerna hade inte förhöjda fettnivåer primärt i bukspottkörteln, och mängden fett i organet förblev också ungefär detsamma efter operation, medan patienterna med typ-2 diabetes i genomsnitt tappade 1,2 procent fett från organet.
– Det intressanta är att oavsett din nuvarande kroppsvikt och hur du går ner i vikt, är den kritiska faktorn för att vända typ 2-diabetes att förlora 1 gram fett från bukspottkörteln, menar Taylor.
Då detta var en väldigt liten studie sett till antalet deltagare, måste resultaten upprepas i en ny och större studie där man också kan utröna hur länge diabetessymptomen kan hållas borta.
Positivt för Saniona
Den danska läkemedelsutvecklaren Saniona meddelade häromdagen att man rekryterat samtliga 60 patienter till sin kliniska fas II-studie med läkemedelskandidaten Tesomet mot just typ 2-diabetes. I tidigare studier har man visat att tesofensine, den verksamma substansen i Tesomet, är mycket effektiv som metod för viktminskning utan kirurgiska ingrepp. En klinisk fas III-studie med tesofensine mot fetma är planerad att inledas under detta år av Sanionas mexikanska samarbetspartner Medix.
Den nu publicerade studien i Diabetes Care är inte den enda som på sistone har stärkt caset för Sanionas läkemedelskandidat Tesomet, vilket BioStock har avhandlat i en tidigare artikel som går att läsa här.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev