Home Analyser Börstrenden har vänt för Biostockbolagen

Börstrenden har vänt för Biostockbolagen

Börstrenden har vänt för Biostockbolagen

11 augusti, 2016

Den internationella trenden för biostockbolagen har vänt efter den längsta perioden av Bearmarket på över 20 år. Hela 343 dagars fallande trend och en nedgång på totalt 39,4 procent ser nu ut att vara över och vi kan förvänta oss en längre och större uppgångsfas som även kommer att ha positiv inverkan på de skandinaviska biostockbolagens börsvärden.
Den negativa trenden startade i juli 2015 efter en period av starka kursuppgångar inom biostocksektorn och ser nu ut att ha avslutats i juli 2016. Internationellt började marknaderna återhämta sig för ett par månader sedan och flera fonder riktade mot sektorn har haft starka återhämtningar under den senaste perioden, men i de flesta fall ligger de fortfarande minus sedan årsskiftet.
Den Bearmarket som vi nu ser har upphört är historiskt unik. Det är den längsta perioden av negativ trend på över 20 år och totalt har värdena på den amerikanska marknaden backat med ca. 40 procent under denna period. I Europa har Brexit-omröstningen fördröjt starten, återhämtningen och övergången till en Bullmarket-trend men nu har  trendbrottet även nått oss.
BioStocks bedömning är att den extremt långa perioden av nedgång nu är över och att den kan efterföljas av en längre period om 2-3 år av Bullmarket. Ett första hinder i närtid är utfallet av presidentvalet i USA som tillfälligt kan pausa uppgången, men den underliggande trenden bedömer vi som mycket stark.
Marknaden och intresset kring biostocksektorn är underbyggd av allt fler stora affärer och avtal som göder kapitalmarknaden och ökar det riskvilliga kapitalet för sektorn.
På de svenska listorna nåddes de högsta bolagsvärderingarna våren 2015 och de ser ut att ha bottnat strax efter resultatet om Brexit-omröstningen. De senaste veckorna har bolagsvärdena återhämtat sig men det är från mycket låga nivåer. Underbyggt av den nya starka internationella Bullmarket-trenden så bör bolagsvärdena återhämta sig och närma sig de All Time High nivåer vi såg våren 2015.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev