Home Nyheter Svenskt biotechbolag i jätteaffär med Big Pharma

Svenskt biotechbolag i jätteaffär med Big Pharma

Svenskt biotechbolag i jätteaffär med Big Pharma

5 juli, 2016

Det amerikanska läkemedelsbolaget Bristol-Myers Squibb köper det privatägda svenska Cormorant Pharmaceuticals som utvecklar behandlingsmetoder för cancer och sällsynta sjukdomar. Affären kan som mest bli värd 4,4 miljarder kronor, och som en intressant anekdotisk historisk not så kunde huvudkandidaten i bolagets pipeline ha ingått i köparens ägo redan för sju år sedan.
Cormorant primära läkemedelskandidat som befinner sig i fas 1/2 heter HuMax-IL8 och är utformad för att öka immunsvar mot cancer, samtidigt som det har potential att göra andra immuncancerläkemedel mer effektiva. HuMax-IL8 är en monoklonal antikropp som binder till interleukin-8, IL-8, ett vanligt protein i många fasta tumörer inom tumörens mikromiljö som dämpar immunförsvaret och ökar förmågan hos tumörer att metastasera.
Cormorant Pharma kommer initialt och på kort sikt erhålla milstolpsbetalningar på upp till 95 miljoner dollar och på lång sikt ytterligare milstolpsbetalningar på upp till 425 miljoner dollar, sammantaget högst 520 miljoner dollar vilket motsvarar ca 4,4 miljarder kronor.
Humax-IL8 har en något speciell historia då den faktiskt – nästan – redan tidigare har varit i Bristol-Myers Squibbs ägo. Cormorant förvärvade exklusiva världsrättigheter till Humax-IL8 från Genmab år 2012 i utbyte mot en initial avgift samt framtida milstolpar och royalties, samtliga detaljer sekretessbelagda. Genmab hade i sin tur köpt läkemedlet från Medarex 2007, vilka köptes upp av Bristol-Myers Squibb för 2,4 miljarder dollar år 2009. Kopplingen mellan svenska Cormorant och danska Genmab är också spännande – då, som vi skrivit om tidigare – nordiska läkemedelsaffärer vittnar om en gryende mylla för god forskning och affärsmässighet i norra Europa.
Det intressanta nu blir att följa hur Bristol-Myers Squibb kommer administrera läkemedlet. En möjlig tanke är förstås att ge det till patienter i kombination med deras marknadsledande immunonkologiläkemedel Opvido (nivolumab). Som BioStock har konstaterat tidigare, så kan just kombinationsregimer vara framtiden för denna nya klass av läkemedel.
Detta bekräftas också av Francis Cuss, vice vd och forskningschef på Bristol-Myers Squibb som kommenterar affären:
– Vi tror att kombinationsterapi kommer att vara grundläggande för att leverera potential för långsiktig överlevnad för patienter. Att utveckla Humax-IL8 antikroppprogrammet tillsammans med vår breda pipeline av immunoonkologiläkemedel ger oss möjlighet att accelerera nästa generation av potentiellt transformerande immunterapier.
Det privatägda biopharmabolaget Cormorant Pharmaceuticals grundades av Maarten de Château och Urban Paulsson. Bolaget är baserat vid Karolinska Institute Science Park i Stockholm.
Pressmeddelandet om affären kan läsas i sin helhet här.
Jämförelse med några börsnoterade bolag
Kancera, Rhovac och Immunicum är exempel på noterade bolag som har läkemedelsutveckling inom samma sfär som det nu uppköpta Cormorant Pharmaceuticals. Även om det är mycket svårt att jämföra rakt av så kan det ändå vara av intresse att jämföra värden och utvecklingsskeden. Cormorants läkemedelskandidat HuMax-IL8 bifinner sig i tidig klinisk utveckling i fas I-II och förskottsbetalningen var motsvarande ca. 800 miljoner SEK och den totala avtalssumman på ca. 4,4 miljarder. Kancera har flera kandidater som samtliga befinner sig i preklinisk utvecklingsfas och har ett börsvärde om ca. 350 miljoner SEK. Rhovac har precis meddelat att deras längst utvecklade kandidat har klarat de sista prekliniska försöken och bolaget har meddelat att de startar fas I-II studier senare i år, Rhovac har ett börsvärde om ca. 75 miljoner SEK. Immunicum som har en bred portfölj och dessutom partneravtal har flera kandidater i såväl tidig som sen preklinisk utveckling samt i fas I-II studier och har ett börsvärde om ca. 550 miljoner SEK.
 


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev