Home Nyheter Gynnsam licensmarknad väntar DexTech Medical

Gynnsam licensmarknad väntar DexTech Medical

Gynnsam licensmarknad väntar DexTech Medical

16 juni, 2016

En analysrapport från EvaluatePharma visar att sex av de tio största läkemedelsföretagen kommer att basera sin läkemedelsförsäljning på mindre än 20 procent av helt egenutvecklade produkter. Med andra ord: de stora aktörerna letar potentiella uppköps- och licensobjekt. Ett aktuellt exempel på detta är en licensaffär mellan Janssen Biotech och Tesaro inom prostatacancer värd 450 miljoner dollar. En intressant fingervisning om möjligheterna för DexTech Medical, vars primära läkemedelskandidat OsteoDex mot just prostatacancer har visat potential att även kunna behandla flera andra av de stora cancerformerna. 
Janssen Biotech, ett bolag inom Johnson & Johnson-sfären, genomförde i april en licensaffär med det amerikanska onkologibolaget Tesaro rörande deras läkemedel mot prostatacancer, Niraparib. Värdet av affären uppgick till 450 miljoner dollar i förskotts- och milstensutbetalningar plus royalites. Prostatacancer har blivit en mer konkurrensutsatt marknad för Johnson & Johnson då deras blockbuster Zytiga kan förlora sin plats som det bäst säljande läkemedel inom denna sjukdomsindikation, till förmån förbolaget Medivations läkemedel Xtandi. Zytiga var Johnson & Johnsons tredje mest sålda läkemedel förra året.
DexTech förvaltar läkemedelskandidater som adresserar flera mångmiljardmarknader
DexTechs primära läkemedelskandidat OsteoDex har i tidiga studier visat lovande tumörhämmande effekt i tre av de globalt allra vanligast förekommande cancerformerna bröstcancer, lungcancer och svår prostatacancer. Just nu pågår en fas IIb-studie på prostatacancer med läkemedelskandidaten efter goda resultat i prekliniska och fas I-studier.
En licensaffär med klar relevans för DexTech
En annan fingervisning om vilka värden OsteoDex skulle kunna betinga förutsatt att de hittillsvarande resultaten kan bekräftas, finner vi i en affär som genomfördes 2013 då den tyska läkemedelsjätten Bayer köpte hela det norska bioteknikbolaget Algeta – vars läkemedel Xofigo precis som DexTechs kandidat OsteoDex är specifikt inriktat på målsökande behandling av prostatacancertypen CRPC med benmetastaser – för 26 miljarder SEK.
Marknadspotential prostatacancer
Enligt en prognos från GlobalData förutspås marknadsvärdet för prostatacancer på de nio största marknaderna öka från 2,6 miljarder USD till 8,3 miljarder USD mellan åren 2013 och 2023. Den årliga tillväxten beräknas till 12,4 procent.
Marknadspotential icke-småcellig lungcancer
Marknaden för icke-småcellig lungcancer är enligt analysinstitutet GBI Research enorm och förväntas växa ytterligare fram till år 2021. I deras senaste rapport kalkyleras ett ökande marknadsvärde från 6,9 miljarder USD år 2014 till 10,9 miljarder USD år 2021 enbart för marknaderna i USA, Canada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien och Japan.
Marknadspotential bröstcancer
Enligt GBI Research kommer marknaden för bröstcancerläkemedel öka från 10,4 miljarder USD från 2014 till 17,2 miljarder USD år 2021 med en årlig tillväxttakt om 7,3 procent. Enligt en annan källa, Transparency Market Research, kan marknadsvärdet för bröstcancerläkemedel komma att öka med hela 58,3 procent mellan år 2015 och 2023.
Intresset för OsteoDex bland läkemedelsjättarna
Enligt vd Anders R Holmberg har man noterat ett stort intresse från flera stora läkemedelsbolag, varav några noggrant följer huvudkandidatens utveckling. I en tidigare intervju med BioStock berättade DexTechs vd att konkreta kontakter redan har etablerats och att sekretessavtal finns på plats med flera aktörer.
Läs mer om DexTech Medical och läkemedelskandidaten OsteoDex på bolagets hemsida som du hittar här.
 
Innehållet i Biostocks nyheter och analyser är oberoende men Biostocks verksamhet är i viss mån finansierad av bolag i branschen. Detta inlägg avser ett bolag som BioStock erhållit finansiering från.


biostockappenFå analyser och nyheter direkt i mobilen med BioStocks mobilapp!
appstoreknapp
googleplayknapp


Prenumerera på BioStocks nyhetsbrev