Home Nyheter Intervju: Saniona om förvärvet från NeuroSearch A/S

Intervju: Saniona om förvärvet från NeuroSearch A/S

Intervju: Saniona om förvärvet från NeuroSearch A/S

1 juni, 2016

Saniona har förvärvat samtliga rättigheter, inklusive patent och data från de sista kvarvarande projekten i NeuroSearch A/S återstående produktportfölj, två föreningar kallade ACR325 och ACR343. Saniona har varit tydliga med att man inte avser att själva utveckla dessa program och BioStock kontaktade bolaget för att få veta mer om vilka planer man har för förvärvet.

Joergen-Drejer
Jørgen Drejer, vd Saniona.

Jørgen Drejer, VD för Saniona, ni har förvärvat de båda föreningarna ACR325 och ACR343, kan du berätta mer om vad som döljer sig bakom dessa beteckningar?
– De här substanserna tillhör en klass som kallas “dopamine stabilizers”. De har tidigare utgjort back-up-kandidater till läkemedlet Pridopidine, som utvecklas av TEVA mot Huntingtons sjukdom. 
Kan du berätta vilken eller vilka sjukdomsindikationer de kan tänkas komma att adressera?
– Dopamine stabilizers som dessa är relevanta för behandling av bl.a. schizofreni och Parkinsons sjukdom. 
Ni skriver att ni inte avser utveckla dessa projekt vidare i egen regi. Den naturliga följdfrågan blir då: har ni någon potentiell köpare som visat intresse för just dessa program? 
– Nej, i nuläget för vi inga diskussioner med potentiella partners för dessa program. 
 
Ni övertar programmen av NeuroSearch mot löfte om upp till 20 procent av samtliga framtida betalningar vid en potentiell utlicensiering, eller eventuella framtida försäljningsintäkter om något av programmen går hela vägen till marknad. Finns det någon risk eller några kostnader förknippade med affären för Sanionas del?
– Nej, omkostnaderna för Sanionas del är minimala, så vi ser det uteslutande som en opportunistiskt möjlighet till uppsida.
Ni har nyligen deltagit i bildandet av Initiator Pharma och avknoppat tre forskningsprogram utanför er kärnverksamhet till dem, Är det troligt att vi får se ett liknande scenario med ACR325 och ACR343?
– Jag ser det inte som särskilt sannolikt att ACR325 och ACR343 som enskilda substanser avknoppas som ett nytt bolag, men vår spin-out-strategi är givetvis fortsatt aktuell för de delar av vår omfattande portfölj med tillgångar som vi inte driver som aktiva projekt idag.
En högst hypotetisk fråga: om det här förvärvet skulle knoppas av till nya bolag, kan det då bli aktuellt att även dessa bolag delas ut till Sanionas aktieägare, precis som är fallet med Initiator Pharma?
– Vi gillar den modell som vi arbetar efter med Initiator Pharma, där vår ägarandel av det avknoppade bolaget delas ut till Sanionas aktiägare. Kan vi göra det på ett framgångsrikt sätt med ett första bolag så kommer vi att överväga att göra det igen, avslutar Jørgen Drejer, VD för Saniona.
Se Saniona live på Sedermeradagen i Göteborg
Thomas Feldthus, vice vd Saniona, presenterar idag onsdag 1 juni kl 16.40 Saniona på Sedermeradagen i Göteborg tillsammans med Initiator Pharma, och presentationen webbsänds live via denna länk.
BioStock har tidigare intervjuat Thomas Feldthus rörande den planerade utdelningen av aktierna i Initiator Pharma till Sanionas aktieägare. Den intervjun kan du läsa här. Vill man veta mer om börsnoteringen av det nya bolaget, kan man läsa en färsk intervju med Jørgen Drejer här.
Texten är författad av BioStocks redaktion. Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!

appstoreknapp
googleplayknapp


 

Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev