Home Nyheter Schweiziskt bolag förvärvar amerikanska Relypsa för 1,53 MUSD

Schweiziskt bolag förvärvar amerikanska Relypsa för 1,53 MUSD

Schweiziskt bolag förvärvar amerikanska Relypsa för 1,53 MUSD

22 juli, 2016

Galenica, som äger Schweiz största apotekskedja, köper Kalifornienbaserade Relypsa för 1,53 miljarder dollar. Förvärvet ger det schweiziska bolagets affärsenhet Vifor Pharma ett kommersiellt nätverk i USA och globala rättigheter till Relypsas preparat Veltassa, som var den första nya medicinen som godkänts i USA på 50 år för behandling av hyperkalemi, ett tillstånd där det finns för mycket kalium i blodet. 

Galenica har efter att förvärvet slutfört planer på att dela upp koncernen i två separata börsbolag. Förvärvet som förväntas slutföras under tredje kvartalet 2016 och ska generera vinst under 2019, följer Galenicas uttalade strategi att växa via licensaffärer och förvärv.
Det blir bolagets affärsenhet Vifor Pharma som kommer att erhåller rättigheterna till Valtessa. Vifor Pharmas avsikt är att specialisera sig på kardiorenala och gastroenterologiläkemedel. Kardiorenalt syndrom (kardio = hjärta, renal = njure) är ett relativt nytt begrepp som ser till sambandet mellan njurfunktion och hjärtfunktion, vilket innebär att en nedsatt njurfunktion påverkar hjärtat på ett negativt sätt, som i sin tur leder till att hjärtsjukdomen påverkar njurarna i en nedåtgående spiral. Därför ser man ofta att patienter som behandlas med dialys på bl.a. svenska njurmedicinska avdelningar inte avlider i njursvikt utan i kardiovaskulär sjukdom som hjärtinfarkt. Gastroenterologi är en medicinsk specialitet rör sjukdomar i mag- och tarmkanalen.
Vifor Pharma innehar sedan tidigare rättigheterna att sälja läkemedelsjätten Roches järnbristläkemedel Mircera i USA, samt Pfizers njurmedicin Retacrit. Med Veltassa kommer Galenica sannolikt att möta konkurrens från AstraZenecas PLC ZS-9, som väntar på ett FDA-godkännande.
Hyperkalemi berör cirka 3 miljoner människor i USA med långt skriden kronisk njursjukdom eller hjärtsvikt, enligt pressmeddelandet, och Galenica framhåller också att Veltassa har potential att bli en blockbuster, d.v.s. att uppnå en årlig försäljning om minst 1 miljard dollar per år. Bolaget har efter förvärvet av Relypsa för avsikt att hitta fler potentiella uppköpskandidater.

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev