Home Krönika Krönika: Brexit-oro ger nollvärde avräknat kassan

Krönika: Brexit-oro ger nollvärde avräknat kassan

Krönika: Brexit-oro ger nollvärde avräknat kassan

18 juni, 2016

Allmän börsoro för en eventuell Brexit har sänkt småbolagsvärdena rejält på börsen. Det är svårt att se vilka egentliga fundamenta som egentligen kan förändras för dessa bolag vid en eventuell Brexit. Men psykologin har ändå gett nya rekordlåga värderingar av ett stort antal bolag, med bolagsvärden nära noll avräknat bolagens kassa.
De svenska investerarna har prisat in en eventuell Brexit. Börsen är extremt volatil för stunden och många ligger likvida för att invänta rätt läge att slå till igen. Min tro är att det inte blir en Brexit och att vi kan vänta oss en återhämtning av börsvärdena och ett småbolagsrally över sommaren från dagens mycket låga värderingsnivåer. Denna återhämtning kan hålla i sig fram till det amerikanska valet drar igång på riktigt. Därifrån kan det bli jobbigt fram till att en ny Bulltrend börjar någon gång i slutet av året, en bulltrend brukar sedan pågå mellan 1300-2000 dagar.
Många småbolag har tappat 30-50% på senare tid när investerarna har flytt p.g.a rädsla och osäkerhet.
Men vi kan inte bara skylla på Brexit, det höga trycket av nyintroduktioner och emissioner som avlöser varandra slår såklart också hårt mot marknaden.
Klimatet har snabbt förändrats, innan har det varit ”relativt enkelt” att kunna hoppa från bolag till bolag och göra sina 30, 50 eller 100 procents vinst på kort tid. Som många nu märker är det inte lika enkelt längre. Jag blir inte förvånad om vi placerare återgår till ett mer långsiktigt tänkande och agerande i vårt börsbeteende.
En positiv effekt av klimatet som nu råder bland småbolagen är att investerarna kommer ställa högre krav på bolagen man investerar i – bolagen kommer att vara tvungna att leverera betydligt mer än tidigare för att hålla kvar sina aktieägare. Detta kan komma att resultera i bättre och starkare bolag. Det bidrar även till att bygga upp mer kunskap och vetskap bland aktieägarna.
Vi är i ett klimat där det finns bolag som närmar sig nollvärde avräknat kassan.
Några exempel på detta är de nyligen börsintroducerade Enorama Pharma och Redwood Pharma, som värderas till omkring 28 msek med 16-20 MSEK i kassan vardera. Titta på gamla klassikern NeuroVive som idag värderas till 225 MSEK med drygt 150 MSEK i kassan – visst har aktien ett slaktat förtroende men det jag vill komma fram till är att som investerare är det en väldigt viktig komponent att veta bolagets värde i förhållande till bolagets aktuella disponibla kassa. Många småbolag har fått mycket stryk, framförallt pharmabolag med välfyllda kassor och jag ser många intressanta köplägen därute.
I maj 2015 när börsen var på toppen och allt i omvärlden såg som bäst ut var aktiemarknaden som minst likvid, alla var fullinvesterade. Det som då sker är att köparna blir färre och säljarna fler, för vem ska köpa om alla är fullinvesterade? Det vi ser nu är en total scenförändring sedan dess – många har minskat sina innehav eller helt gått ur marknaden, vilket nu ger goda förutsättningar för en kraftigare uppgång när oron för Brexit har lagt sig.
Krönikör: Tobias Schön

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev