Home Nyheter Nordiska storaffärer ger bra signalvärde

Nordiska storaffärer ger bra signalvärde

Nordiska storaffärer ger bra signalvärde

4 juli, 2016

Att biotech är stort i Skandinavien har sin grund i en gedigen medicinsk forskningstradition, entreprenöriella bolag som växt sig starka med affärsdrivet fokus och globala samarbeten. Likväl tillhör just inom-nordiska läkemedelsaffärer av större mått inte vanligheterna jämfört med affärer över Atlanten och de största länderna inom EU. Därför är det glädjande att danska LEO Pharma och AstraZeneca nu har ingått ett större licensavtal.
När man talar om licensaffärer inom läkemedelsbranschen brukar av naturliga skäl de som har potential att inbringa mest pengar vid ett marknadsgodkännande få mest uppmärksamhet, så kallade blockbusters. Definitionen av denna typ av läkemedel är att de har en prognostiserad försäljning om 1 miljard dollar årligen. Att prislappen har betydelse återspeglas i det medicinska behovet, det vill säga antalet tillgängliga konkurrerande läkemedel på marknaden i förhållande till antalet patienter och sjukdomens art. I detta sammanhang brukar cancer och andra stora svårbehandlade folksjukdomar inta en särställning.
Logo_of_Leo_PharmaMan kan tala om mellanstora respektive mindre licensaffärer eller rena uppköp av forskningsprogram eller läkemedelskandidater. Den nu kommunicerade nyheten mellan LEO Pharma och AstraZeneca inom området hudsjukdomar sorterar in i mellanregistret på denna skala, men den är inte mindre intressant för det. Dels är det av intresse för biotechmarknaden sett ur ett investerarperspektiv, dels är den ett symptom på hur skandinaviska bolag alltmer har kommit att profilera sig globalt som företag med mycket hög spetskompetens. Bägge infallsvinklarna kan dock alldeles oavsett betraktas som goda besked för företagandet inom nordisk biotech.
LEO Pharma är aktiva inom läkemedelsutveckling för hudinfektioner och sjukdomar såsom psoriasis, eksem samt sjukdomstillstånd som kräver antikoagulationsbehandling. Bolaget är dock ingen duvunge i branschen med läkemedel distribuerade i över 100 länder och 3900 anställda i över 54 länder. LEO Pharma ägs genom en stiftelse och är inte börsnoterat.
Affären
Avtalet mellan LEO Pharma och AstraZeneca gäller utveckling och kommersialisering av tralokinumab för atopisk dermatit, samt europeiska rättigheter för brodalumab, en potentiellt ny medicin mot psoriasis. Tralokinumab har genomgått fas IIb-studier för behandling av patienter med atopiskt eksem, en inflammatorisk hudsjukdom som leder till kliande, röd, svullen och sprucken hud.
Enligt villkoren i avtalet kommer LEO Pharma göra en förskottsbetalning till AstraZeneca på 115 miljoner dollar för de exklusiva globala rättigheterna, plus eventuellt framtida dermatologiska indikationer. Leo Pharma kommer också betala AstraZeneca upp till 1 miljard dollar i kommersiellt relaterade delmål plus royalties på framtida försäljning.
Denna affär är dock inte den största i LEO Pharmas drygt hundraåriga historia. Förra året köpte man japanska Astellas läkemedelsportfölj inom hudmedicin för ca 6,3 miljarder SEK. Generellt ger dessa affärer goda signalvärden om att biotechbranschen i norra Europa är livskraftig och på uppåtgående.
Skandinavisk biotech på uppåtgående
Både LEO Pharma och AstraZeneca utgör viktiga kotpelare i den skandinaviska ryggraden av läkemedelsbolag, bägge har dessutom en lång historia där faktiskt LEO Pharma är det äldsta av de två, etablerat 1908.
Under en rad år genomgick svensk läkemedelsindustri något som visade sig bli ett stålbad av värdeförstörande fusioner (Pharmacia och Astra), medan generisk konkurrens och patentutgångar har fortsatt att pressa lönsamheten, till skillnad mot exempelvis danska Novo Nordisk med sin av generikabolag svårkopierade pipeline. Specialforskningen har på senare år kommit att bli ett tydligt signum för de små biotechbolagen, varav de flesta i Skandinavien har valt att börsnotera sig på den svenska aktiemarknaden.
Medan Danmark kan stoltsera med jättebolag som Novo Nordisk, Genmab, Lundbeck och Ferring Pharmaceuticals med fler, kom ett av bolagen i mellansegmentet, NeuroSearch att styckas av och ledande befattningshavare startade Saniona. Saniona tog över 15 forsknings- och utvecklingsprojekt som totalt omfattade fler än 15 000 kemiska substanser, relaterade patent och ett tillhörande generiskt kemiskt bibliotek med fler än 100 000 andra kemiska kommersiellt tillgängliga substanser. Därutöver tog Saniona över personal från NeuroSearch, en forskningsplattform som NeuroSearch investerat 2 miljarder SEK i, samt laboratorieutrustning med ett nyprisvärde om cirka 30 MSEK.
Ett annat danskt bolag som väljer den svenska aktiemarknaden på grund av det större intresset bland svenska investerare, är Initiator Pharma som har förvärvat tre projekt från Saniona. Bolaget utvecklar läkemedel för behandling av erektionsproblem med det nya behandlingsparadigmet mot erektil dysfunktion, IPED2015. Initiator Pharma kommer delas ut till 60% till Sanionas aktieägare för att samtidigt börsnoteras på Aktietorget senare i år.
Danska Novo Nordisk har varit en ordentlig draghjälp för dansk forskning och företaget har skolat många som sedan hamnat i forskningsbolagen. Nu återstår det att se om Sverige kan lyckas återskapa den utmärkta mylla för läkemedelsbolag som rådde då Pharmacia och Astra hade sina storhetsperioder som enskilda bolag. Grund- och specialforskningen finns här, entreprenörandan liksom förmågan att etablera viktiga samarbeten med utländska forkningsinstitutioner likaså. Chanserna tycks vara större än på mycket länge.
Att det även finns nordiska bolag som lyckas attrahera utländska Big Pharma är svenska onkologibolaget Alligator Bioscience ett bra exempel på, som förra hösten skrev på en historisk affär med Janssen Biotech värt runt 6 miljarder SEK, ett fantastiskt avtal som många företagsledare förmodligen drömmer om att få göra själva.
Alligator, som är aktivt i det forskningstäta industriklustret Medicon Village, för övrigt AstraZenecas tidigare forskningsanläggning i Lund, hyser förutom Alligator även en mängd spännande biotechbolag som återfinns på BioStocks indexlista. BioStock-index är samtliga Life Sciencebolag som återfinns i BioStocks mobilapp där man kan följa bolagens utveckling och nyhetsflöde (appen finns för IOS och Android och kan laddas ned gratis i App Store och Google Play).
Medicon Village ingår i den gränsöverskridande regionen Medicon Valley som år 2008 hyste 60 procent av alla skandinaviska läkemedelsföretag i regionen Skåne/Köpenhamn (Greater Copenhagen). Området omfattar 12 universitet, 32 sjukhus och mer än 300 life science-företag med 140 000 anställlda. 20 är stora läkemedels- eller medicintekniska företag och 170 bioteknikföretag. Bland dessa återfinns samtliga ovan nämnda bolagen.
Det är av lätt insedda skäl en rad faktorer som avgör när en storaffär blir av, men i grunden måste det självfallet finnas en unik forskningskompetens parat med affärsmässig briljans, vilket LEO Pharmas två senaste storaffärer är exempel på. Man skall dock inte heller underskatta betydelsen av det enorma forskningskluster som finns i området Greater Copenhagen och de fördelar ett sådant klimat kan föra med sig.
Läs mer om affären mellan AstraZeneca och LEO Pharma här.
 


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev